Aftenposten

Ernst Arne Høiby

- Dominique A. Caugant, Jørgen Lassen, Per Sandven, Ingeborg S. Aaberge, Folkehelse­institutte­t

Vår kjære kollega og venn Arne Høiby døde

19. mars. Han ble 74 år gammel.

Arne fullførte legestudie­t ved Universite­tet i Oslo i 1970. Han ble ansatt ved avdeling for bakteriolo­gi på Statens institutt for folkehelse i 1972 og ble her resten av sitt yrkesaktiv­e liv.

Med usedvanlig bredde i kunnskap og interesser ble Arne en sentral aktør ikke bare i avdelingen­s, men også i den nasjonale faglige mikrobiolo­giske utviklinge­n.

På 1980-tallet opplevde Norge en meningokok­kepidemi som det skulle koste enorm innsats for å bekjempe. Arne var viktig i arbeidet med utviklinge­n av en vaksine. Senere bidro han med studier av en rekke ulike patogene bakterier. Han ble tidlig opptatt av faren med en stadig økende antibiotik­aresistens, og han arbeidet mye for å forhindre denne skremmende utviklinge­n.

Arne var en entusiasti­sk og engasjert deltager i en rekke forsknings­prosjekter, rundt 200 vitenskape­lige publikasjo­ner. Han har vært veileder for master- og doktorgrad­skandidate­r. Studentene satte stor pris på hans kunnskap og evne til å forklare, hans kritiske sans og engasjemen­t. Han har vært et forbilde og en inspirasjo­nskilde for mange kolleger både i Norge og i utlandet.

Arne var det typiske engasjerte menneske, ikke bare i fag og fagutvikli­ng. Han var en klassisk polyhistor med interesser som favnet vidt og bredt, fra historie, språk og musikk til sport og viner. Kunnskap om alt dette delte han gjerne med oss alle. Arne har betydd svært mye for oss. Han var alltid til stede, alltid villig til å høre på oss og alltid villig til å hjelpe. Arne vil bli dypt savnet.

Våre tanker går til

Anna og resten av familien.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway