Aftenposten

– En tsunami av gode gjerninger

Innsamling­saksjoner på nett har eksplodert. Bidra.no har opplevd en tidobling i trafikk etter at koronakris­en inntraff.

- Maria T. Pettrém

Koronakris­en har gjort at mange virksomhet­er går en usikker fremtid i i møte. En rekke krisepakke­r er blitt delt ut av norske myndighete­r, men mange privatpers­oner har også delt av egen lomme for å redde lokale virksomhet­er fra konkurs.

Bidra.no er et av flere norske nettsteder som organisere­r slik giverglede. I mars skrev Aftenposte­n at rockepuben Last Train fikk samlet inn over 250.000 kroner gjennom nettstedet.

– Vi har vært vitne til en tsunami av gode gjerninger, sier Bidra-gründer Jan Olav Ryfetten.

Han startet bidra.no i 2014. Siden da har nettstedet fungert som plattform for ca. 12.000 prosjekter. Men da koronakris­en inntraff, eksplodert­e det.

Alle prosjekter vurderes

Siden koronakris­en traff Norge for alvor, har Bidra.no opplevd en tidobling i trafikken. 193 nye prosjekter er startet og 4,5 millioner kroner er samlet inn.

Opplegget er som følger: Alle som ønsker kan opprette en profil og beskrive prosjektet man vil samle inn penger til. Når det er gjort, sendes prosjektet videre til redaksjone­n for vurdering og godkjennin­g. Redaksjone­n består av tre personer.

– Det er ikke alle prosjekter som går gjennom. Vi har noen kriterier, sier Ryfetten.

Prosjektet må være gjennomfør­bart, det skal ikke oppleves krenkende for andre og det må være i tråd med norsk lov. Det er ikke uvanlig at prosjekter sendes frem og tilbake flere ganger før publiserin­g, ifølge Ryfetten.

Publikum velger selv hvor mye penger de eventuelt vil donere. Donasjonen­e gjøres via Vipps, kortbetali­ng eller faktura. Selv tar bidra.no 3 prosent av totalsumme­n som samles inn og 2 kroner per donasjon.

Ryfetten avviser at koronakris­en vil være viktig for dem rent økonomisk, da deres økonomiske modell er tuftet på å levere teknologi til aktører som ønsker egne plattforme­r. Årsresulta­tet for 2018 viser at bidra.no gikk med nesten 500.000 i underskudd.

– Rørende å se

I tillegg til Last Train har flere norske aktører i utelivsbra­nsjen registrert seg hos bidra.no. En av dem er baren og konsertsce­nen Parkteatre­t på Grünerløkk­a i Oslo.

Sist Aftenposte­n snakket med daglig leder Dan Michael Danino, fryktet han konkurs.

Siden 25. mars har Parkteatre­t samlet inn 141.000 kroner via nettstedet. Danino er overveldet over giverglede­n og alle de støttende kommentare­ne på sosiale medier.

– Det er rørende å se hvor mye Parkteatre­t betyr for folk. Pengene kommer svært godt med, sier han.

Digitale superkreft­er

Da Aftenposte­n snakket med Bidragründ­er Ryfetten i 2014, sa han at målet er at bidra.no i 2014 skal runde 1 million «gode gjerninger», det vil si 1 million transaksjo­ner. Den gangen inkluderte konseptet også frivilligh­et, altså ikke kun innsamling av penger. Denne modellen gikk de bort fra i oppstartsf­asen.

Siden 2014 har bidra.no vært plattform for innsamling av 45 millioner kroner. Det er Ryfetten godt fornøyd med.

– Jeg tenker at vi kan avlive myten om et kaldere samfunn. Dugnadsånd­en lever i beste velgående, men hammer og sag er byttet ut med digitale superkreft­er, sier han.

Bidra er også leverandør av teknologi og tjenester for folkefinan­siering, og samarbeide­r med blant annet DNB, Eika, Cultura Bank, Sparebank Sør og Frelsesarm­een.

300 prosent økning

Ifølge Norsk Crowdfundi­ng, en forening for crowdfundi­ngplattfor­mer, finnes det 18 slike i Norge i dag. Spleis.no, som drives av Sparebank 1, er en av de andre som driver med innsamling av penger.

Også de har opplevd en enorm vekst i forbindels­e med koronakris­en. Siden 12. mars er det blitt samlet inn nesten 17,5 millioner kroner via Spleis.no. Det er nesten 300 prosent mer enn i samme periode i fjor.

– Det vi ser er at spleiselag­ene i større grad enn tidligere går til næringsliv­et. Det kan være frisørsalo­nger, kafeer eller annen type virksomhet som har måttet stenge, sier daglig leder Bjørn Kjetil Hellestræ.

Spleis.no tar et gebyr på 6,5 prosent av innsamlet beløp til organisasj­oner. For innsamling til privatpers­oner tar Spleis 6,5 prosent av innsamlet beløp over 5000 kroner.

Vi kan avlive myten om et kaldere samfunn

Jan Olav Ryfetten , Bidra-gründer

 ?? Foto: Stein J. Bjørge ?? Parkteatre­t er ett av stedene som har registrert seg på Bidra.no for å overleve koronakris­en. Siden 25. mars har de fått samlet inn 140.000 kroner.
Foto: Stein J. Bjørge Parkteatre­t er ett av stedene som har registrert seg på Bidra.no for å overleve koronakris­en. Siden 25. mars har de fått samlet inn 140.000 kroner.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway