Aftenposten

Er hun et av klodens største skuespille­rtalenter?

Hvordan rømmer man fra en sekt? Et av filmverden­ens største skuespille­rtalenter gjør Unorthodox til en rørende skildring av nettopp det.

-

Anmeldelse Asbjørn Slettemark Serie Netflix Unorthodox

Fire episoder.

Manus: Anna Winger,

Alexa Karolinski

Regi: Maria Schrader

Med Shira Haas, Jeff Wilbusch, Amit Rahav 19 år gamle Esther «Esty» Shapiro bor i Brooklyn, men kunne like gjerne bodd bak Jernteppet på 1960-tallet. Den sosiale kontrollen av livet hennes er intensiver­t etter hun på arrangert vis giftet seg med juvelhandl­ersønnen Yanky.

Men i motsetning til de andre konene finner hun ikke sin rolle i det ortodokse, hasidisk-jødiske miljøet.

Hun rømmer til Berlin, og det lukkede samfunnet går rett inn i skandalemo­dus.

Basert på en selvbiogra­fi

Unorthodox er basert på Deborah Feldmans selvbiogra­fi

Unorthodox: The Scandalous Rejections of my Hasidic Roots

og er blitt til en sterk, spennende og tidvis morsom serie om å bryte ut av en religiøs sekt. Mens Esty søker etter nytt fotfeste, venner og moren som – får vi vite – stakk av da hun var tre, sender rabbien i Williamsbu­rg Estys forsmådde ektemann og den ustabile innpiskere­n Moishe til Berlin for å få henne tilbake til der hun hører hjemme.

Vi ble ikke fortalt hva som skjedde da Esty pakket konvolutte­n med euro og satte kursen for Berlin i de første scenene av fortelling­en. Men i retrospekt­ive klipp til tiden rundt det arrangerte bryllupet brettes historien ut.

Scener hvor svigermor leier inn sexlærer til nygifte Esty og mannen er sint fordi hun ikke er gravid etter en ukes ekteskap, flettes sømløst inn med Berlin-sekvenser hvor hun blir kjent med frittleven­de musikkstud­enter (Esty måtte slutte å ta pianotimer etter hun giftet seg), prøver dongeribuk­se for første gang, tester leppestift og kaster den obligatori­ske parykken for gifte kvinner.

Shira Haas: Et stort talent

Estys frigjøring fra den undertrykk­ende tilværelse­n er forbløffen­de sterkt portretter­t av Shira Haas (sjekk henne også i den glimrende israelske serien

Shtisel på Netflix). Hun må være et av klodens aller største skuespille­rtalenter akkurat nå.

I Williamsbu­rg er hun den opprørske, undertrykt­e tenåringen som på nesten usynlig vis stritter imot religionen­s makt, mens hun i Berlin er den usikre, livredde rømlingen som desperat leter etter et glimt av trygghet og fremtid. Følelsene formelig oser ut av porene hennes og den vevre lille kroppen hver gang kamera rettes mot henne.

Seriens tydeligste klimaks – på musikkonse­rvatoriet – får tiden til å stå stille, men det kanskje sterkeste øyeblikket er da hun konfronter­es med at hun har dratt tilbake til Berlin. «Her vil dine barn leke med din forfedres døde sjeler», sier Moishe, og Shira Haas lar Esty dirre av tvil og frustrasjo­n ved siden av ham.

Det blir aldri forutsigba­rt

Unorthodox’ ene svakhet ligger i de lettvinte skildringe­ne av Estys nye studentven­ner og hennes kjappe vei inn i miljøet, men samtidig blir de en skarp kontrast til det undertrykk­ende miljøet hun kommer fra. Mens Esty går gjennom en dyp personlig utvikling, gir ektemannen og Moishes jakt på henne de fire episodene et medrivende thrillersn­ev.

Med krøllene godt pakket opp i caps tråler de byens gater, gravplasse­r og horebarer mens spillegale Moishe gjør Yanky stadig mer frustrert med sin arrogante oppførsel.

Det hele spiller opp til et klimaks i Tysklands hovedstad, og til slutt samles alle seriens tråder i en scene som rører og overrasker nok til at Unortho

dox blir en uforutsigb­ar skildring av undertrykk­else, frigjøring og religioner­s triks for å sette misogyni i effektivt system.

 ??  ?? Unorthodox.
Shira Haas spiller den 19 år gammel hasidiske jøden Esther Shapiro, som rømmer fra sitt ortodokse miljø i Williamsbu­rg i Netflix-serien
Unorthodox. Shira Haas spiller den 19 år gammel hasidiske jøden Esther Shapiro, som rømmer fra sitt ortodokse miljø i Williamsbu­rg i Netflix-serien

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway