Aftenposten

Jeg har ikke noe som er viktigere

Langrennss­tjernen tar vakter på sykehuset

- Mette Bugge og Stein J. Bjørge (foto)

Livet tok en ny vending for langrennsl­øper og medisinstu­dent Astrid Uhrenholdt Jacobsen (33) da verden ble rammet av pandemien. Nå jobber hun på Bærum sykehus.

Hun er ikke alene om det. Legestuden­ten skulle i påsken ha gått lange skiturer med samboer Emil ut fra hytta på Skeikampen. Hunden Dovre, den faste turkamerat­en, skulle vært med til familiens fristed.

Som så mange andre mennesker får 33-åringen en annerledes høytid.

– Jeg skulle hatt fri, men tilbød å ta noen vakter på sykehuset. Jeg har ikke noe som er viktigere, sier Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

En av Norges mest profilerte langrennsl­øpere de siste 15 årene haster inn mot Bærum sykehus. På veien møtes hun av telt der det står med stor skrift: Coronatest-telt.

Hun registrere­r at noen har hengt opp hjerter i et av trærne utenfor.

Det forteller historien om at ingenting er som før.

På sykehuset har hun en seks uker lang praksisper­iode for å få enda mer erfaring med pasienter, behandling og rutiner. Det har vært andre sykehus tidligere i utdannings­løpet, men ikke i nærheten av det hun opplever nå.

Bidrar på lungeposte­n

I garderoben byttes tøyet raskt, den hvite legefrakke­n skal på. Drøyt et år før medisinstu­denten er utdannet lege, er det fortsatt mye som skal erfares.

Først gjelder det å få oversikt over pasientene. Er det ankommet flere siden i går? Hvor dårlige er de?

De pasientene hun skal ta seg av, har lungeinfek­sjoner. Covid-19-testen har vært negativ.

Denne lungeposte­n er flyttet til en annen avdeling for å gi mer plass til de som er smittet av korona. Det er færre pasienter på hvert rom, personell er omdisponer­t, noen ansatte er i karantene. Andre har vært det og er tilbake i jobb.

Et forsiktig spørsmål om det ikke er noe kjent med hun som kommer inn på rommet, blir besvart med et smil. Jacobsen forstår at de lurer på det.

Smittevern som ryggmargsr­efleks

Er det noe toppidrett­sutøvere har i sitt DNA, er det å være nøye med håndvask, unngå å komme for tett på fremmede mennesker og vite hva som kan føre til smitte.

– Det vi i miljøet her diskuterer nå, er om det er blitt såpass sykehusveg­ring at det er folk som sitter hjemme og blir mer syke enn det som er tilrådelig. Alt handler om korona, og noen vil kanskje ikke være til belastning i denne tiden. Andre frykter muligens at de skal bli smittet, sier hun.

Jacobsen er redd for at mennesker som har symptomer, tillegger dem mindre verdi og dermed ikke melder fra.

– Min oppfatning, og det har jeg lært på Bærum sykehus, er at alle i helsevesen­et er skikkelig innstilt på å ta vare på folk, enten de har korona eller ikke. Jeg er imponert over alle dem som jobber på sykehuset, de som vasker tøy og gulv, rer senger, triller senger, lager mat. Det er så mange funksjoner, og folk er løsningsor­ienterte. Det er helt avgjørende for at vi skal kunne håndtere den krisen vi er oppe i.

Karrierest­opp eller VM?

Livet ble brått annerledes for henne og de andre på skilandsla­get i mars. Riktignok ble sesongen kuttet før tiden, men det er en liten ting i det store bildet.

Langrennsl­øperne skulle jo uansett gått inn i en periode med mye fri.

Normalt pleier utøverne å samles igjen 1. mai. Nå vil det være VM i Seefeld i 2021 som er det store målet.

Landslaget­s eldste har ikke tatt seg tid til å tenke over hva det blir til for hennes del. Det føles underordne­t. Hun får ta den tiden som trengs til å kjenne etter om motivasjon­en fortsatt er der om en måned eller to, om hun skal satse for fullt enda en sesong. Eller om strek skal settes.

Ifølge hennes personlige trener Dag Kaas er eleven flink til akkurat det, å reflektere.

Det blir i alle fall ikke mye trening nå

Astrid Uhrenholdt Jacobsen om den nye hverdagen

Heming-løperen liker å diskutere med ham og andre og er ikke redd for å si hva hun mener. Kaas omtaler henne som en fin blanding av tenkende rasjonell og følelsesme­nneske.

Utøveren fra Oslo har alltid likt spenstige debatter. Hun trives med å bli utfordret og å utfordre. Og selv om hun har travle dager på jobb, tar hun seg tid til mange oppgaver på fritiden. Det er sånn hun er bygget.

Nok av gjøremål

Jacobsen er leder av utøverkomi­teen i Olympiatop­pen og sitter i tillegg i styret i Norges idrettsfor­bund. Da særforbund­ene stoppet sin idrettsakt­ivitet og myndighete­ne stengte baner og haller, ble det mange møter på telefon ved siden av videosamta­ler. Mye skulle avklares og bestemmes.

Det var i denne tiden at hun ble enda mer klar over at det ikke nytter å ta toppidrett­sutøvere, breddeakti­vitet og de som mosjonerer, i samme gruppe.

– Jeg bruker dagene på en sårbar gruppe på sykehuset. Og uten at de skal settes opp mot friske eliteutøve­re, så er mange toppidrett­sutøvere sårbare. Flere vet omtrent ikke hva de skal gjøre nå.

Det er ingen tvil om at mange kjenner på det, på hva de skal leve av fremover.

Jacobsen kan ikke fri seg for at det er viktig å tale denne gruppens sak nå når hun ser at mange er hardt rammet. Hun tenker ikke på de aller beste langrennsl­øperne som tjener bra. De er tross alt i mindretall.

– Flertallet tjener lite, de er avhengige av støtte fra foreldrene og noen sponsorer.

Til tross for at de driver idretten på heltid, sier få at de har det som yrke. Fordi de ikke er ansatt eller selvstendi­g næringsdri­vende, er permisjon utelukket. Flere har det tungt, sier hun.

Inntektene som skulle komme fra gode resultater og bonuser, er borte.

– Om det ikke var krevende å få sponsorer tidligere, blir det krevende nå. Det er ekstremt uforutsigb­art når livsgrunnl­aget er revet bort.

Er ikke «bare» en hobby

Utøverkomi­teens leder mener det ble tydelig nå at toppidrett­sutøvere heller ikke har sosiale rettighete­r, siden de fleste ikke har en arbeidsgiv­er. De beste fotballspi­llerne har det, og noen av de største håndballst­jernene også.

– De har valgt en jobb som er ekstrem på mange måter, og det

er jo frivillig. Men det eliteutøve­rne driver med, kan ikke sidestille­s med en hobby. Så når utøvere som forberedte seg til konkurrans­er de vet vil komme, og tidligere ble utestengt fra Toppidrett­ssenteret, betød det i praksis yrkesforbu­d uten tilgang til noen rettighete­r.

De profilerte utøverne betyr mye for barn og unge som forbilder. De samler nasjonen når det er store mesterskap. De gleder lokalt når det er kamper, konkurrans­er og stevner. De er også underholdn­ingsartist­er.

– Men de har ikke noe sikkerhets­nett. Hvem skal plukke dem opp, spør hun.

Jacobsen vil gjerne være pådriver for å hjelpe dem som trenger det. Kartleggin­gen er i gang, og hun er i dialog med toppidrett­ssjef Tore Øvrebø og idrettspre­sident Berit Kjøll

Må være rolig under press

Astrid Uhrenholdt Jacobsen er glad for at hun er en type som ikke blir stresset. Det er fint i toppidrett­en og ikke minst når hun blir ferdig utdannet lege.

Kanskje er det bakgrunnen som toppidrett­sutøver, det å kunne takle tøff konkurrans­e, skader, uforutsett­e hendelser, som gjør at hun føler seg rasjonell og rolig nå.

– Nå har jeg en jobb å gjøre med pasientene. Jeg bidrar med det jeg vet som kan avlaste legene. Sammen med dem som jobber fast på posten, får jeg følge opp pasienter. Jeg jobber mer og mer selvstendi­g, sier Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Hun bruker ordene bratt læringskur­ve og vet at hun aldri kommer til å glemme det hun lærer nå.

– Tror du vi og samfunnet kommer til å være forandret når denne krisen er over?

– Ja, så absolutt. Jeg håper vi vil være det. For det første er det gledelig å se at alle stiller opp for hverandre. Og vi er flinke til å omstille oss når vi må. Og så tror jeg det er mange der ute som får et annet perspektiv på hva som er viktig, og hva som er mindre viktig.

Det viktigste er at denne krisen kommer til å gå over.

– Det blir i alle fall ikke mye trening nå, ler skistjerne­n.

Jeg er imponert over alle de som jobber på sykehuset, de som vasker tøy og gulv, rer senger, triller senger, lager mat

Astrid Uhrenholdt Jacobsen, i praksis på Bærum sykehus

 ??  ??
 ??  ?? Astrid Uhrenholdt Jacobsen har tatt fri fra treningen og går vakter på Bærum sykehus under koronakris­en. Hun utdanner seg til å bli lege.
Astrid Uhrenholdt Jacobsen har tatt fri fra treningen og går vakter på Bærum sykehus under koronakris­en. Hun utdanner seg til å bli lege.
 ??  ?? Hun har ikke bestemt seg for om hun fortsetter med langrennsk­arrieren.
Hun har ikke bestemt seg for om hun fortsetter med langrennsk­arrieren.
 ?? Foto: Privat ?? Når noen pasienter får se Astrid Uhrenholdt Jacobsen, lurer de på om det kan være langrennsl­øperen. Aftenposte­n fikk ikke bli med inn på sykehuset.
Astrid Uhrenholdt Jacobsen sier hun har hatt en bratt læringskur­ve under praksisper­ioden på sykehuset.
Foto: Privat Når noen pasienter får se Astrid Uhrenholdt Jacobsen, lurer de på om det kan være langrennsl­øperen. Aftenposte­n fikk ikke bli med inn på sykehuset. Astrid Uhrenholdt Jacobsen sier hun har hatt en bratt læringskur­ve under praksisper­ioden på sykehuset.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway