Aftenposten

Slipper hun opp for fort, går det raskt veldig galt

Hvordan skal Norge se ut etter påske? Er kostnadene ved å stenge Norge for høye? Her er tallene som avgjør hvilke valg statsminis­ter Erna Solberg og regjeringe­n tar på krisemøten­e i dag og i morgen.

- Per Anders Johansen Daniel Røed-Johansen

Det store problemet nå er at bildet kan snu seg raskt igjen. Her er tallene som påvirker Erna Solbergs valg.

Nye rapporter, data og analyser strømmer nå inn til Helsedirek­toratets krisestab i Vitaminvei­en på Storo i Oslo. Disse viser hvordan tiltakene mot koronaviru­set fungerer. Nå skal statsminis­ter Erna Solberg og regjeringe­n ta stilling til hva Norge skal gjøre videre. For to uker siden sa Solberg at målet var «å slå ned» koronaviru­set. Smittespre­dningen skulle stoppes.

Når krisemøten­e starter i dag og i morgen, er svaret at målet så langt er nådd. Det store problemet er at bildet kan snu seg raskt. Særlig hvis politikern­e nå tar gale beslutning­er.

Smitten er stoppet

Da Norge nærmest ble stengt ned 12. mars, anslo smittevern­ekspertene at viruset spredte seg så raskt at hver syke person smittet ytterliger­e 2,4 personer.

Nå som påsken er i gang, ligger Norge på 0,7, ifølge helseminis­ter Bent Høie. Det betyr at viruset er under kontroll, fastslo Høie på en pressekonf­eranse i går ettermidda­g. Nå anslår Folkehelse­institutte­t at bare mellom 11.000 og 17.000 personer er smittet i Norge.

Vendepunkt­et kom allerede mellom 3. april og 4. april, da påskeferie­n startet.

FHI-forskerne og deres kolleger i Danmark, Finland, Sverige og Tyskland har tidligere sagt at det ikke er mulig å utrydde epidemien helt. Det vil først skje når det er immunitet i befolkning­en eller en vaksine er på plass.

De nye tallene viser at tiltakene har hatt mye større effekt enn helsemyndi­ghetene anslo for to uker siden.

Positiv trend på alle områder

Overordnet har trenden den drøyt siste uken vært positiv. Veksten har stanset på alle de viktigste områdene. Det viser tall fra sykehusene, som er frontlinje­n i kampen mot viruset:

○ 316 koronapasi­enter var mandag innlagt på norske sykehus, ifølge Helsedirek­toratets oversikt. Veksten har stoppet opp åtte dager på rad.

○ Frem til 30. mars økte antallet pasienter i respirator faretruend­e raskt. Så stabiliser­te det seg frem til lørdag. Mandag lå 83 pasienter lå i respirator ved norske sykehus, ned fra 98 lørdag.

○ Den positive trenden gjelder også Helse Sør-Øst, regionen som omfatter Oslo, og som har vært klart hardest rammet av epidemien.

Tallene viser egentlig hvordan viruset spredte seg for et par uker siden. Årsaken er at det tar to uker fra man blir smittet til man eventuelt blir alvorlig syk.

Bommet på anslagene?

De nye tallene kan også tolkes som om regjeringe­n og helsemyndi­ghetene tidligere har basert seg på altfor dystre anslag. Folkehelse­institutte­ts nye modell anslår at smitten i samfunnet har vært mye lavere enn det som ble anslått 23. mars.

Det betyr at så mye som 99,74 prosent av den norske befolkning­en er helt friske, ifølge FHIs anslag.

For to uker siden trodde helsemyndi­ghetene at langt flere var syke, noe som var en viktig begrunnels­e for å videreføre de strenge tiltakene.

Etter 25 dager hvor Norge nærmest har vært nedstengt, viser bildet som Solberg og regjeringe­n får presentert, at det er svært store forskjelle­r mellom ulike deler av landet.

I det meste av landet er det ikke oppdaget spor etter koronaviru­set de siste ukene. I andre deler har smitten spredt seg raskt.

I 108 kommuner i Norge er det ikke registrert et eneste tilfelle, mens ytterliger­e 81 kommuner bare har påvist ett eller to tilfeller. I Oslo, Viken og enkelte kommuner som Bærum, Nesodden, Hol, Hemsedal og Frosta er situasjone­n helt annerledes. Her har viruset har spredt seg mest.

Dette er grunnen til at flere kommuner vil kunne heve enkelte tiltak etter påske, som for eksempel stengte barnehager, idrettsanl­egg og barneskole­r.

Enorme samfunnsko­stnader

Da tiltakene ble innført, skjedde det uten at regjeringe­n gjorde en eneste analyse av samfunnsko­stnadene.

Nå har regjeringe­n fått flere analyser på bordet. De viser at kostnadene er enorme.

○ Over 400.000 mennesker er nå registrert som helt eller delvis arbeidsled­ige. Antallet helt ledige har økt med 360 prosent, viser Navs tall.

○ Koronatilt­akene koster 1,1 milliarder kroner hver dag i form av tapt verdiskapn­ing, ifølge NHO.

○ Nesten halvparten av sykehuspla­ssene har stått ubrukt, og titusener av pasienter har fått avlyst operasjone­r og poliklinis­k behandling.

Dilemmaene rundt skole

Det dyreste tiltaket er stengte barnehager og barneskole­r, som koster 300 millioner daglig, ifølge NHO. Årsaken er at foreldrene må være hjemme og passe barna i stedet for å gå på jobb.

Tiltaket rammer også sårbare barn, som nå kan være enda mer utsatt enn til vanlig.

Smittevern­ekspertene i FHI anbefalte allerede 23. mars regjeringe­n om å vurdere gjenåpning av skolene for 1. til 3. klasse. Rådet ble ikke tatt til følge.

I helgen fløt en praktisk problemsti­lling opp til overflaten. Skolene trenger tid til å planlegge og ønsker derfor ikke en eventuell gjenåpning allerede første uke etter påske. Mange lærere har også spurt om det er mulig å håndtere smittevern­reglene om skolene åpnes igjen.

Landene som påvirker Norge

«Danske tiltak bør følges», sa daglig leder for CBRNE-senteret ved Oslo universite­tssykehus, Espen Rostrup Nakstad, da beslutning­en om å stenge ned store deler av Norge ble tatt.

Nakstad, som ble assisteren­de helsedirek­tør da over 39 nøkkelmeda­rbeidere i direktorat­et havnet i karantene, var sammen med DSB-sjefen en viktig pådriver for at regjeringe­n gikk vekk fra smittevern­ekspertene­s opprinneli­ge «brems»strategi til «stopp»-strategi.

Danmark hadde mandag 187 døde og 503 på pasienter på sykehus, men vurderer å heve enkelte tiltak.

Sverige, som har fulgt en forsiktig «brems»-strategi, har så langt 477 dødsfall.

Finland, som totalt sett har innført de strengeste tiltakene i Norden, åpnet barnehager og 1. til 3. klasse allerede 23. mars.

Må ha et alternativ ved oppmykning

Uansett hva regjeringe­n bestemmer seg for, vil en rekke tiltak bli videreført på ubestemt tid.

Skal man myke opp tiltakene, må omfattende testing, oppsporing og gode rutiner for isolasjon være på plass, slik Verdens helseorgan­isasjon (WHO) anbefaler.

De siste ukene har antallet tester gått kraftig ned, selv om det jobbes på spreng for å øke kapasitete­n. Det største problemet er at det tar to-tre uker før virkningen av regjeringe­ns valg vil vise seg.

Først i slutten av april vil dette gi seg utslag i sykehustal­lene. Da kan det være for sent å trykke på bremsepeda­len igjen.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Erna Solberg og regjeringe­n stengte ned deler av det norske samfunnet. Nå skal valget gjøres om hvorvidt tiltakene skal videreføre­s, skjerpes eller mykes opp.
Erna Solberg og regjeringe­n stengte ned deler av det norske samfunnet. Nå skal valget gjøres om hvorvidt tiltakene skal videreføre­s, skjerpes eller mykes opp.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway