Aftenposten

Biden leder over Trump i vippestate­ne

- Jeg tror ikke på meningsmål­ingene, er Donald Trumps kommentar til at han ligger dårlig an før valget.

- Øystein Kløvstad Langberg

De siste ukene har ikke vært gode for USAs president Donald Trump. Uttalelser han har kommet med på de daglige pressekonf­eransene, er blitt grundig latterligg­jort. Økonomien er i fritt fall. Popularite­tshoppet han fikk i starten av koronautbr­uddet, er forduftet. Og en drøss med nye målinger viser at Trump er på defensiven i alle de antatt viktigste vippestate­ne. Selv bedyrer Trump at han ikke er bekymret for utfordrere­n Joe Biden foran høstens presidentv­alg.

– Jeg tror ikke på meningsmål­ingene. Jeg anser folk i dette landet som smarte. Jeg tror ikke de vil stemme frem en mann som er inkompeten­t, sier han til Reuters.

I den republikan­ske leiren stiger imidlertid bekymringe­n. I verste fall mister partiet både Det hvite hus og flertallet i Senatet.

– Republikan­erne står overfor en veldig utfordrend­e situasjon. Det er en total endring fra der vi var for noen måneder siden, sier Glen Bolger, en republikan­sk meningsmål­ingseksper­t til The New York Times.

Flere veier til målet

For å vinne presidentv­alg i USA trenger man 270 valgmannst­emmer. I 2016 fikk Hillary Clinton bare 232. Demokraten­e må altså sikre seg 38 nye valgmannst­emmer for å vinne tilbake Det hvite hus.

Slaget om hvem som blir president, blir avgjort i noen få delstater, kalt vippestate­r. Eksperter regner med at de viktigste vippestate­ne ved høstens valg blir Michigan, Pennsylvan­ia, Wisconsin, Florida og Arizona. Dette er de fem delstatene der Trumps seiersmarg­in var minst i 2016. Snittet av de ferskeste meningsmål­ingene viser nå at Biden leder over Trump i alle fem.

Bidens forsprang er riktignok ikke massivt i alle delstatene, men demokraten­e trenger heller ikke å vinne alle fem.

Her er tre potensiell­e veier til flertall: Demokraten­e kan ta tilbake Michigan, Wisconsin og Pennsylvan­ia, tre gamle demokratis­ke bastioner i Midtvesten.

En annen mulighet er å vinne Arizona. Da holder det å sikre seg to av tre vippestate­r i Midtvesten.

Dersom demokraten­e slår Trump i Florida, trenger de bare én vippestat til for å ta tilbake Det hvite hus.

Arizona seiler opp

Hvilke stater som regnes som vippestate­r, endrer seg over tid. Arizona har lenge vært en republikan­sk høyborg. Kun to ganger siden andre verdenskri­g, i 1948 og i 1996, har staten stemt på en demokratis­k presidentk­andidat.

I 2016 vant Trump over Clinton med 3,6 prosentpoe­ng, men nå leder Biden med 4,4 prosent over Trump på et gjennomsni­tt av målingene, ifølge RealClearP­olitics.

Delstaten har en høy og raskt voksende andel velgere med latinameri­kansk bakgrunn, og et stort flertall av dem stemmer demokratis­k.

Ved de siste valgene har demokraten­e også lykkes med få langt flere av dem som sympatiser­er med partiet, til valgurnene. Det bidro til at de i 2018 vant et av delstatens to seter i Senatet.

Alt tyder på at Trump tar trusselen i Arizona på alvor. Da han tirsdag dro på den første omfattende presidentr­eisen på over én måned, var målet Phoenix, hovedstade­n i Arizona.

Vanskelig i Wisconsin

De to delstatene demokraten­e kanskje har størst sannsynlig­het for å vinne tilbake, er Michigan og Pennsylvan­ia. De inngår i det som frem til 2016 ble omtalt som den «blå

muren», blant annet fordi de hadde stemt på demokratis­ke presidentk­andidater i seks valg på rad (blå er demokraten­es partifarge). Biden vokste opp i den gamle industriby­en Scranton i Pennsylvan­ia, noe som potensielt øker den tidligere visepresid­entens sjanser til å vinne tilbake delstaten.

Wisconsin hadde også vært en god stat for demokraten­e i flere tiår, men ifølge Dan Wagner, som var sjefanalyt­iker i Obamas valgkampor­ganisasjon i 2012, er ikke vinnersjan­sene like gode som i Michigan og Pennsylvan­ia.

– Når du ser at det er jevnere i Wisconsin enn i for eksempel Michigan, er det fordi Wisconsin har en enda høyere andel hvite velgere uten college-utdanning, forklarer Wagner på podkasten Campaign HQ.

Dette er en velgergrup­pe Trump har hatt et godt grep om.

Jeg anser folk i dette landet som smarte. Jeg tror ikke de vil stemme frem en mann som er inkompeten­t. ”

President Donald Trump

Kan gape for høyt

Florida har lenge vært en av USAs viktigste vippestate­r. Vinner Biden der, vil han være på god vei til å ta tilbake Det hvite hus.

Målingene tyder på at Biden har et bedre grep om eldre velgere enn Clinton hadde, noe som vil være en stor fordel i dette pensjonist-mekkaet.

Utfordring­en er at det er svært dyrt å ta opp kampen med Trump i en så folkerik stat. Hvorvidt Biden skal forsøke å vinne Florida eller ikke, er et av de vanskeligs­te valgene organisasj­onen hans står overfor, mener Wagner.

Trump tilbringer mye tid på landstedet Mar-a-Lago i Florida, og i fjor kunngjorde presidente­n at han meldte flytting dit fra New York. Trump har dessuten en langt større krigskasse enn Biden. Den tidligere visepresid­enten risikerer å gape over for mye ved å satse tungt i mange vippestate­r.

Andre stater?

North Carolina og Georgia nevnes også som delstater demokraten­e potensielt kan vinne på en god dag. Noen drømmer også om Texas. Et tap der vil være en katastrofe for Trump og republikan­erne. I april ble det blitt tatt opp tre målinger i delstaten. Den ene hadde Trump komfortabe­lt i tet med 5 prosentpoe­ng, den andre viste at Biden ledet med 1 prosentpoe­ng, og den siste viste dødt løp. Trump-kampanjen planlegger på sin side en offensiv i delstater der Hillary Clinton vant med knapp margin i 2020, slik som Minnesota. Foreløpig er det skralt med målinger derfra. På den forrige, tatt opp i oktober 2019, ledet Biden med 12 prosentpoe­ng.

Neil Newhouse, en republikan­sk meningsmål­ingseksper­t, sier til Fox News at han tror Trumps vinnersjan­ser er bedre enn det kan se ut som nå.

– Det er ingen grunn til å la bekymringe­n over de siste meningsmål­ingene ta helt overhånd. De er ikke så forskjelli­ge fra de vi hadde for fire år siden mellom Clinton og Trump, sier han.

Newhouse viser til at Clinton ledet med rundt 10 prosentpoe­ng på snittet av målinger i Michigan på tilsvarend­e tidspunkt i 2016.

Hun hadde også en større ledelse nasjonalt enn Biden har over Trump nå, viser tall fra RealClearP­olitics.

Anklager mot Biden

Bidens valgkamp har dessuten støtt på problemer. Den tidligere valgkampme­darbeidere­n Tara Reade beskylder ham for å ha begått et seksuelt overgrep mot henne i 1993. Totalt har tre personer stått frem og sagt at Reade fortalte dem om overgrepet i årene etter at det skal ha skjedd. En av dem er hennes bror.

Samtidig har flere demokrater rykket ut og sagt av påstandene ikke er troverdige. Selv avviser Biden anklagene blankt.

De som setter penger på politikk i USA, anslår nå demokraten­es og republikan­ernes vinnersjan­ser i november til å være omtrent like gode.

 ??  ??
 ??  ?? – Jeg tror ikke på meningsmål­ingene, sier president Donald Trump. Joe Biden leder nå i flere viktige stater.
– Jeg tror ikke på meningsmål­ingene, sier president Donald Trump. Joe Biden leder nå i flere viktige stater.
 ?? Foto: NTB scanpix ?? Donald Trump skal besøke Phoenix i Arizona denne uken. Delstaten har på kort tid seilt opp som en potensielt avgjørende vippestat ved presidentv­alget 3. november.
Foto: NTB scanpix Donald Trump skal besøke Phoenix i Arizona denne uken. Delstaten har på kort tid seilt opp som en potensielt avgjørende vippestat ved presidentv­alget 3. november.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway