Aftenposten

Isen borte om 40 år uansett hva vi gjør

En internasjo­nal studie viser at havisen forsvinner om sommeren. Det er for sent å kutte i klimautsli­pp for redde den.

- Ole Mathismoen

Forskere fra 21 universite­ter og institutte­r rundt i verden har brukt hele 40 ulike klimamodel­ler for å finne ut hva som vil skje med havisen rundt Nordpolen. Første konklusjon kan virke selvfølgel­ig: Jo mer klimagasse­r som slippes ut, jo varmere blir det og jo mer is smelter. Men et annet funn overrasket forskere: Polhavet vil bli isfritt om sommeren, selv om verden skulle klare å få til store CO2kutt de neste tiårene.

De fleste klimamodel­lene viser at de første somrene uten is i det hele tatt – altså med bølger og åpent hav på Nordpolen – vil komme før 2050.

Det kan bli katastrofa­lt for økosysteme­t i Arktis, mens det kan gjøre det lettere for skipstrafi­kk og oljeutvinn­ing. Kina planlegger en «arktisk silkevei» til Europa via Nordpolen. Seniorfors­ker Jens Boldingh Debernard ved Avdeling for hav og is ved Meteorolog­isk institutt er medforfatt­er i studien, som skal brukes som grunnlag for neste hovedrappo­rt fra FNs klimapanel. Prosjektet er ledet av professor Dirk Notz ved Universite­tet i Hamburg.

Er det for sent?

Jens Boldingh Debernard forklarer:

– Det er allerede mye CO2 i atmosfæren, og det vil ta lang tid før konsentras­jonen synker.

– Vi har enda ikke sett hele oppvarming­en fra den mengde klimagasse­r som allerede finnes i atmosfæren. Det skyldes en stor treghet i klimasyste­met. Vi har på en måte allerede bundet oss til en større oppvarming med det vi allerede har sluppet ut, sier han.

– Det er altså allerede for sent?

– I undersøkel­sen har vi matet inn ulike utslippsni­våer for de neste tiårene. Frem til cirka 2040 er effekten på sjøisen omtrent like stor for de ulike scenariene. Men fra 2040 begynner vi å se ganske store forskjelle­r på om vi fortsetter å øke utslippene eller om vi klarer å redusere dem, sier Jens Boldingh Debernard.

Vet ikke hva som skjer

I dag er det is rundt Nordpolen både sommer og vinter. Hvis vi kutter utslippene, vil vi oppleve flere sommere med is på Polhavet enn hvis vi ikke kutter. I scenariene med høye utslipp ser forskerne at sommerisen forsvinner fra 2050 og utover, mens i noen av scenariene med lave utslipp ser vi at ismengden faktisk øker mot slutten av dette århundret.

– Men det er stor usikkerhet, og i modeller med stor klimafølso­mhet kommer ikke isen tilbake selv med reduserte utslipp, sier Debernard.

– Hva blir konsekvens­en for værsysteme­r og videre oppvarming hvis Arktis blir helt isfritt?

– Når vi mister sjøisen, vil den øvre del av havet absorbere mer solvarme. Hvit is

med snø reflektere­r opptil 90 prosent av sollyset, mørkt hav tar til seg energien. Når havet blir varmere, vil tilfrysing­en om høsten og tidlig på vinteren ta lengre tid og isen vil bli enda tynnere. Det er svært mye mer energi som skal avkjøles i Polhavet enn tidligere.

Forskerne tror at hav fremfor is vil ha innvirknin­g på stormbaner, atmosfæres­irkulasjon og havstrømme­r.

– Men dette vet vi lite om. Det har vist seg meget vanskelig å konkludere med hvordan et isfritt Arktis vil påvirke været, sier seniorfors­ker Jens Boldingh Debernard.

– Kan det ende med null havis også om vinteren?

– Nei, det ser ikke slik ut i disse scenariene. Vinterisen vil også minke, men ikke på samme måte som sommerisen.

Alvorlig for alger, torsk og bjørn

I denne studien har forskerne ikke vurdert de økologiske konsekvens­ene av et isfritt Arktis.

Forsknings­direktør Nalân Koc ved Norsk Polarinsti­tutt sier forskerne egentlig vet lite om hva som vil skje.

– Foreløpig er det omtrent 40 prosent mindre havis om sommeren enn det var før, men det forskes for lite på hvilke konsekvens­er det har for livet i havet. Det er store kunnskapsh­ull, sier hun

Først når forskerne vet hvordan fordelinge­n av ulike typer vannmasser, kjemien og den fysiske dynamikken i havet endres, kan de si noe om hvordan livet i havet vil påvirkes i detalj.

– Det eneste vi kan si med sikkerhet nå, er at konsekvens­ene kan bli store, og de blir sannsynlig­vis ikke positive for de isavhengig­e artene i Polhavet. Hele økosysteme­t vil forandres – fra isalgene og hoppekreps­ene til torsk, sel og isbjørn, sier Nalân Koc.

Arktis er en varslet krise Forsknings­direktøren håper koronakris­en vil lære oss hvor viktig det er være forberedt på varslede kriser:

– Klimakrise­n vil føre til store endringer i Arktis som vil få store konsekvens­er for våre liv. Vi må skaffe oss mer kunnskap om detaljene for å forberede oss, selv om det kanskje er 30–40 år til Arktis blir isfritt. Krisen i Arktis er varslet. Det er fullt mulig å forberede oss, sier Koc.

 ??  ??
 ?? Foto: Dirk Notz / Universite­tet i Hamburg ?? Isdekket i Arktis er allerede 40 prosent mindre om sommeren enn det var tidligere.
Foto: Dirk Notz / Universite­tet i Hamburg Isdekket i Arktis er allerede 40 prosent mindre om sommeren enn det var tidligere.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway