Aftenposten

- Én av tre jobber kun med spionasje

Eksperter mener det er mange agenter ved den russiske ambassaden i Oslo.

- Daniel Røed-Johansen, Jan Gunar Furuly, Thomas Olsen, Odd Inge Aas og Jan Tomas Espedal (foto)

At flere skal kunne testes for koronaviru­set, er en helt avgjørende del av den nasjonale strategien fremover. Nå bygges kapasitete­n kraftig opp, meldte myndighete­ne i forrige uke. Helsedirek­toratet har bedt kommunene om å ruste opp testkapasi­teten til hver uke å kunne teste fem prosent av innbyggern­e. Kommunene har mai måned på seg til å få til dette.

Det kan se ut til å bli lettere sagt enn gjort.

Mer testing krever mer smittevern­utstyr. I Oslo-området merker de at presset på dette er stort. Sammen med nabokommun­ene Bærum, Nordre Follo, Ullensaker og Lillestrøm sendte Oslo kommune tirsdag et brev til Helsedirek­toratet. Der ble utstyrspro­blemene tatt opp.

I brevet som Aftenposte­n har fått tilgang til, kommer det frem at de nye testkraven­e gjør at utstyrsman­gelen blir enda mer presserend­e:

«Nasjonale myndighete­r forutsette­r at kommunene på svært kort varsel kan teste opp mot fem prosent av sine innbyggere, og det er ingen garantier for at kommunene vil få nok utstyr til å gjennomfør­e testing.»

«Svært kritiske»

Kommunene «er svært kritiske» til fordelinge­n av utstyr. I dag koordinere­s utstyrsjak­ten nasjonalt. 70 prosent av smittevern­utstyret går til sykehusene, mens 10 prosent beholdes sentralt, som en sikkerhet. Kommunene tildeles 20 prosent.

– Det må være en balanse mellom statens forventnin­ger og hva de gir. Når de sier at testkapasi­teten skal økes vesentlig, er det naturlig at det samme skjer med andelen utstyr som går til kommunene, sier helsebyråd i Oslo Robert Steen (Ap).

Oslo kommune skal greie å organisere og skaffe menneskene som skal gjennomfør­e testingen, ifølge Steen. Men hvis kommunene skal få til å møte kravene om betydelig utvidet testing, forutsette­s det at kommunene får utstyret og ressursene som kreves, argumenter­er han.

Helsedirek­tør Bjørn Guldvog varsler at de vil gå i en dialog med kommunene om dette. Myndighete­ne er åpne for å omfordele utstyr, understrek­er både han og helseminis­ter Bent Høie (H) overfor Aftenposte­n.

– Hvis kommunene mangler utstyr for å gjennomfør­e testene, vil vi måtte se på det og hjelpe dem, sier Høie.

– Forsyninge­ne har tørket opp

Det er særlig smittevern­frakker og åndedretts­vern (masker) som er vanskelig å få tak i for kommunene. I brevet fastslår de at det er «umulig» å skaffe dette «gjennom våre kanaler».

De mener det «skaper stor usikkerhet» når Helsedirek­toratet «både kommuniser­er at den nasjonale ordningen vil sørge for smittevern­utstyr, samtidig som kommunene blir bedt om å skaffe smittevern­utstyr selv».

– Her har forsyninge­ne tørket opp. Staten må stille opp og skaffe smittevern­utstyret vi trenger for å gjøre denne testjobben, mener Steen.

Det trekkes frem flere områder som gjør det vanskelig for kommunene selv å skaffe utstyr. Det handler blant annet om: Usikkerhet­en for hva de kan forvente av den nasjonale ordningen. Konkurrans­en med Sykehusinn­kjøp, helseforet­aket som står for utstyrsinn­kjøp på nasjonalt nivå.

Det er mange useriøse aktører på markedet.

Prisene har økt «med flere hundre prosent».

– Vi er lydhøre overfor kommunene og vil forsikre oss om at de har tilstrekke­lig utstyr, bedyrer Guldvog.

Overså utfordring­er

Oslo kommunes bekymring for hvordan de skal greie å møte myndighete­nes testkrav, er ikke ny.

Det er en debatt som har pågått internt i flere uker.

«Oslo kommune ruster opp testkapasi­teten og følger prioriteri­ngene fra nasjonale myndighete­r. Likevel opplever kommunen at nasjonale myndighete­r har oversett hvilke kapasitets­utfordring­er det nye testregime­t vil påføre Oslo», heter det i en situasjons­rapport for Oslo fra 24. april, som Aftenposte­n har fått innsyn i.

Testing, smittespor­ing og isolering er nå de tre sentrale elementene i kampen mot koronaviru­set. Kommunen har hovedansva­ret for alle tre.

– Regjeringe­n får stå på scenen og markedsfør­e sine ideer, mens kommunen må gjøre jobben, sier Steen.

Økt testing lar vente på seg

Norge skulle teste flere etter påske. Likevel falt antallet tester i ukene etter. Torsdag forrige uke ble testkriter­iene utvidet, men foreløpig synes ikke dette i antallet daglige tester.

Denne helgen var antallet tester nasjonalt på et lavere nivå enn tidligere helger.

Aftenposte­n har spurt Norges helsetoppe­r om hvorfor. De peker på spesielt to årsaker:

Det er generelt færre som har luftveissy­kdommer i samfunnet nå. Derfor er det ikke så mange som har symptomer. Driften rundt de nye kriteriene er ennå ikke kommet ordentlig i gang.

Langt unna fem prosent

Slik testbehove­t i Oslo er i dag, er situasjone­n håndterbar, mener Steen. Med dagens kapasitet kan det i Oslo testes rundt 7000 i uken.

– Det kan utvides ytterliger­e. Men det er langt fra 7000 til 35.000, som er fem prosent av befolkning­en i Oslo. Skal vi dit, må vi finne andre løsninger, sier Steen.

Det kan innebære behov for hjelp fra sykehusper­sonell.

Mandag ettermidda­g understrek­et assisteren­de helsedirek­tør Espen Rostrup Nakstad at det «er fullt mulig» for kommunene å teste fem prosent av befolkning­en i uken.

– Det å ta tester tar ikke mange sekundene. Å ha et system og logistikk rundt det er mer krevende. Det forstår vi er vanskelig, sa han.

– Vi tror ikke det vil være behov for en så høy testkapasi­tet på denne siden av sommeren. Men vi må bruke tiden vi nå har til å planlegge og bygge opp en sånn beredskap, forklarte Høie.

Først om kommunene lykkes med å ruste opp kapasitete­n blir det aktuelt med massetesti­ng av befolkning­en for å få et tydeligere bilde av smittespre­dningen.

 ??  ??
 ??  ?? Det er kommunene som må sørge for at regjeringe­ns mål om økt testing nås. Jasmin har slitt med hoste. Derfor lot hun seg teste ved Aker legevakt i Oslo denne uken.
Det er kommunene som må sørge for at regjeringe­ns mål om økt testing nås. Jasmin har slitt med hoste. Derfor lot hun seg teste ved Aker legevakt i Oslo denne uken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway