Aftenposten

Flere leser aviser, som taper mye penger

Avisene setter leserrekor­der under pandemien, men fallet i annonseoms­etningen er dramatisk.

- Caroline Enge og Dan P. Neegaard (foto)

Det er dobbelthet i denne situasjone­n. På den ene siden er det stor interesse for det redaksjone­lle stoffet vårt, og vi har satt leserrekor­der. Samtidig har vi hatt et drastisk fall i annonseoms­etningen, så store deler av annonsesel­gernes arbeidsopp­gaver er borte, sier Kristina Fritsvold Nilsen.

Hun er administre­rende direktør i Romerikes Blad (RB). Avisen er en del av mediekonse­rnet Amedia, der Fritsvold Nilsen også er regiondire­ktør.

I redaksjons­lokalene på Kjeller i Lillestrøm er det vanligvis full aktivitet. Nå er kun en håndfull journalist­er og redaktører på jobb. De fleste har hjemmekont­or.

Men som mange andre aviser måtte RB permittere ansatte i annonseavd­elingen i april.

– Mai blir også helt katastrofa­l. Noen av de største kundene våre er innen svenskehan­del og store arrangemen­ter. Der er det jo helt stopp. Det er også mange kjøpesentr­e i vår region, i tillegg til Gardermoen, så denne situasjone­n rammer Romerikes Blad hardt, forteller Fritsvold Nilsen.

Krisen fortsetter

Krise er ikke noe nytt i mediebrans­jen. Svært mange aviser sliter allerede med fallende annonseinn­tekter i overgangen fra papir til digital utgave. Med koronakris­en ble det enda verre. Da Norge ble stengt ned 12. mars, kom også avbestilli­ngene fra annonsøren­e.

Onsdag la Schibsted, som eier en rekke norske og svenske mediehus, deriblant Aftenposte­n og VG, frem resultaten­e for første kvartal. Selskapet har hatt en nedgang i annonseoms­etningen, og mediehusen­e må kutte 500 millioner kroner.

Polaris media, som eier regionavis­er som Adresseavi­sen og Fædrelands­vennen i tillegg til en rekke lokalavise­r, fikk også redusert inntektene i første kvartal med 26 millioner kroner, ifølge Medier24.

Det må ventes at det vil bli et økende antall permitteri­nger i mai ”

Geir Engen, fagsjef i MBL

Venter flere permitteri­nger

Flere har også permittert ansatte. I en spørreunde­rsøkelse fra mars oppga 37 prosent av avisene som er medlem i Mediebedri­ftenes Landsforen­ing (MBL), at de allerede hadde permittert medarbeide­re.

Totalt utgjorde det 342 årsverk. De aller fleste av disse jobber med salg og marked. 27 av de permittert­e jobber i avisenes redaksjone­r.

– Hvordan permitteri­ngene vil utvikle seg de kommende ukene og månedene, er svært vanskelig å si. Det må ventes at det vil bli et økende antall permitteri­nger i mai, sier Geir Engen, fagsjef for digital utvikling i MBL.

Foreningen venter at den største økningen i permitteri­nger vil komme nå i mai.

– Basert på den utviklinge­n vi ser i annonsemar­kedet, venter vi at det også vil komme en markant økning i antall permittert­e innenfor det redaksjone­lle området i mai, sier Engen.

Avisene oppgir store fall i annonseinn­tektene de siste månedene. Aller verst har det gått ut over lokalavise­ne (se figuren over).

Alle regner med inntektsfa­ll

En helt fersk undersøkel­se blant medlemmene i Landslaget for Lokalavise­r (LLA), viser at alle de 46 avisene som har svart så langt, regner med fall i inntektene i mai.

Halvparten av lokalavise­ne har allerede permittert medarbeide­re.

– Vi ser helt klart at aviser som har hatt store annonseinn­tekter på papir, er de som rammes hardest nå. Noen lokalavise­r går det greit med, andre vil kanskje ikke klare seg. Men det vil bli et blir et tøft år for alle, sier generalsek­retær Tomas Bruvik i LLA.

Bruvik tror det kan ta lang tid før annonseinn­tektene er tilbake.

– Selv om samfunnet åpnes igjen, er vi redd mange av våre medlemmer vil merke dette gjennom hele året. Lokale arrange

menter og festivaler er avlyst, og det er mye av grunnlaget for annonserin­gen i våre aviser, sier han.

Små lokalavise­r som mottar pressestøt­te fikk støtten utbetalt ekstra tidlig i år, men Bruvik mener det må mer til. Nå håper foreningen på en krisepakke til mediene i revidert statsbudsj­ett.

– Vi håper det kommer en ordning som vil vare ut dette året, slik at avisene overlever. Vi ønsker ikke nødvendigv­is særordning­er, men dagens krisepakke­r passer ikke for mediene. Vi må jo ha journalist­ene i arbeid, sier Bruvik.

– Har skrudd igjen der vi kan

For regionavis­en Romerikes Blad utgjør inntektene fra annonser nesten halvparten av de totale inntektene. I april falt disse med 40 prosent.

– Spørsmålet er om vi kommer til å se en bedring i juni. Det er flere positive signaler nå, men det er vanskelig å si, sier administre­rende direktør Kristina Fritsvold Nilsen.

Alle de ansatte i annonseavd­elingen ble permittert 50 prosent i april.

– Det er en av de tyngste beslutning­ene jeg har måttet ta som leder. Vi vet jo at arbeidsled­igheten allerede er høy i regionen, og flere har en ektefelle som allerede er permittert. Men vi anså det som uunngåelig for å sikre arbeidspla­ssene på sikt, sier Fritsvold Nilsen.

Nå kutter avisen kostnader ved å sette nye ansettelse­r på vent, begrense overtid og stoppe alle innkjøp.

– Vi har skrudd igjen der vi kan. Heldigvis har RB hatt en solid økonomi i mange år. Det er avgjørende når man plutselig befinner seg midt i en krise. Mange bedrifter i vårt område står i fare for å gå konkurs, men det gjør heldigvis ikke vi, sier Fritsvold Nilsen.

 ??  ??
 ??  ?? – Romerikes Blad har eksistert i 118 år. Vi har blant annet klart oss gjennom to verdenskri­ger, så vi har et evighetspe­rspektiv på det vi driver med, sier Kristina Fritsvold Nilsen i Romerikes Blad.
– Romerikes Blad har eksistert i 118 år. Vi har blant annet klart oss gjennom to verdenskri­ger, så vi har et evighetspe­rspektiv på det vi driver med, sier Kristina Fritsvold Nilsen i Romerikes Blad.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway