Aftenposten

Hemmelighe­tskremmeri begynner å bli en stygg uvane

-

Idag legger regjeringe­n frem en ny, helhetlig plan for endringer i smittevern­tiltakene. Ifølge NTB er det ventet at planen vil inneholde avklaringe­r rundt 17. mai-feiringen, nye råd for hvor mange som kan samles hjemme og ute, samt nye ordninger rundt idretten. Men kanskje viktigst: Det vil trolig bli lagt frem en plan for når og hvordan skoleeleve­ne i trinnene over 4. klasse skal få lov til å komme tilbake til skolene.

Fagrådene som ligger til grunn for planen, holdes hemmelig.

Det begynner å bli en stygg uvane.

I en pressekonf­eranse 7. april kunngjorde regjeringe­n at den ville gjenåpne grunnskole­n for 1. til 4. trinn 27. april. Det var i strid med regjeringe­ns ekspertutv­alg, som hadde anbefalt å åpne for 1. til 7. trinn 20. april. Denne informasjo­nen ble imidlertid ikke kjent før etter pressekonf­eransen, for sent til at pressen eller barneombud­et kunne stille kritiske spørsmål.

Barne- og familiemin­ister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) fortjener honnør for å ha nedsatt en koordineri­ngsgruppe som følger med på hvilke konsekvens­er de inngripend­e smittevern­tiltakene får for sårbare barn. Rundt 20 prosent av alle norske barn sorterer i den

Det er uklokt å holde faglige anbefaling­er skjult ”

ne kategorien. Koordineri­ngsgruppen leverte en statusrapp­ort 20. april, der myndighete­ne fikk hard kritikk. Rapporten ble hemmeligho­ldt i ni dager.

Alle direktorat­ene som har bidratt til koordineri­ngsgruppen­s rapport, har også levert faglige anbefaling­er til endringene regjeringe­n presentere­r denne uken. Anbefaling­ene holdes fortsatt hemmelig.

Regjeringe­n følger ikke nødvendigv­is de faglige rådene, men lar ulike politiske hensyn veie tyngre. Det kan det være gode grunner til. Men med tiltak som griper helt inn i grunnlovsf­estede rettighete­r, bør åpenhet være regelen, ikke unntaket. Det sier også regjeringe­ns egen veileder til behandling av innsynskra­v i forbindels­e med koronaepid­emien:

«Åpenhet er et generelt mål, og en grunnlegge­nde forutsetni­ng for å lykkes med håndtering­en av covid-19-pandemien. Informasjo­n om pandemien og bakgrunnen for tiltakene som iverksette­s er viktig for tilliten til myndighete­nes håndtering av krisen og for at tiltakene aksepteres og følges.»

Det kan godt hende at den nye planen er en både klok og god strategi. Hemmelighe­tskremmeri­ene rundt forberedel­sene er ikke det.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway