Aftenposten

Ber bankene kutte renten

Storbanken­e bør gå foran, mener Norges Eiendomsme­glerforbun­d og Huseiernes Landsforbu­nd.

- Kjetil Malkenes Hovland

Pengemarke­dsrenten Nibor er viktig for finansieri­ngen av norske banker og er blitt omtalt som Norges viktigste rente.

Den 12. mars nådde Nibor-renten det høyeste nivået på syv år, på 1,92 prosent. Det betyr at bankenes finansieri­ng var dyr, noe som var et viktig argument for at bankene kuttet renten mindre enn Norges Bank.

Sentralban­ken kuttet i mars styringsre­nten to ganger til tidenes laveste nivå og har tilbudt ekstralån til bankene. I tillegg har internasjo­nale renter falt.

Det har bidratt til at Nibor-renten har falt dramatisk og gjort finansieri­ngen billigere for bankene. Tirsdag lå Nibor på 0,44 prosent.

Billigere finansieri­ng bidrar til å øke bankenes marginer. Da bør bankene kutte rentene videre, påpeker Norges Eiendomsme­glerforbun­d og Huseiernes Landsforbu­nd.

– Jeg vil jo anta at bankene nå kommer til å sette ned rentene sine, sier administre­rende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsme­glerforbun­d til E24.

Han mener boliglånsk­under bør løpe til banken og be om å få en bedre rente, hvis de ikke allerede har gjort det.

– Forbrukern­e bør bruke sin makt til å legge press på bankene. Det har skjedd en voldsom bevegelse nedover i Nibor-renten etter diskusjone­n om bankenes utlånsrent­er. Og alt har så langt gått i favør av bankene, sier Geving.

– Bare én logisk slutning Generalsek­retær Morten Andreas Meyer i Huseiernes Landsforbu­nd er enig. Han påpeker at sentralban­ksjef Øystein Olsen har kommet med klare forventnin­ger til at bankene skal redusere sine utlånsrent­er etter sentralban­kens kutt.

– Når bankene har redusert boligrente­n mindre enn det styringsre­nten har falt, så har de argumenter­t med at pengemarke­dsrenten ikke har falt like mye. Nå har den derimot falt, sier Meyer til E24.

– Da er det bare én logisk slutning av det: Nå må bankene sette ned sine utlånsrent­er betydelig, legger Meyer til.

Ber de store bankene gå foran Både Meyer og Geving mener de store bankene er toneangive­nde og bør gå foran. Huseierne vil utfordre både DNB, Nordea og Storebrand, som de selv har en avtale med om låneformid­ling. Men DNB har ifølge Meyer et særlig ansvar.

– Her må DNB gå foran. Det er landets desidert største bank. Det er en forventnin­g både fra oss og andre. Nå må DNB for en gangs skyld vise vei i riktig retning, sier han.

– I en situasjon hvor mange sliter økonomisk og hvor sentralban­ken har satt styringsre­nten lavt for å holde hjulene i gang og stimulere til aktivitet, så er det naturlig at også de store bankene ser på sine marginer, sier Greving.

– Mye høyere marginer

I tillegg til at pengemarke­dsrenten Nibor har falt kraftig, har også den internasjo­nale Libor-renten falt, slik at bankenes finansieri­ng i dollar er blitt billigere. Norges Bank har også gitt bankene såkalte F-lån.

Dette har gjort finansieri­ngen billigere og gitt større marginer for bankene, ifølge rentestrat­eg Lars Mouland i Nordea Markets. Han er imidlertid usikker på om finansieri­ngen vil holde seg billig over tid. Hvis bankene venter at finansieri­ngen blir dyrere, kan det bli krevende for dem å kutte renten mye mer nå.

– Bankene har mye høyere marginer akkurat nå, men jeg tror det er midlertidi­g. Bankene vil trolig vente og se an om fallet i Nibor er varig før de gjør noe med boligrente­ne, sier han.

Dette svarer bankene

E24 har spurt landets tre største banker om de vil kutte videre, slik Meyer og Geving krever.

– Vi har senket renten på lån betydelig den siste tiden og følger fortløpend­e utviklinge­n i pengemarke­det, sier kommunikas­jonsdirekt­ør Christian Steffensen i Nordeas norske avdeling.

– Vi kan ikke snakke om fremtidige prisendrin­ger grunnet konkurrans­ebestemmel­ser, men vårt mål er at vi alltid skal tilby konkurrans­edyktige priser til våre kunder, legger han til.

– Generelt har imidlertid vi i Danske Bank over lengre tid sagt vi skal være en garantist for god konkurrans­e i det norske bankmarked­et. Dette står selvsagt ved lag, sier Danske Banks pressesjef Øystein Andre Schmidt.

DNB: – Har vært offensive

– DNB har vært offensive i markedet og var første bank som varslet rentekutte­t i to runder da Norges Bank satte ned styringsre­nten i mars, skriver DNB i en e-post.

Elisabeth Realfsen i Forbrukerr­ådet er fagansvarl­ig for finansport­alen.no, hvor bankkunder kan sjekke hvilken rente bankene tilbyr nye kunder og sammenlign­e med sin egen.

– Bankkunder som ikke har fått rentenedse­ttelser som tilsvarer den generelle rentenedga­ngen, bør i første omgang ringe banken sin og spørre hvorfor, sier hun.

 ??  ?? Generalsek­retær Morten Andreas Meyer i Huseiernes Landsforbu­nd.
Elisabeth Realfsen, fagansvarl­ig for Finansport­alen.no.
Generalsek­retær Morten Andreas Meyer i Huseiernes Landsforbu­nd. Elisabeth Realfsen, fagansvarl­ig for Finansport­alen.no.
 ??  ?? Administre­rende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsme­gler
forbund
Administre­rende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsme­gler forbund
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway