Aftenposten

Åpner kanskje for turister

Hellas er lite rammet av koronaviru­set. Det tenner et lite håp for sommerferi­en for solhungrig­e nordmenn.

- Thomas Olsen Marthe Øvergård Christian Sørgjerd Sigurd Bjørnestad

Hellas har sluppet svært lett fra koronaen sammenlign­et med de fleste andre europeiske land. I går hadde landet bare 146 døde av covid-19, ifølge statistikk fra Verdens helseorgan­isasjon. Hellas har en befolkning på 10,7 millioner. Til sammenlign­ing hadde Norge, som har halvparten så stor befolkning, 215 dødsfall rapportert inn til samme tid.

Hellas har vært hjertebarn­et til reisearran­gøren Apollo, som før koronautbr­uddet skulle sende nær 200.000 nordmenn på ferie dit. Nå kansellere­r reisebyråe­t reiser som ligger to uker frem i tid, men tilbyr kundene muligheten til utvidet avbestilli­ng eller ombooking.

Hvis grensene til Hellas åpnes – og Utenriksde­partemente­t (UD) endrer sine reiseråd – står fly klare til å frakte nordmenn til greske øyferier.

– Vi merker at det er størst engasjemen­t rundt Hellas. Mange lurer på når de kan reise igjen. Hellas er hytta for mange nordmenn, sier Beatriz Rivera, PR-ansvarlig hos Apollo.

Hun tror Hellas og Kroatia, som også har lite virussmitt­e, er landene som først tar imot turister.

Hellas er hytta for mange nordmenn ”

Beatriz Rivera, PR-ansvarlig hos Apollo

– Hvis Hellas åpner sent i sommer, er det aktuelt å utvide reisetilbu­det utover høsten?

– Vi ser på alle muligheter. Også å fly dit utover høsten. Det er kjempefint å være på Kreta eller i Kroatia i oktober. Mange er jo låst til fellesferi­en, men det er faktisk bedre i Hellas på høsten. Det er ikke så hett, vannet er varmere, og det er færre turister, sier Rivera.

Hellas er sommerfavo­ritten

I fjor sommer gikk for første gang Hellas forbi Spania som nordmenns sommerfavo­ritt, ifølge salgstall fra Ticket Feriereise­r, Nordens største reisebyråk­jede.

Over 330.000 nordmenn hadde de greske øyene som sitt charterrei­semål.

Hellas var raskt ute med koronarest­riksjoner i vinter. En rekke arrangemen­ter ble avlyst allerede i februar. I begynnelse­n av mars stengte myndighete­ne skoler og universite­ter. Tavernaer og restaurant­er måtte stenge dørene, og alle grekere måtte holde seg innendørs.

Denne uken begynte gjenåpning­en. Mandag fikk mindre butikker, frisører, blomsterbu­tikker og bokhandler­e åpne. Senere i mai gjenåpner skoler, restaurant­er og utesteder. Hotellene vil åpne fra 1. juni.

– Det er et enormt puslespill

Det blir fint for Hellas om de kan få besøk av turister allerede i sommer, men det er litt for tidlig å si om det blir av nordmenn. Det sier Nora Aspengren, kommunikas­jonssjef i Tui Norge.

– Vi forholder oss både til UDs reiseråd og reglene i destinasjo­nslandene. Det er et enormt puslespill som skal legges, forteller hun.

Selv om ferieplane­r er satt på vent for mange, er reiselyste­n fremdeles til stede hos nordmenn.

– Vi får inn flere bestilling­er for reiser i august, september og for høstferien, sier Aspengren.

Hun tror at det som skjer rundt om i verden, er med på å påvirke om nordmenn føler seg klare til å reise utenlands igjen, både mentalt og fysisk.

Øyene Rhodos og Kreta er blant de mest populære destinasjo­nene til reiseselsk­apet Tui, og normalseso­ngen strekker seg fra slutten av april til oktober. Men i år kan sesongen bli utvidet dersom reglene for reise endrer seg i løpet av sommeren.

Viktig for økonomien

I Hellas er turistnæri­ngen den viktigste inntektski­lden. Hver fjerde arbeidspla­ss og rundt en femtedel av landets økonomi og inntekter er knyttet til reiselivet, viser EU-beregninge­r.

I fjor la over 34 millioner besøkende igjen 18 milliarder euro (drøyt 200 milliarder kroner) i Hellas.

Nå jobbes det på spreng med å utforme smittevern­regler for turistene og de ansatte i restaurant­er og hoteller.

Hellas kan velge å legge restriksjo­ner på hvilke nasjonalit­eter som kan komme som turister, avhengig av smittesitu­asjonen i de ulike landene.

 ?? Foto: Cathal McNaughton, Reuters/NTB scanpix ?? Santorini er for mange nordmenn selve bildet på ferie i Hellas.
Foto: Cathal McNaughton, Reuters/NTB scanpix Santorini er for mange nordmenn selve bildet på ferie i Hellas.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway