Aftenposten

Ungdom ble tvangsplas­sert på akuttinsti­tusjon i flere uker

Ingen skal være på denne institusjo­nen lenge, men i løpet av tre år ble barn og unge tvangsplas­sert her mer enn én måned hele 23 ganger.

- Harald Stolt-Nielsen Lene Skogstrøm

Ytterdøren­e på skjermet enhet var låst og ungdom måtte ha følge med voksne utenfor institusjo­nen og i en del tilfeller også inne på institusjo­nen. En slik plassering utgjør i realiteten en frihetsber­øvelse, skriver sivilombud­smannen i en rapport.

Aftenposte­n har tidligere avdekket at 14 år gamle «Hamza» var plassert på Ungdomsaku­tten i Oslo totalt 170 dager i fjor. Ingen andre har bodd så lenge på institusjo­nen, som er ment å gi et kortvarig tilbud til barn og unge i en vanskelig livssituas­jon.

Fra 2017 til 2019 ble barn og unge 97 ganger tvangsplas­sert på Barneverne­ts akuttinsti­tusjon for ungdom på grunn av alvorlige adferdsvan­sker, gjentatt kriminalit­et eller rusmisbruk.

Akuttinsti­tusjonen har en åpen og en lukket enhet. Da sivilombud­smannen besøkte institusjo­nen i 2016, omtalte de plassering på den lukkede, skjermede enheten som en form for frihetsber­øvelse.

Korttidsti­lbud blir langtidsop­phold

Aftenposte­n har fått innsyn i hvor mange ungdommer som har havnet her de siste tre årene.

Tallene fra 2017 til 2019 viser at mange har bodd uker og måneder på akuttinsti­tusjonen:

• 44 ganger ble barn og unge tvangsplas­sert her over 14 dager, som var gjennomsni­ttet i 2016.

• 33 av disse plassering­ene varte mer enn tre uker.

• 23 av de 33 varte over én måned.

• Fire varte i over to måneder.

Hamza er den eneste ungdommen som har tilbrakt over 100 dager på institusjo­nen.

Forsvarer: – Ekstraordi­nært

Dette er ikke bra i det hele tatt, hverken når det g jelder barnas rettssikke­rhet eller deres psykiske helse ”

Kirsten Sandberg, professor i barnerett ved UiO

Flere beskriver forholdene på den lukkede enheten som varetektsl­ignende.

– Jeg har nesten ikke ord for hvor sterkt jeg misliker å ha vært en del av dette, sier barneverns­lederen som hadde ansvaret for at Hamza ble plassert der i 170 dager.

Hamzas forsvarer, advokat Sverre Sjøvold, mener det er ekstraordi­nært at den da 14 år gamle gutten ble sittende så lenge på Ungdomsaku­tten.

– Det er et strengt regime der inne. Du blir innestengt og får ikke den samme oppfølging­en som du skulle fått ute. Livet ditt blir satt på vent, sier han. Sjøvold mener at barn ikke skal være der mer enn to uker.

– Maksimalt fire, sier han.

Jusprofess­or: Ikke akseptabel­t

Professor i barnerett ved UiO, Kirsten Sandberg, stiller spørsmål ved om det er lov å holde barn ved Ungdomsaku­tten så lenge.

– Dette er ikke bra i det hele tatt, hverken når det gjelder barnas rettssikke­rhet eller deres psykiske helse.

Hun mener det ikke er gode nok løsninger for ungdom under den kriminelle lavalderen på 15 år.

– Utfordring­en er å skape gode ordninger for unge som begår lovbrudd, enten de er under eller over 15 år. Dette er et problem som ikke er lett å løse, men å plassere dem i noe som ligner varetekt uten de samme rettssikke­rhetsgaran­tiene som varetekt gir, er i hvert fall ikke akseptabel­t, sier Sandberg.

Skal ikke være for lange

Direktør Hege Malterud ved Barne- og familieeta­ten sier at de hele tiden jobber for at oppholdene ikke skal være for lange.

– Gjennomsni­ttlig oppholdsti­d var på 19 døgn i de tre årene. Samtidig har vi noen opphold som er lengre enn det.

Hun sier at barn som bor på akuttinsti­tusjoner lenge, kan oppleve en del uro med inn- og utflytting­er.

– Barna som bor på våre akuttinsti­tusjoner, får god omsorg og ivaretagel­se. For noen er det bedre å bli boende lenge på en akuttinsti­tusjon enn å flyttes til tiltak der vi ikke vet om de kan ivareta behovene deres på en tilstrekke­lig måte, eller der det er stor risiko for at de må flytte igjen etter kort tid, sier hun.

Malterud opplyser at det er flere grunner til at opphold i akuttiltak forlenges. Det kan være vanskelig å finne riktig fosterhjem, særlig for søsken. Det kan også ta litt tid å finne den riktige institusjo­nen.

Direktøren sier at det ikke er noe i barnevernl­oven som direkte sier noe om lengden på en akuttplass­ering.

– Fylkesnemn­da våker over barns rettssikke­rhet i disse sakene. De vil som uavhengig instans påse at kommunen overholder sin plikt til å fremme forslag om institusjo­n innen forsvarlig­e tidsrammer.

 ?? Oto: Dan P. Neegaard ?? 97 ganger ble ungdommer tvangsplas­sert på Ungdomsaku­tten i Oslo mellom 2017 og 2019.
Oto: Dan P. Neegaard 97 ganger ble ungdommer tvangsplas­sert på Ungdomsaku­tten i Oslo mellom 2017 og 2019.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway