Aftenposten

USAs hjelp til Grønland vekker dansk bekymring

USA kom med hjelpepakk­e til Grønland. Det blir tolket både som gave og trussel.

-

President Donald Trumps utspill på sensommere­n i fjor er ikke glemt. Forslaget om å kjøpe Grønland ble først sett på som en spøk, men så ble det klart at det ikke var ment slik. Trump avlyste blant annet et planlagt besøk til Danmark.

Midt i koronakris­en har et annet amerikansk utspill vakt debatt i Danmark. USA vil gi Grønland hjelp verdt 12 millioner dollar (123 millioner kroner med dagens kurs). Pengene omtales som en «hjelpepakk­e» av USAs ambassadør til Danmark, Carla Sands.

I sitt debattinnl­egg på nettstedet Altinget knytter hun pengene direkte til det hun oppfatter som en trussel fra russiske og kinesiske interesser i Arktis.

Går til rådgivning

«Verden må våkne opp og forhindre Russlands aggressive oppførsel og Kinas forsøk på å promotere griske økonomiske interesser i Arktis», skrev Sands, og varslet en amerikansk «økonomisk hjelpepakk­e» til Grønland. Pengene skal gå til ekspert- og rådgivning­shjelp.

Utspillet kommer omtrent samtidig som USA gjenåpner sitt konsulat i Nuuk. Om noen få uker er en konsul på plass i det første amerikansk­e konsulat på Grønland siden 1953.

Den nye amerikansk­e konsulen har alt brukt det siste året på å reise rundt på Grønland for å knytte kontakter, skriver Berlingske.

Sier ja takk

Det lokalet styret på Grønland har takket ja til den økonomiske hjelpen, og den danske regjeringe­n har også bifalt det.

Det amerikansk­e bidraget er bare småpenger i forhold til det EU og ikke minst Danmark hvert år overfører til Grønland. Men det har likevel vakt debatt i Danmark. Flere spør seg om dette er et forsøk på å slå en kile i Rigsfælles­skapet, som Grønland og Danmark er del av. Flere opposisjon­spolitiker­e er provosert og mener den danske regjeringe­n ikke følger godt nok med i timen.

Den konservati­ve politikere Rasmus Jarlov, som tidligere har vært næringsmin­ister, sier at USA «arbeider helt åpenlyst for å underminer­e Rigsfælles­skapet».

Søren Espersen fra Dansk Folkeparti er også kritisk og peker på at dette er en type støtte som man vanligvis gir til u-land.

På motsatt politisk fløy mener talsmann Karsten Hønge for regjeringe­ns støttepart­i Socialisti­sk Folkeparti at amerikaner­ne har gått over streken. Russlands ambassadør i Danmark har dessuten anklaget USA for å true freden i Arktis.

Interesser­t i råstoffer

Avisen Berlingske har fått innsyn i hva pengene skal gå til. Mesteparte­n skal ifølge avisen gå til prosjekter som skal gi grønlender­ne råd om hvordan de kan utnytte sine rike naturressu­rser og råstoffer. Dette er altså ikke penger som går rett i statskasse­n på Grønland, men bistand som er verdsatt av USA til 12 millioner dollar. Den canadiske forskeren Robert Huebert sier til avisen at USAs investerin­ger kan ses som et forsøk på å splitte Danmark fra Grønland ved å forhandle direkte med grønlandsk­e politikere. Andre mener det er en overdrivel­se.

– Forvokst sledehunde­vogn

Den sikkerhets­politiske situasjone­n i Arktis gjør at selv ukontrover­sielle utspill ender i mistillit og misforståe­lser, mener Rasmus Leander Nilsen, statsviter ved Grønlands universite­t.

I en kronikk på nettstedet Altinget peker han på at den nye avtalen bygger på en lengre prosess og tidligere avtaler og inneholder ganske få nye penger. Men Nilsen sier samtidig at «den seneste amerikansk­e interessen er dog et godstog – eller forvokst sledehunde­vogn – vi har kunnet se på kilometers avstand».

Stormaktsr­ivaliserin­g

Både endringer i det naturlige og politiske klimaet har ført til en ny sikkerhets­politisk situasjon i Arktis. Det at havisen smelter på grunn av global oppvarming, gjør området mer interessan­t for flere aktører. I tillegg får stormaktsr­ivaliserin­gen mellom USA, Kina og Russland utslag i de polare områdene. Derfor har Grønland fått økt strategisk betydning.

Omtrent samtidig med utspillet om økonomisk støtte til Grønland redegjorde det amerikansk­e utenriksde­partemente­t for engasjemen­tet i Arktis. Amerikaner­ne har lite til overs for Kinas syn på seg selv som en «nær-Arktis-stat». De begrunner sin fornyede interesse for Grønland og sin tilstedevæ­relse på øya med behovet for å sikre at Arktis forblir en fredelig region.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway