Aftenposten

– Én av tre jobber kun med spionasje

Ved den russiske ambassaden i Oslo jobber rundt en tredjedel av diplomaten­e først og fremst med etterretni­ng, ifølge etterretni­ngsekspert­er.

- Per Anders Johansen

GRU har ekspandert. De har nærmest kolonisert de russiske ambassaden­e i alle vestlige land, sier professor Mark Galeotti ved University College i London, en av de fremste ekspertene i verden på russisk etterretni­ng.v Aftenposte­n omtalte i går tre navngitte russiske diplomater med tilknytnin­g til den militære russiske etterretni­ngstjenest­en GRU.

– Aftenposte­n fant tre. Det reelle tallet er mye høyere, sier Politiets sikkerhets­tjeneste (PST), som ikke ønsker å anslå omfanget nærmere.

Det gjør derimot flere uavhengige vestlige etterretni­ngsekspert­er.

– Om lag en tredjedel av alle russiske diplomater jobber nå utelukkend­e med etterretni­ng og spionasje, ifølge mange vestlige etterretni­ngskilder. I noen land er andelen enda høyere, sier Galeotti. Både danske og norske etterretni­ngsekspert­er støtter dette anslaget.

Hva kan Norge gjøre?

I flere år har E-tjenesten og PST advart om økt russisk etterretni­ng. Men Aftenposte­ns avsløring er den første på om lag 20 år der det pekes på navngitte russere.

– Hvordan skal Norge forholde seg til saker som dette?

– Hvis dere utviser dem, sender Russland bare noen nye agenter. De nye som kommer, kjenner man kanskje ikke til, sier Galeotti.

– Vi må bare ta høyde for dette. Mange som har mye med Russland å gjøre, er klar over risikoen, sier forsknings­professor Jakub M.

Godzimirsk­i ved Norsk utenrikspo­litiske institutt (Nupi).

– Det er smart å håndtere slike saker forsiktig. Norge og Russland vil være naboer i århundrer fremover. Da må man ha en pragmatisk holdning, identifise­re utfordring­ene og heller ta sine forholdsre­gler.

Han opplevde selv det han oppfattet som et forsøk på rekrutteri­ng fra en russisk diplomat tidlig på 2000-tallet.

– Vi må ikke mistenkeli­ggjøre alle russiske diplomater. På den annen side forsøker den russiske ambassaden nå stadig mer aktivt å påvirke Norge, for eksempel gjennom avisene, sosiale medier og kritikk mot navngitte personer. Det er opplagt at de har fått en ordre hjemmefra, sier Godzimirsk­i.

Hvorfor bruker de så mye tid på kirkegårde­ne? Aftenposte­ns kartleggin­g av de russiske GRU-diplomaten­es aktivitet viser at en stor del av deres offentlige oppdrag består i å reise Norge på kryss og tvers for å legge ned blomster på krigsminne­smerker.

– De trenger en grunn til å reise rundt og treffe mennesker. Disse hyppige markeringe­ne gir et troverdig påskudd, sier den danske etterretni­ngsekspert­en professor Thomas Wegener Friis ved Syddansk Universite­t.

– Ingen kan jo argumenter­e mot at det er viktig å huske «den store fedrelands­krigen», som russerne kaller annen verdenskri­g. Men for våre sikkerhets­tjenester koster dette dyrt, sier Wegener Friis.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway