Aftenposten

Denne mannen er immun mot covid-19

Mens Siv Jensen sliter.

- Kjetil B. Alstadheim, politisk redaktør

Fremskritt­spartiets utgang av regjeringe­n i januar skulle gi partiet en ny sjanse. Frp-leder Siv Jensen var like uheldig med tidspunkte­t som hun ville vært om hun åpnet en ny bar 12. mars. Det var saken om hjemhentin­g av en kvinne tilknyttet terrororga­nisasjonen IS og hennes to barn som fikk Frp til å pakke sakene og forlate regjerings­kontorene. Men begrunnels­en var bredere. Jensen sa at regjeringe­n var blitt grå og kjedelig.

Kortsiktig fikk Frp en real opptur på målingene av å gå ut av regjeringe­n. Men det snudde brått. På Norstats måling for Aftenposte­n og NRK er partiet nå tilbake på det lave nivået Frp hadde i januar før partiets Frexit fra regjering.

Bakgrunnst­allene tyder på at mange som stemte Frp i 2017, nå synes grått og kjedelig er trygt og godt. Frp mister flest velgere over til vet ikke-gruppen. Nest flest går til Høyre og statsminis­ter Erna Solberg. Deretter kommer tap av velgere til Senterpart­iet.

Historien om to partier

Det er påfallende hvor ulik utviklinge­n er for Frp og Sp.

Sp lå svimlende høyt på målingene i høst. I november snuste Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum på 20-tallet. Men derfra har partiet dalt stille og forsiktig nedover. Den trenden begynte før pandemien kom til landet, og den har fortsatt etterpå.

Men Sp har klart seg vesentlig bedre enn Frp. På denne maimålinge­n ligger Sp stabilt på 15,3 prosent som i april. Et slikt valgresult­at vil være en fremgang på fem prosentpoe­ng fra stortingsv­alget sist.

Vinterens utgang fra regjeringe­n handlet for Frp ikke minst om å ta opp kampen med Sp. Det har partiet fått små muligheter for når alt domineres av en akutt helsekrise. Folk i partiet forklarer nedturen med at partiets kjernesake­r drukner i virusnytt.

Det samme opplever Sp. Forskjelle­n er at Vedum har bygget troverdigh­et over lang tid. For Frp er situasjone­n en annen. Illustrere­nde nok gikk avgått beredskaps­minister Ingvil Smines Tybring-Gjedde fremdeles på etterlønn da koronakris­en rammet landet.

Frp har fortsatt ansvar

Politikken vil normaliser­es. Men det gjør ikke nødvendigv­is situasjone­n enklere for Frp. Et stort tema i politikken frem mot valget neste år kan bli om landet var godt nok forberedt da krisen traff.

Sp-leder Vedum varmer opp allerede. Han viser til at partiet hans flere ganger

Dersom det var stortingsv­alg i morgen, hvilket parti ville du da stemme på? Utført 27. april - 3. mai. 712 respondent­er. Endring siden 1. april. Feilmargin

3,2 prosent på største parti.

3,3

6,6

24,7

15,3

5,2

3,2

3,1

26,5

10,1

1,8

 ??  ?? Senterpart­ileder Trygve Slagsvold Vedum
Senterpart­ileder Trygve Slagsvold Vedum
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway