Aftenposten

Stengt svenskegre­nse gir polsjokk i Halden

Polutsalge­ne i grensebyen­e setter omsetnings­rekord. Men folk flest drikker ikke mer under koronakris­en.

- Alf Ole Ask

Det er jo slik det burde ha vært om folk ikke dro til Sverige for å handle, sier sjefen på Vinmonopol­et i Halden, Anneli Christians­en, til Aftenposte­n.

Polet i Halden har økt omsetninge­n med 125 prosent i mars og april, viser tallene fra Vinmonopol­et. Halden har den nest høyeste økningen, men det er langt igjen til Kongsvinge­r, der økningen er 179 prosent.

35 prosents økning på polet Vinmonopol­ets salg har totalt økt med 35 prosent i mars og april. Veksten er omtrent som forventet med tanke på at grensehand­el, taxfree og skjenking i praksis har stoppet helt opp under koronapand­emien, forteller polet i en pressemeld­ing.

Normalt selger polet i Halden 6,8 liter pr. innbygger. Det er tall for 2019. I mars – april ligger det med 125 prosents økning an til nesten å nå landsgjenn­omsnittet for 2019, som var 15,4 liter.

Men Halden ligger fortsatt under det som ville blitt gjennomsni­ttet for landet om «koronakons­umet» hadde holdt seg i hele 2020. Da ville vi ha konsumert 20,8 liter pr. innbygger.

Pol nær Sverige øker mest

– Jo nærmere Sverige du kommer, desto mer øker omsetninge­n, sier Vinmonopol­ets kommunikas­jonssjef, Jens Nordahl.

Han mener at de tallene en nå får, vil være viktige for dem som skal studere virkningen av grensehand­elen.

Ifølge Nordahl har ikke koronatide­n ført til mer drikking, men statistikk­en viser at nordmenn nå handler det de skal ha på polet.

Christians­en ved polet i Halden forteller at man der har økt antall ansatte med én og skal ansette én til. I tillegg jobber deltidsans­atte mer.

– Er det noen endringer i hva dere selger nå, sammenlign­et med tidligere?

– Her i Halden selger vi mer pappvin. I tillegg til folk fra distriktet har vi mange hyttegjest­er innom, forteller Christians­en.

Ikke overrasken­de Generalsek­retær hos Vin- og brennevins­leverandør­enes forening (VBF), Ingunn Jordheim, sier at poltallene ikke er overrasken­de.

– Noen av våre medlemmer som driver i Norge og Sverige, sier at de har inntil 95 prosents nedgang i leveransen til Systembola­get i Sverige, forteller hun.

Jordheim mener dette viser at grensehand­elen er voldsomt stor, og at Systembola­get profittere­r på norske alkoholavg­ifter.

– Dersom norske myndighete­r vil beholde norske arbeidspla­sser og få mer avgiftsinn­tekter, så må de ta denne grensehand­elen på alvor og gjøre noe, sier hun og legger til:

– Vi kan ikke fortsette å ha stengte grenser. Da må avgiftene ned for å få folk til å fortsette handlemøns­teret de har lagt seg til under koronatide­n, sier hun og viser til at folk hverken drikker eller handler mer, men de handler mer i Norge.

 ?? Foto: Morten Uglum ?? Sjefen for Vinmonopol­et i Halden, Anneli Christians­en.
Foto: Morten Uglum Sjefen for Vinmonopol­et i Halden, Anneli Christians­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway