Aftenposten

Vil øke antall studieplas­ser med 4000 i år

Regjeringe­n kommer med gladmeldin­g til de mange tusen som søkte høyere utdanning i vår: De plusser på antall studieplas­ser

- Alf Ole Ask

Hele 150.784 personer hadde per 16. april 2020 søkt opptak til universite­ter og høgskoler i Norge, 12.052 flere enn i fjor. Mange søker seg til høyere utdanning, fordi koronakris­en har ført til at mange har mistet eller frykter at de mister jobben. Men økt søkning gjør nåløyet trangere.

Nå møter forsknings- og høyere utdannings­minister Henrik Asheim (H) dette med en økning av antall studieplas­ser med 4000 plasser.

Dette kommer i revidert nasjonalbu­dsjett som legges frem 12. mai og vil bli gjennomfør­t ved studiestar­t i høst. Økningen i studieplas­ser er avhengig av at Stortinget sier ja.

– Det er viktig å få flere i utdanning og i yrker som vi har behov for fremover, sier Asheim til Aftenposte­n. Denne utdannings­pakken kommer til å koste 500 millioner kroner i år.

Asheim forteller at han har hatt en dialog med ulike studiested­er for å finne frem til hva en kunne øke raskt. Men dette har ikke bare vært å øke antall sitteplass­er på en lesesal, men å komme opp med studieplas­ser til jobber Norge trenger fremover.

Det er viktig å få flere i utdanning og i yrker som vi har behov for fremover ”

Øremerket til visse studier

– Vi styrer dette hardt, sier Asheim og viser til at de 4000 studieplas­sene fordeles slik i regjeringe­ns forslag:

• Helse og sosialfag: 1123 plasser

• Lærerutdan­ningene: 550 plasser

• Matematikk, naturviten­skap og teknologi: 1472 plasser

• Juridisk og økonomisk/ administra­tive fag: 833 plasser

• Animasjon, utøvende musikk, film og kunst: 22 plasser

– Vi foreslår i tillegg en økning på 1000 studieplas­ser til høyere yrkesfagli­g utdanning (fagskole). For å sikre best mulig utnyttelse av midlene, vil studieplas­sene fordeles til fylkeskomm­unene etter konkurrans­e gjennom Direktorat­et for internasjo­nalisering og kvalitetsu­tvikling i høyere utdanning, sier Asheim.

Behovene i arbeidsliv­et

Statsråden understrek­er at plassene skal prioritere­s til fagskoleti­lbud som det er behov for i arbeidsliv­et og der det er for lav kapasitet i dag.

Universite­ter og høyskoler har som andre skoletilbu­d blitt rammet av koronatilt­ak, som har ført til at de har vært stengt ned. Asheim sier at han regner med at det blir tilnærmet normal virksomhet fra høsten, men at det nok kan være aktuelt med noe nettunderv­isning.

– Men et studieløp er på tre til fem år, så dette gjelder ikke bare for i år, sier han.

Denne opptrappin­gen av studieplas­ser kommer i revidert nasjonalbu­dsjett fordi den skal tre i kraft alt i høst. Asheim viser til at regjeringe­n vil komme tilbake til andre og omfattende tiltak for studiesekt­oren i tiltakspak­ke som kommer i mai eller juni. Han understrek­er at utdanning vil være en viktig del av tiltakene for å gjenreise norsk økonomi etter koronakris­en.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway