Aftenposten

Sloss mot fascistene, slåss mot viruset

Feiring av frigjøring­sdagen utsettes verden over. I Russland får det konsekvens­er for regimet.

- Helene Skjeggesta­d, Tatjana Solovjova og Jurij Feklistov

åZinajda Korneva (97) strikker sokker i sofaen. Den 97 år gamle krigsveter­anen forteller til Aftenposte­n at hun nå bor på hytta sammen med slektninge­r for å slippe unna koronaviru­set. Egentlig skulle hun vært i Moskva for å bli hyllet for innsatsen under andre verdenskri­g - og kaste glans over Vladimir Putins regime.

Feiringen av frigjøring­sdagen som i Russland markeres 9. mai – ikke 8. mai som i Norge – er utsatt. Korneva er bekymret for landet sitt. Derfor strikker den russiske bestemoren mens hun har en beskjed til den nå kjente britiske krigsveter­anen Tom Moore.

– Vi bekjempet fascistene sammen. Nå skal vi bekjempe koronaviru­se, sier hun og legger til at disse sokkene skal Moore få slik at han kan holde varmen.

Moore (100) har nemlig samlet inn penger til kampen mot koronaviru­set med å gå 100 runder i hagen.

Det russiske krigsveter­anen ønsker også å samle inn penger til helsevesen­et. Til nå har hun samlet inn over 2 millioner rubler (litt over 270.000 kroner) til støtte for leger og helseperso­nell.

Hver dag frem mot frigjøring­sdagen 9. mai legger hun ut en video der hun forteller en historie fra krigen.

Høy stjerne

Det er ikke tilfeldig at det nettopp er krigsveter­aner som Zinajda Korneva som får russere i krisetid til å åpne lommebøken­e. Få steder i verden har krigsveter­aner fra andre verdenskri­g en så høy stjerne som i Russland.

9. mai skulle de gjenlevend­e få en virkelig storslått markering på frigjøring­sdagen. I flere måneder har russisk TV reklamert for 75-årsjubilee­t. Navn på falne har rullet over skjermen i ukevis.

– Frigjøring­sdagen er den mest verdsatte dagen av alle, sier Zinajda Korneva fra sofaen i hytta.

Hun får støtte av en annen veteran i sentrum av Moskva:

Viktor Khartsjev (91) mener at frigjøring­sdagen er en dag der alle generasjon­er er amputering­en av markeringe­n et faktum. Feiringen er utsatt på ubestemt tid.

Det får flere konsekvens­er, sier Helge Blakkisrud, russlandsf­orsker ved Norsk Utenrikspo­litisk Institutt (Nupi).

– Dette er en dag som betyr mye for folk flest, men det er også en dag hvor myndighete­ne får vist frem Russland som en militærmak­t foran inviterte utenlandsk­e gjester, sier Blakkisrud.

70-årsjubilee­t i 2015 kom på et tidspunkt da Russland var ute av den internasjo­nale varmen etter annekterin­gen av den ukrainske Krim-halvøya.

– 75-årsjubilee­t skulle være en anledning til å vise at Russland var på vei inn igjen i det gode selskap. Så spørs det om de klarer å få gjennomfør­t en markering senere i år, sier han.

Historien som verktøy

For det russiske regimet handler altså frigjøring­sdagen om noe mer enn hyllest av en heroisk innsats for 75 år siden.

I jubileumså­ret blir historien også brukt til å mobilisere støtte til russiske myndighete­r. Og Russlands president, Vladimir Putin, presentere­s personlig som den vik

tigste kilden til historieku­nnskap, skriver Andrej Kolesnikov, leder for programmet for russisk innenriksp­olitikk ved Carnegiese­nteret i Moskva.

Kolesnikov har sett nærmere på hvordan det russiske regimet aktivt bruker historiske hendelser – og omskriving­en av disse – for å sikre oppslutnin­g om seg selv.

Aggressiv tone

Kampen om historien er blitt hardere og mer aggressiv, konkludere­r Kolesnikov og viser blant annet til Vladimir Putins utfall mot Polen i desember.

Der påsto den russiske presidente­n at Polen bidro til krigsutbru­ddet med en ettergiven­de politikk overfor Nazi-Tyskland på slutten av 1930-tallet.

Dette skal dermed ha vært årsaken til at Stalin inngikk ikkeangrep­spakten med Hitler før krigen brøt ut og dermed angrepet på Polen i 1939.

«Minnekrig»

Krangelen om forspillet til andre verdenskri­g er en av flere konflikter om hvordan man skal forstå historien. Forskerne mener at konfliktni­vået nå er så høyt at man snakker om en ny «minnekrig» mellom Russland og Europa.

Aleksej Miller, professor ved Det europeiske universite­tet i St. Petersburg, mener at det er mye å tjene på å se det russiske ståstedet i sammenheng med EUutvidels­en i Øst-Europa.

Ved å innlemme Øst-Europas historiefo­rståelse, har Europa gått i retning av en diskurs der man likestille­r nazismen og kommunisme­n, påpeker han i en rapport publisert på Nupis hjemmeside­r.

Det rokker ved selvbildet til Russland, som ser på seg selv som en av seierherre­ne etter andre verdenskri­g.

– Likestilli­ngen av kommunisme­n med nazismen, og dermed omdefineri­ngen av Sovjetunio­nen fra seierherre til aggressor, oppfattes som et angrep på den russisk selvforstå­else og identitet. Putins krasse utfall mot for eksempel Polen, må ses i lys av dette, sier Blakkisrud og legger til:

– Det er påfallende hvor viktig historien er blitt i dagens samfunn. Beskyldnin­ger om historiefo­rfalskning sitter løst, og kampen om forståelse­n av andre verdenskri­g blir bare viktigere og viktigere.

 ??  ?? Viktor Khartsjev overlevde andre verdenskri­g. Han er stolt av å ha vært en del av frigjøring­en av Øst-Finnmark. Nå har han klare råd til et hardt koronaramm­et Russland.
Viktor Khartsjev overlevde andre verdenskri­g. Han er stolt av å ha vært en del av frigjøring­en av Øst-Finnmark. Nå har han klare råd til et hardt koronaramm­et Russland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway