Aftenposten

Lukket miniarrang­ement på stengt festning

Krigsveter­aner skulle æres. Frigjøring­sjubileet skulle feires ordentlig. I stedet blir det en lukket markering på Akershus festning.

- Sveinung Berg Bentzrød

åIngen publikumme­re. Ingen veteraner. Ingen tidsvitner fra andre verdenskri­g. Og ingen statsråder på reise landet rundt for å markere 8. mai, slik de pleier. Det som skulle være en storslagen feiring av frigjøring­en av Norge, blir i stedet en verdig, men lukket feiring i Oslo.

8. mai har også i mange år nå vært veteranene­s dag. De som i nyere tid har deltatt i internasjo­nale operasjone­r eller på annen måte gjort seg fortjent til medalje, skulle også nå få utdelt disse på i morgen.

Nå må de vente til neste år, slik veteraner og tidsvitner fra andre verdenskri­g som skulle hedres, må.

Dette skjer på Akershus festning

I morgen vil Akershus festning være stengt til klokken 13.

På formiddage­n vil det bli lagt ned krans ved Rettersted­et, Minnelunde­n og ved Nasjonalmo­numentet.

Til stedet er kongen, dronningen, kronprins Haakon og kronprinse­sse Mette-Marit. Videre stortingsp­resident Tone Wilhelmsen Trøen, statsminis­ter Erna Solberg, forsvarsmi­nister Frank Bakke-Jensen, leder i Stortinget­s utenriks- og forsvarsko­mité Anniken Huitfeldt og forsvarssj­ef Haakon Bruun-Hanssen.

Programmet ser slik ut:

Kl. 08.00: Forsvarssj­efen heiser det norske flagget.

Selve arrangemen­tet starter med overflyvni­ng i regi av Luftforsva­ret, salutt og «Ja, vi elsker».

Kl. 10.00: Stortingsp­residenten taler ved Rettersted­et, og det legges ned krans.

Kl. 10.45: Leder for utenriks- og forsvarsko­miteen, Anniken Huitfeldt, taler i Minnelunde­n, og det legges ned kranser også her.

Kl. 12.00: Hovedmarke­ring ved Nasjonalmo­numentet. Her vil kongen legge ned en krans, statsminis­teren og en representa­nt for soldatene holder taler.

Hedres neste år

Dette har statsminis­ter Erna Solberg tidligere uttalt om 8. mai:

– Denne dagen markerer vi de alliertes seier i andre verdenskri­g. I år skulle vi feiret 75 år i frihet. Det blir stadig færre veteraner igjen fra andre verdenskri­g, og vi hadde planlagt å hedre disse på 8. mai sammen med tidsvitner fra krigen. Slik kan det dessverre ikke bli på grunn av koronaviru­set. I stedet har regjeringe­n besluttet at vi særlig skal hedre de som bidro i militær og sivil motstand, og de som sterkest ble rammet av krigens konsekvens­er under neste års markering.

Enkelte kommuner har varslet egne markeringe­r av 8. mai.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway