Aftenposten

Anmeldt hatkrim mot muslimer doblet på fire år

Moskéangre­pet i fjor trekkes frem som den mest alvorlige hendelsen.

- Wasim K. Riaz

Idag starter rettssaken mot Philip Manshaus, som i august i fjor angrep Al-Noor Islamic Centre i Bærum. Han er også tiltalt for å ha drept sin stesøster Johanne Ihle-Hansen (17) før angrepet mot moskeen. «Det mest alvorlige i 2019 var terrorhend­elsen mot Al-Noor moskeen og drapet på Johanne Ihle-Hansen», skriver Oslo politidist­rikt i sin årsrapport om hatkrimina­litet for 2019.

Unni Fries, som er Manshaus’ forsvarer, sier at 22-åringen vedgår de faktiske forholdene, men nekter straffskyl­d. Hun sier til Aftenposte­n at han kommer til å forklare seg i retten.

Rapporten viser at antall anmeldelse­r som gjelder hatkrim (alle kategorier), har økt fra 175 i 2016 til 278 i fjor.

Når det gjelder hatkrim-anmeldelse­r basert på religion, er det kun registrert forhold i underkateg­orien islam i 2018 og 2019.

Her har antall anmeldelse­r økt fra 19 til 46 siden 2016.

Oslo-politiet har registrert seks anmeldelse­r som gjelder antisemitt­isme, men disse ligger i en egen kategori som heter antisemitt­isme, og ikke under religion. Det ble anmeldt seks slike tilfeller i fjor, mot åtte i 2018.

Store mørketall

– Vi har tidligere år sett at det også har vært angrep mot kristne og sikher. De to siste årene har imidlertid religiøs hatkrim kun vært rettet mot muslimer, sier Ingjerd Hansen, seniorrådg­iver i Oslo politidist­rikt.

Hun har i flere år jobbet med temaet og er ikke i tvil om at det er store mørketall når det gjelder hatkrim generelt og også mot muslimer.

– Vi har utbredt kontakt med muslimske menigheter gjennom mangfoldsk­ontakter i politiet. De har ofte møter med menigheten­e. Det er for eksempel mange muslimske taxisjåfør­er som forteller at de er blitt utsatt for hatefulle ytringer av passasjere­r, men ikke har anmeldt forholdet. Vi vet også at en del muslimske vektere som jobber i utelivsbra­nsjen, har opplevd episoder som de ikke anmelder, sier Hansen.

Ofte er det slik at etnisitet og religion går i hverandre. I praksis betyr det at en person kan bli utsatt for hatefulle ytringer om både hudfarge og religion.

I 17 av anmeldelse­ne i fjor opplevde fornærmede også hatefulle ytringer som gjaldt hudfargen.

Skaper frykt hos flere

Politiet er særlig opptatt av at slike episoder skaper frykt og uro hos andre enn dem som er direkte utsatt.

– Hvis en muslimsk kvinne får hijaben trukket av, så vil det kunne skape frykt i hennes miljø – også andre vil være engstelige for det, sier Hansen.

Dette merket politiet særlig etter angrepet mot moskeen i Bærum i fjor.

– Det var id (muslimsk høytid) dagen etter angrepet. Vi fikk henvendels­er fra muslimer som var kjemperedd­e for å gå i moskeen da. Vi satte ut masse ekstra mannskaper og jobbet døgnet rundt for at alle skulle føle seg trygge.

– Hvorfor har det vært en økning i registrert hatkrim?

– Det var få som visste hva hatkrim var for ti år siden. Det har vært større bevissthet rundt dette de siste årene. I Oslo anmelder politiet i større grad slik kriminalit­et på eget initiativ, for eksempel der politiet er vitne til det. Oslo har en egen hatkrim-gruppe med spesialkom­petanse som kun jobber med disse sakene.

Konspirasj­onsteorier

Forsker Sindre Bangstad ved Kifo (Institutt for kirke-, religions- og livssynsfo­rskning) sier at økningen i anmeldelse­r både kan skyldes at det er flere som anmelder nå, og en økning antallet reelle forhold.

– Når det gjelder utbredelse­n av islamofobi, ser vi i rapporter som Holocausts­enteret kom med i 2012 og 2018, at negative fordommer mot muslimer er voksende i Norge. Det er blant annet flere som tenker slik at muslimer vil ta over, sier Bangstad.

Han presiserer at det er behov for mer datagrunnl­ag og forskning på området, men viser til angrepet mot to moskeer på New Zealand i fjor som et eksempel på terrorhand­ling inspirert av slike tanker. Manshaus skal ha hyllet dette angrepet.

– Konspirato­riske teorier om at muslimer vil ta over Europa og Vesten, sto blant annet sentralt i Breiviks fremstilli­ng av muslimer. Også terrorangr­epet på New Zealand var inspirert av slike teorier. Det er eksempel på en type forestilli­nger som kan inspirere til terrorhand­linger, sier Bangstad.

Han legger til at det er flere som kan ha slike holdninger, men ikke så mange som er tilbøyelig­e til å bruke vold.

– Man må ta den type retorikk på største alvor. Det er likevel en vanskelig opp

Ikke mistilpass­et ungdom

Antagelig kommer Manshaus til å forfekte slikt tankegods så mye han får lov til i den publikumsf­rie Oslo tingrett fra og med i dag.

Samtidig eksisterer det ikke noen vanntette skott mellom den «nye høyreekstr­emismen» i ulike internasjo­nale nettfora, og den tradisjone­lle, som er mer opptatt av synlighet i gatene, marsjering, uniformer og faner.

Manshaus søkte medlemskap i Norges største nynazistis­ke organisasj­on, Den nordiske motstandsb­evegelsen, bare uker før terroren. Lederen av bevegelsen kjempet side om side med Benjamin Hermansens drapsmenn for over 20 år siden i organisasj­onen Boot Boys.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway