Aftenposten

Antagelig vil han fremstå som en dypt ideologisk motivert drapsmann

Den nye høyreekstr­emismen er vanskelige­re å forebygge enn den gamle.

- Andreas Slettholm, kommentato­r

åÅtte år etter rettssaken mot Anders Behring Breivik står nå Philip Manshaus tiltalt for terrorfors­øk i Al-Noor-moskeen i Bærum og drapet på sin «ikke-hvite» stesøster. Det kunne ha blitt svært mye verre.

De to eldre moskégjeng­erne som overmannet Manshaus, reddet etter all sannsynlig­het liv den augustkvel­den i fjor.

«Den nye høyreekstr­emismen» kalles den gjerne. Den som går ut på at menn radikalise­res i ulike transnasjo­nale nettfora. Diskusjone­ne der er dypt ideologisk­e.

Sammen utvikler de teorier og verdensans­kuelser, diskuterer strategier og utopier i et språk og med en tone som gjør det vanskelig helt å gripe hva som egentlig blir sagt.

Men tross sjargong, ironi og nihilisme er det likevel liten tvil om at dette er dype politiske overbevisn­inger, der rettferdig­gjøring av vold og drap inngår.

Akselerasj­onister

Ikke minst fordi flere av disse faktisk har begått terror. Christchur­ch-angrepet på New Zealand i fjor ble en slags katalysato­r for flere som har frekventer­t disse nettmiljøe­ne, inkludert Philip Manshaus i Norge.

Christchur­ch-terroriste­n var del av et nettmiljø der deltagerne omtales som akselerasj­onister. Også Manshaus’ uttalelser i fengslings­møter og til rettspsyki­atere reflektere­r dette verdensbil­det.

Dette baserer seg på en tanke om at rasekrig er uunngåelig fordi «hvite» er truet av andre rasers blotte eksistens, og fordi de «hvite» nasjoners ledere ikke ivaretar «hvites» interesser.

Terrorangr­ep er derfor et virkemidde­l for å «akselerere» krigen.

Sånn sett går en linje helt tilbake til 1990-tallets skinheads. Men det er noen viktige forskjelle­r også.

For eksempel er det en banal misforståe­lse å tro at nynazister er mistilpass­et ungdom på jakt etter «noen å drikke øl sammen med», som journalist Harald Klungtveit formulerer det i sin eminente bok om nynazismen i Norden.

Vanskelig å forebygge

Dagens høyreekstr­emister er eldre, mer ideologisk skolerte, og ikke minst tar de del i dette internasjo­nale fellesskap­et på nettet der informasjo­n og ideer er svært enkelt tilgjengel­ig. 1990-tallets angivelige suksess med bekymrings­samtaler og mobiliseri­ng av foreldre er neppe noen vinneropps­krift for å omvende voksne menn som har begge bena plantet i nazistisk ideologi.

Dessuten: Der 1990-tallets snauskalle­r var opptatt av å skape avstand, søker mange av dagens høyreekstr­eme det motsatte. Ifølge Klungtveit­s bok vekker ølmager og glattbarbe­rte hoder vemmelse blant en del nynazister fordi det fremstår som lite attraktivt for vanlige folk.

Mye av den høyreekstr­eme retorikken ligner dessuten den man finner i mer moderate miljøer, tankevekke­nde nok.

Ekstremism­e-forsker Tore Bjørgo peker på at for eksempel Eurabia-teorien har gjennomsla­g også langt inn i etablerte politiske partier. Den dreier seg om at muslimer driver en demografis­k krigføring i Europa gjennom innvandrin­g, hjulpet av europeiske ledere som har sviktet sitt folk. Det er ikke vanskelig å kjenne igjen akselerasj­onistenes verdensbil­de.

Rasekriger­e i bokstaveli­g forstand

I løpet av rettssaken vil det bli klarere om Manshaus holder fast på alle disse ideene, og offentligh­eten vil få et innblikk i det som fremstår som en rask radikalise­ringsprose­ss.

Gitt at tankegodse­t er lett tilgjengel­ig, at ideologien deles og utvikles av meningsfel­ler over hele verden, og at en person gjerne planlegger angrep alene, er det å forhindre flere radikalise­rte høyreekstr­eme vanskelig på alle nivåer – fra avverging av angrep til å forhindre at flere blir rekruttert.

Men et første steg er å erkjenne hvilken potent og alvorlig trussel høyreekstr­emistisk tankegods utgjør i det norske samfunnet. Det finnes folk som i fullt alvor ønsker seg rasekrig i Norge.

Én av dem sitter etter alt å dømme på tiltaleben­ken i Oslo tingrett denne uken.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway