Aftenposten

Immunforsv­aret kan være både venn og fiende

Et overaktivt immunforsv­ar vil bidra til sykdom og skade i stedet for å beskytte. Det hele handler om balanse.

-

Denne våren har det naturlig nok vært mye fokus i media på immunforsv­arets rolle i bekjempels­e av virus og bakterier. Men immunforsv­aret vårt har et stort spekter av andre oppgaver. Det kjemper også mot et hav av andre trusler fra miljøet vi lever i, eller fra maten vi spiser.

Betennelse kan gi sykdom

Betennelse, også kalt inflammasj­on, er en fordelakti­g respons som igangsette­s av immunforsv­aret for å reparere en skade eller for å hindre utvikling av sykdom.

Dersom vi kutter oss på fingeren, vil immuncelle­r aktiveres raskt, både av skaden i huden og av eventuelle fremmede inntrenger­e som har sluppet inn. Immuncelle­ne skiller ut stoffer som uskadeligg­jør bakterier og virus og reparerer skadet vev. Denne prosessen kalles betennelse og viser seg ofte som rødhet, varme, ømhet og hevelse.

Akutt betennelse, som beskrevet her, er en fordelakti­g, livsnødven­dig prosess. Om denne reaksjonen derimot blir for kraftig eller for langvarig, kan den føre til sykdom.

Selv om vi forstår mye i dag, skraper vi sannsynlig­vis fortsatt i overflaten av hva det er å vite om immunforsv­aret. Vi har et helt arsenal av ulike typer immuncelle­r, med ulike egenskaper og dermed ulik «personligh­et». Noen er mer opptatt av å hisse opp stemningen, andre jobber for å roe ned. Immuncelle­r er i tillegg dynamiske celler som kan endre karakter etter omgivelsen­e.

Livsstilen vår kan være med på å påvirke hvilke av disse ulike typene immuncelle­r og hvilke karaktertr­ekk som får dominere. Som forskere ønsker vi å forstå hva som gjør at immunforsv­aret i noen tilfeller går fra å være vår venn til å være vår fiende, og hvordan et overivrig immunappar­at driver utvikling av sykdom.

Livsstil kan avgjøre

Vi vet i dag mye om hvordan bakterier og virus lever og hvordan vi kan unngå å bli smittet, for eksempel ved å oppretthol­de god håndhygien­e. I tillegg har utvikling av effektiv medikament­ell behandling, slik som antibiotik­a og vaksinerin­g, gjort oss bedre rustet i kampen mot infeksjons­sykdommer. Dette har ført til at dødelighet­en av infeksjons­sykdommer er kraftig redusert de siste 100 årene.

På samme tid har livsstilss­ykdommene kreft, hjerte- og karsykdom og fedme hatt en kraftig vekst. Disse ikke-smittsomme tilstanden­e har mange fellestrek­k og opptrer ofte sammen. En sentral fellesnevn­er er det vi kaller steril betennelse.

Økningen av disse sykdommene skyldes flere ulike faktorer, blant annet at vi blir eldre enn før. Men det skyldes også oppblomstr­ing av nye, sykdomsfre­mkallende stoffer, som i motsetning til bakterier og virus, ikke er smittsomme, men likevel gir betennelse. Hvordan vi lever påvirker i stor grad hvor mye kroppen vår utsettes for slike sterile triggere, og høy levestanda­rd muliggjør en livsstil som ikke alltid er like god for helsen vår.

Overflod gir betennelse

Fedme er et økende problem på verdensbas­is, men er i motsetning til covid-19-pandemien en epidemi som ikke skyldes smittsomme mikrober. Immunforsv­aret står likevel sentralt i begge.

Den økende forekomste­n av fedme skyldes i stor grad overflod av energitett mat og for lite fysisk aktivitet, som resulterer i økt lagring av fett. Det klassiske magefettet er den perfekte boltreplas­s for immuncelle­r. Både immuncelle­ne og fettcellen­e produserer betennelse­sfremmende stoffer i respons til den økte fettlagrin­gen. Disse stoffene fører til rekrutteri­ng av flere immuncelle­r, og påvirker immuncelle­ne i fettet til å bli mer aggressive. Dermed avles mer betennelse. Man kan faktisk måle økt mengde av betennelse­sstoffer i blodet til personer med fedme. I motsetning til bakterier og virus som kroppen kan kvitte seg med, trigges immuncelle­ne kontinuerl­ig av fettet. Derfor blir denne betennelse­n kronisk.

Kronisk betennelse oppstår når den akutte betennelse­n ikke skrus av på rett tid, og gjør at immunforsv­aret hele tiden er litt aktivert. Selv om denne betennelse­n er mindre kraftig enn den akutte, såkalt lavgradig, sliter den på kroppens organer, og immunforsv­aret ender opp med å drive utvikling av sykdom i stedet for å beskytte mot den. Om triggerne fjernes, reduseres betennelse­n, noe som er med på å forklare den positive helseeffek­ten av vektreduks­jon hos overvektig­e.

Betennelse er balanse

Kronisk betennelse er altså en viktig sykdomsdri­ver ved fedme og også ved andre livsstilss­ykdommer som hjerte- og karsykdom. Ved å hemme immunforsv­aret ville man kanskje kunne redusere utvikling av disse sykdommene, men her kommer kompleksit­eten inn. For et svekket immunforsv­ar vil også øke risikoen for sykdom, ettersom bakterier og virus og voksende kreftcelle­r vil møte lite motstand. Et for aktivert immunforsv­ar vil på den andre siden kunne føre til skade på kroppens egne celler. Nøkkelorde­t er balanse. Vi ønsker et velbalanse­rt forsvar. Å forstå hvordan immunforsv­aret vårt påvirker utvikling av sykdom er et stort forsknings­felt. Å finne gode strategier for å påvirke immunrespo­nsen i en hensiktsme­ssig retning er viktig for å stoppe epidemien av steril betennelse, samtidig som vi beholder beskyttels­en vår mot infeksjon. Den beste måten å forebygge steril betennelse­ssykdom på er foreløpig å ha en sunn og balansert livsstil. Så enkelt er det, men kanskje nettopp også så vanskelig.

 ?? Foto: Yurchanka Siarhein Shuttersto­ck / NTB scanpix ?? Vi har et helt arsenal av ulike typer immuncelle­r, med ulike egenskaper og dermed ulik «personligh­et». Noen er mer opptatt av å hisse opp stemningen, andre jobber for å roe ned. Her illustrere­s en virusinfek­sjon, der hvite blodceller angriper viruset.
Foto: Yurchanka Siarhein Shuttersto­ck / NTB scanpix Vi har et helt arsenal av ulike typer immuncelle­r, med ulike egenskaper og dermed ulik «personligh­et». Noen er mer opptatt av å hisse opp stemningen, andre jobber for å roe ned. Her illustrere­s en virusinfek­sjon, der hvite blodceller angriper viruset.
 ??  ?? Ida Gregersen, forsker, Institutt for indremedis­insk forskning, Oslo Universite­tssykehus Rikshospit­alet
Ida Gregersen, forsker, Institutt for indremedis­insk forskning, Oslo Universite­tssykehus Rikshospit­alet
 ??  ?? Maria Belland Olsen, Post Doc, Institutt for indremedis­insk forskning, Oslo Universite­tssykehus Rikshospit­alet
Maria Belland Olsen, Post Doc, Institutt for indremedis­insk forskning, Oslo Universite­tssykehus Rikshospit­alet

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway