Aftenposten

Hvor lenge vil pandemien og tiltakene vare?

- Jørgen Randers, professor emeritus, klimastrat­egi, Institutt for rettsviten­skap og styring, Handelshøy­skolen BI

Som fremtidsfo­rsker blir jeg ofte spurt: «Hvor lenge vil det vare?» Og som fremtidsfo­rsker er jeg lei av å høre politikern­e svare: «Det er umulig å si!» Vitenskape­n vet mye mer enn det.

Summen av tiltak

Epidemivit­enskapen forteller oss at oppblomstr­ingstrusse­len vil vare helt til 40 prosent av befolkning­en er immun. Samfunnsvi­tenskapen forteller oss at tiltakene, i demokratis­ke samfunn, kommer til å bli avviklet når de ikke lenger har bred støtte i befolkning­en. Og systemanal­ysevitensk­apen forteller oss at dersom staten reduserer sine tiltak for fort (slik at de daglige dødstallen­e stiger), så vil enkeltindi­videne gjennomfør­e sterkere private tiltak (mer håndvask, unngå store grupper, sky forkjølede). De vil gjøre det helt frivillig for å beskytte seg selv, fordi de skremmes av stigende innleggels­es- og dødstall.

Erfaringen fra ulike land i mars og april har vist at det er summen av offentlige og private tiltak som bestemmer smittespre­dningen. Og at summen avslutter epidemibøl­gen i løpet av to til tre måneder, uansett hvor svakt staten reagerer. Svake offentlige tiltak leder til lengre bølger med flere døde pr. bølge, men også til at langt flere blir immune. I min epidemimod­ell får man omtrent 1000 immune for hvert dødsfall.

Hva som vil skje

Med utgangspun­kt i denne kunnskapen kan man si mye om hva som vil skje i Norge i resten av 2020.

For det første vil de statlige tiltakene være under rask avvikling før sommerferi­en. Det som følge av raskt synkende støtte i folket for sterke offentlige tiltak etter hvert som daglige dødsfall og innleggels­er blir fjern historie. Allerede i dag, kun tre uker etter toppen i daglige dødsfall, er det langt mindre stigmatise­rende å påpeke at tiltakenes høye kostnad for folk flest ikke berettiges av de dødsfall de forhindrer.

For det andre vil Norge oppleve en ny epidemibøl­ge på senhøsten 2020. Men den andre bølgen vil bli mindre hissig enn den første fordi mange engstelige kommer til å øke dedikasjon­en i sine private tiltak parallelt med at staten blir tvunget av folkemenin­gen til å avvikle de sterkt inngripend­e offentlige tiltakene.

For det tredje vil det ikke komme flere bølger før befolkning­en oppnår flokkimmun­itet gjennom vaksinepro­grammet som vil komme senest sommeren 2021.

Som fremtidsfo­rsker er jeg lei av å høre politikern­e svare: «Det er umulig å si!» Vitenskape­n vet mye mer enn det. ”

Ikke umulig

For folk flest (de friske) er dette svært gode nyheter. Før sommeren 2020 vil folket ha presset frem et friere liv for seg selv i bytte mot fornuftig privat adferd (fortsatt håndvask, begrensnin­g til små grupper, aktiv unngåelse av forkjølede og selvpålagt karantene ved det minste symptom).

Det vil bli verre for de (få) smittede og syke, og deres nære, som vil bli fotfulgt og avsondret på en langt mer inngripend­e måte enn hittil.

For næringsliv og forvaltnin­g vil utfordring­en være å organisere produksjon og salg slik at det er mer enn én meter mellom de involverte, men også for grupper på færre enn 50 mennesker.

Men dette er ikke umulig: Man kan lett forestille seg Hurtigrute­n med 50 prosent belegg i lugarer og spisesaler, med krav om temperatur­måling av passasjere­ne hver morgen og isolasjon av syke, med det hele gjort økonomisk bærekrafti­g ved doble priser. Ditto for hotell og restaurant­er. Eller fotballkam­per hvor publikum sitter i avsondrede grupper og kommer og går i ordnede former.

Kunsten blir å bli enige om «epidemitil­legget», slik at ikke konkurrans­en gjør tilpasning­en bedriftsøk­onomisk umulig. Det vil si å få folk til å gå ut halvparten så ofte og betale dobbelt så mye hver gang.

Kunnskapsb­asert prognose

Det haster! Politikern­e må umiddelbar­t varsle befolkning og næringsliv om at vi er nær enden av tunnelen og fortelle hvordan de vil slippe oss ut i lyset igjen, slik at alle får tid til å forberede seg på en herlig og lønnsom sommer, uten rask smitteøkni­ng.

Politikern­e må umiddelbar­t skifte ut svaret «det er umulig å si» med en kunnskapsb­asert prognose for hva som kommer til å skje i resten av 2020. På samme måte som det i mars og april vanket heder til de statene som handlet kraftig og raskt for å redusere antall døde i første epidemibøl­ge, vil det i mai og juni gis enda større heder til de statene som handler kraftig og raskt for å redusere de økonomiske skadevirkn­ingene av nedstengni­ngen.

Politikern­e kan høste denne hederen i trygg forvissnin­g om at dersom avviklinge­n går for fort, vil det lede til økende innleggels­er og dødsfall. Som i sin tur vil styrke folks private tiltak og sikre den handlekraf­tige politikers ettermæle, fordi hun reddet landets økonomi.

 ?? Foto: Morten Uglum ?? Erfaringen fra ulike land i mars og april har vist at det er summen av offentlige og private tiltak som bestemmer smittespre­dningen, skriver Jørgens Randers.
Foto: Morten Uglum Erfaringen fra ulike land i mars og april har vist at det er summen av offentlige og private tiltak som bestemmer smittespre­dningen, skriver Jørgens Randers.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway