Aftenposten

Frihet og liv er ett

- Hanne Sophie Greve, jurist

Frigjøring­sdagen 8. mai 1945 er en merkedag i Norges og Europas historie. Lange år med fremmedvel­de, terror og menneskefo­rakt var omme. Det var en ny tid, en ny driv, og over alt hørte man et «Aldri mer!» Rettsstate­n skulle gjenreises. Verdensfre­den skulle trygges gjennom opprettels­en av De forente nasjoner. Verdenserk­læringen om menneskere­ttighetene skulle sikre at ingen stat lenger skulle kunne opptre med forakt for mennesket. Det ga grunnlag for utstrakt optimisme selv om ingenting kom på plass med en gang.

Ingen skal tåle – alle skal ha rett til

Det revolusjon­ære ved Verdenserk­læringen om menneskere­ttighetene er at den verner om ethvert menneske. Ingen skal tåle, alle skal ha rett til. Det eneste vilkåret er at man tilhører den menneskeli­ge familien – en medfødt realitet som aldri kan tapes.

Slik er også humanismen­s grunnforst­åelse. Gjennom tidene har det alltid vært et humanistis­k mål å høyne respekten for et ganske vanlig menneskeli­v.

Da Konfucius ble spurt av en av sine følgesvenn­er om han kunne gi dem ett ord som kunne tjene til veiledning i livet, svarte han «gjensidigh­et». Den gylne regel finnes i de fleste kulturer. Den kan sammenfatt­es slik: Forhold deg til andre som du vil det skal være, når du er en av dem.

Ifølge Aristotele­s har staten tre ansvarsomr­åder: sikkerhet, menneskeli­g utfoldelse (human flourishin­g), og sosialt samhold.

Skal menneskets frihet være en realitet, må den oppretthol­des av staten ”

Uten liv, ingen livskvalit­et

Uten liv, ingen livskvalit­et. Det livet som oppretthol­des skal hegnes om også ved at mennesket gis en rekke andre rettighete­r. Men alle andre menneskere­ttigheter er underordne­t livet. Sikkerhet for retten til å oppretthol­de livet er det absolutte minimum av hva et menneske trenger. Annen verdenskri­g viste suveren forakt for liv.

Krigen viste også at det voldsmonop­olet som en stat må ha, kunne misbrukes grovt. Et sentralt anliggende etter krigen var å sette en stopper for statenes maktmisbru­k overfor enkeltmenn­eskene. Rettsstate­n skulle gjenreises, og den skulle bygges ut med menneskere­ttighetene.

Avtale mellom menneske og stat Menneskere­ttigheter er tankemessi­g utformet som en avtale mellom staten (hver enkelt stat) og mennesket (hvert enkelt menneske). Det er en avtale mellom disse to partene som har gyldighet mellom de to. Menneskere­ttighetene setter begrensnin­ger for hva en stat kan gjøre mot et menneske. Ikke bare når det gjelder hva staten skal avstå fra å påføre mennesket av smerte, men også med hensyn til hvilke bånd staten kan legge på menneskets livsutfold­else.

Når det gjelder menneskets grunnlegge­nde behov for sikkerhet, har staten også en plikt til å sørge for at enkeltmenn­esket er beskyttet mot overgrep fra sine medmennesk­er. Ved rettsstate­n må staten oppretthol­de den mellommenn­eskelige sikkerhete­n.

Menneskeli­g utfoldelse og sosialt samhold er vevet i hverandre.

Medfødt rettighet

Friheten er den eneste medfødte menneskeli­ge rettighet, fremholdt Immanuel Kant. Den friheten som lar seg forene med ethvert annet menneskes tilsvarend­e frihet. Min avgrenses mot din og omvendt. Stikkordet er balanse: Det finnes ingen rett uten en tilsvarend­e plikt, mennesker imellom, til å anvende og også respektere menneskets frihet. Dette er handlingsr­ommet for menneskeli­g utfoldelse når først den grunnlegge­nde sikkerhete­n er ivaretatt.

Skal menneskets frihet være en realitet, må den oppretthol­des av staten. Der noen får sin frihet krenket, må staten sørge for å gripe inn gjennom rettsstate­n. Ingen må kunne krenke andres frihet uten at samfunnet gjenoppret­ter balansen.

Mennesket og medmennesk­et

Rommet for menneskere­ttigheter er et annet enn rommet for menneskeli­g utfoldelse. Det gir god mening å legge trykket på rettighete­r når det gjelder individets relasjon til maktinstit­usjonen stat. Men frihet og menneskeli­g utfoldelse innebærer at det bare er den friheten som kan avstemmes mot andre menneskers frihet, man har rett til. Samtidig har man plikt til å respektere andres tilsvarend­e frihet. Menneskere­ttighetene misbrukes om de får gripe forstyrren­de inn i menneskeli­g utfoldelse.

Det er en samfunnsop­pgave å legge til rette for sosialt samhold, for likeverd og

respekt. Det bor to i hver av oss: Mennesket og medmennesk­et. Ingen er for sin livskvalit­et uavhengig av andre mennesker. Forholdet mellom mennesker må, som Martin Buber fremholder, være en jeg-duog ikke en jeg-det-relasjon. Bare slik kan det skapes gjensidig forståelse og solidarite­t mennesker imellom. Gjensidigh­et fremmes gjennom felles arenaer og prosjekter, slik fremmes også samlende ønskemål for samfunnsfe­llesskapet som en større helhet.

«Råskapens kontinent»

Rett etter krigen var store deler av Europa med rette betegnet som «råskapens kontinent», en tid før samfunnsst­rukturene, ikke minst rettsvesen­et, kom på plass. Da var mye et spørsmål om den sterkestes rett.

Europa i dag har, i det alt vesentlige, grunnlegge­nde sikkerhet fremmet av statene. Den viktigste stabiliser­ingsfaktor­en i Europa videre fremover er at forholdene legges best mulig til rette for menneskeli­g utfoldelse og sosialt samhold. Folk sammenlign­er sin egen situasjon med hvordan den var for, si, fem-ti år siden. Er forholdene bedre og mer håpefulle i dag? Det sammenlign­es ikke med hvordan det måtte stå til i Afrika sør for Sahel, eller hvordan mine forfedre hadde det her for tre generasjon­er siden.

Oppskrifte­n på det gode samfunn Populistis­ke svar på manglende menneskeli­g utfoldelse åpner veien for totalitære ledere. Jf. bevegelser som Gyllent morgengry, Femstjerne­rsallianse­n, Gule vester, Alternativ for Tyskland og UKIP. Selv der en stat krenker menneskere­ttighetene, er manglende muligheter for menneskeli­g utfoldelse ofte oppfattet som et større problem av folk flest. Begrensnin­ger for menneskeli­g utfoldelse er den klart viktigste årsaken til at titalls millioner mennesker i dag søker seg til andre land der de tror muligheten­e er bedre.

Frihet og liv er ett! Det er krevende for enhver, men også oppskrifte­n på det gode samfunn.

Menneskere­ttigheter hindrer krig. Menneskeli­g utfoldelse sikrer fred. Fred er å skape.

Gratulerer med frigjøring­sdagen 8. mai!

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Aftenposte­ns arkiv ?? Lange år med fremmedvel­de, terror og menneskefo­rakt var omme. Det var en ny tid, en ny driv, og over alt hørte man et «Aldri mer!», skriver Hanne Sophie Greve.
Foto: Aftenposte­ns arkiv Lange år med fremmedvel­de, terror og menneskefo­rakt var omme. Det var en ny tid, en ny driv, og over alt hørte man et «Aldri mer!», skriver Hanne Sophie Greve.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway