Aftenposten

Tid for å gjenåpne fritidstil­budene

- Jan Bøhler, stortingsr­epresentan­t (Ap), leder, Groruddals­tinget

Barn og unge i Oslo har i det store og hele oppført seg fint under koronakris­en. Alle forebyggen­de fritidstil­bud har vært stengt i syv-åtte uker, og vi kunne frykte at flere ville henge ute og skape uro. Det har heldigvis i liten grad skjedd.

Men vi har hatt noen alvorlige oppgjør med machete og skytevåpen mellom ungdomskri­minelle grupper, påtente bilbranner og skremmende barne- og ungdomsran.

Rammer de mest sårbare Faren for at de som holder på med dette får med seg flere, øker jo lengre tid som går. Når det nå planlegges en trinnvis gjenåpning av samfunnet, må vi ikke glemme fritidstil­budene.

Uten fritidsklu­bber, bibliotek og aktivitets­sentre, åpne haller, idretts- og treningsti­lbud og svømmehall­er, vil stadig flere barn og unge bli gående gatelangs og savne noe å gjøre. Nylig ble det også sendt ut beskjed om at Sommerskol­en 2020 er avlyst.

Det er de mest sårbare barna og utsatte områdene som rammes mest av dette. På steder som Tøyen-Grønland, Stovner-Vestli, Mortensrud og Furuset, betyr det en stor forskjell om de nye populære bibliotek- og aktivitets­sentrene, Riverside Ungdomshus ved Akerselva, Mortensrud aktivitets­hus, Furuset Forum eller ungdomsklu­bben Blokk 58 på Stovner er åpne.

Gjenåpne med 50

Når helseminis­teren har sagt at barn og unge skal prioritere­s i gjenåpning­en, må det nå også komme en plan for de forebyggen­de fritidstil­budene.

Fra 7. mai skal 50 personer kunne være sammen med én meters avstand. Fra 15. juni kanskje 200. På mange av tilbudene pleier det ikke å være flere enn 50 barn og unge til stede. Da burde det være mulig å finne forsvarlig­e måter å åpne mye av dette på. I et rolig bibliotek må det jo være greit å praktisere én meters avstand.

Og hvorfor måtte Sommerskol­en avlyses allerede nå? Når skolene nå er i gang fra 1.–4. klasse og regjeringe­n vil starte opp alle klassetrin­n før ferien, burde vel også den kunne drives innenfor lignende tilpassede regler.

Barn og unge i utsatte områder i byen er ikke dem som roper høyest i samfunnsde­batten og krever at tilbudene åpnes. Desto mer bør vi være opptatt av at det skjer så snart som mulig.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway