Aftenposten

Uavhengig forskning om vindkraft

- Lars H. Gulbrandse­n, forsknings­leder, Fridtjof Nansens Institutt

Stein B. Jensen og Tore Undeland stiller i et innlegg i Aftenposte­n 5. mai spørsmål om Fridtjof Nansens Institutt leverer upartisk forskning om vindkraft. Jeg kan forsikre dem om at vårt prosjekt om håndtering­en av naturhensy­n i konsesjons­prosessen er uhildet forskning. Prosjektet er finansiert av Norges forsknings­råd og har ikke bindinger til noen interesser, hverken tilhengere eller motstander­e av mer vindkraft på land. Resultaten­e fra prosjektet publiseres i fagfellevu­rderte artikler og rapporter som er åpent tilgjengel­ig på institutte­ts hjemmeside. Vi har også formidlet resultater fra prosjektet på offentlige arrangemen­ter som Arendalsuk­a og Norges vassdrags- og energidire­ktorats (NVE) årlige vindkrafts­eminar og gjennom en rekke medieopptr­edener, kronikker og avisinnleg­g.

Det er enkelt å dokumenter­e at vår forskning er uavhengig, men personangr­ep og mistenkeli­ggjøring av motiver er vanskelige­re å gjøre noe med, dessverre. Når jeg har engasjert meg i vindkraftd­ebatten, er det på bakgrunn av forskning om hvordan vindkrafte­ns konsekvens­er for naturmangf­old, arealbruk og friluftsli­v håndteres i konsesjons­prosessen.

NVE-direktør Kjetil Lund har slått fast at vi nå er inne i den kraftigste utbygginge­n av ny kraft i Norge siden vannkraftu­tbyggingen­e tidlig i 1980-årene. Denne utbygginge­n innebærer omdisponer­ing av arealer i svært stor skala. En opplyst debatt om hvordan vi kan unngå en bit for bit-nedbygging av norsk natur for å produsere mer fornybar kraft, bør være i alles interesse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway