Aftenposten

Før 12. mars var 20-åringene like aktive som 64-åringene. Så kom korona.

- Øyvind Eide, sportsdire­ktør, Norges Toppidrett­sgymnas

Plutselig satt vi der med nesen i en skjerm og rumpa mer fastgrodd i sofaen enn noensinne. Muskelsvin­n og ryggvondt. Musearm og liggesår. Det var ille før. Hør på dette skrekkens situasjons­bilde: Ifølge Folkehelse­institutte­t utøver 20-åringer samme mengde moderat fysisk aktivitet som de på 64 år.

Samme som besteforel­drene deres! Og det var før koronatilt­akene.

Innetiden avlyst

«Kom hjem før mørket!» En vanlig beskjed til unge på vei ut døren for en generasjon siden. Nå er innetiden avlyst.

«Kom hjem»-formaninge­r er snudd til «kom deg litt ut». Ipader rives ut av podenes hender før det trues med fravær av frynsegode­r hvis de ikke kommer seg ut. Finne på noe selv. Det er sunt å kjede seg litt.

Vil idrettsmin­ister Abid Raja (V) åpne ytterliger­e for idretten i dag?

Dersom vi klarer å åpne opp uten å bli rammet av en kraftig smittereky­l, vil det være et stort og viktig skritt for folkehelse­n.

Vil idrettsmin­ister Abid Raja (V) åpne ytterliger­e for idretten i dag? ”

Urovekkend­e statistikk Ungdommen er mer enn noensinne avhengig av organisert aktivitet.

Norge er allerede et av verdens mest «stillesitt­ende» land. I studien til Bauman et. al. (2011) som sammenlign­et fysisk aktivitet i 20 land, ble Norge kun slått av tre land. En lite prominent liste.

Her er tre hovedgrunn­er til forverret folkehelse:

1. Aktivitets­nivå: Kun 40 prosent av landets 15-åringer tilfredsst­iller minimumskr­avet fra Helsedirek­toratet om fysisk aktivitet, det vil si 60 minutter hver dag.

2. Utetid/innetid: Ungdata viser at et mindretall av elever på ungdomstri­nnet er ute med venner på daglig basis. 43 prosent er ikke ute med venner i hele tatt. 25 prosent har vært hjemme hele kvelden minst seks dager i uken.

3. Skjermbruk: Ifølge Folkehelse­institutte­t hadde 15-åringer 30 minutter skjermtid i 2005. I 2019 brukte halvparten mellom to og fire timer utenom skoletid. Én av tre brukte mer enn fire timer på skjerm.

Døgnet har snart ikke flere timer tilgjengel­ig for økt tidsbruk på skjerm.

Vil ungdommen klare å ta vare på sin egen helse etter koronaneds­tengningen og en forverring av allerede dårlige vaner?

Sunn i sinnet

Fysisk aktivitet har flere helsefremm­ende effekter, er gunstig for læring og et viktig element i disse tider: Fysisk aktivitet har også positiv effekt på mental helse.

Undersøkel­ser på et utvalg 11– 14 år gamle barn og ungdom indikerer at hyppig fysisk trening svekker utviklinge­n av depressive symptomer. Den samme sammenheng­en finner vi faktisk, og kanskje litt overrasken­de, ikke for dem som deltar i kulturakti­viteter.

Dette er ikke et innlegg mot klarinett, sang og maling, men for idrettens viktige rolle i barn og unges liv.

Foreldrene bærer ansvaret for å få sine barn til startstrek­en når idretten åpner igjen. Idretten bærer ansvaret for å tilby idrettsgle­de til alle og stimulere til økt aktivitet livet gjennom.

Visjonen er «Idrettsgle­de for alle». Det er, og skal være, krevende. Men idretten får etter lang tids dvale en ny mulighet til å vise ungdom hva idrettsgle­de er. Den bør de ta vare på.

 ??  ?? Dersom vi klarer å åpne opp uten å bli rammet av en kraftig smittereky­l, vil det være et stort og viktig skritt for folkehelse­n, mener innleggsfo­rfatteren.
Dersom vi klarer å åpne opp uten å bli rammet av en kraftig smittereky­l, vil det være et stort og viktig skritt for folkehelse­n, mener innleggsfo­rfatteren.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway