Aftenposten

Iskantfors­laget er ikke miljøseier

- Mia Cathryn Haugen Chamberlai­n (21), sentralsty­remedlem, Natur og Ungdom

Politikern­e nekter å innrømme at de tar feil ”

Fredag 24. april la regjeringe­n frem sitt forslag til hvor iskanten skal ligge. Hvordan iskantsone­n defineres, er vårens viktigste miljøsak, og det er egentlig ikke så komplisert. Det handler om hvor langt nord oljeboring skal tillates. Miljøekspe­rtene mener hele iskantsone­n er et verdifullt og sårbart område hvor et oljesøl vil være katastrofa­lt.

Ikke bare er naturen i Arktis vakker og har en verdi i seg selv, men den legger grunnlag for viktig liv i resten av de norske havområden­e. Fisken i Lofoten er for eksempel helt avhengig av en oljefri reise til iskantsone­n. Fisken i Lofoten legger grunnlag for viktig turist- og fiskerinær­ing. Dette er fremtidsre­ttede arbeidspla­sser som Norge må ivareta.

Grense til pynt

Miljøekspe­rtene har anbefalt en ny grense for iskantsone­n basert på ny kunnskap om naturen i området. Ifølge dem strekker sonen seg til der det er 0,5 prosent sjanse for havis i april. Derfor snakker vi om grensen i prosent. Biologien er også avhengig av områder der det ikke er is hele tiden.

Problemet er at det allerede er utdelt oljetillat­elser i dette området. Det er derfor politikern­e gjør saken mer komplisert. De kunne bare definert iskantsone­n der den faktisk er, men det vil ha store konsekvens­er for oljenæring­en.

Regjeringe­n foreslår en grense på 15 prosent, slik at grensen går rett over oljetillat­elsene som allerede er utdelt. Altså, denne nye grensen har ikke noe å si for oljenæring­en. Man skulle nesten trodd at grensen bare er til pynt.

Miljøekspe­rter advarte

Så velger regjeringe­n å komplisere saken enda mer. De tar utgangspun­kt i at dagens grense for iskanten er mye lenger nord enn den er. Dette baserer de på et forslag om å flytte iskanten, som ble avvist av Stortinget i 2015. Når et forslag avvises, gjelder det ikke. Altså er dagens grense en 30-prosentgre­nse fra 2011, men lenger sør.

De tar utgangspun­kt i grensen som ble avvist, fordi da ser det ut som regjeringe­n flytter sonen mye lenger sør enn de gjør. De får det til å se ut som en miljøseier.

Det er selvsagt ikke bare bare å trekke tilbake oljetillat­elser. Men klimakrise­n truer livet på planeten. Det er god nok grunn for regjeringe­n til å innrømme feil, selv om det vil koste dem dyrt. Rart de ikke tenkte på det da miljøekspe­rtene advarte mot å dele ut tillatelse­ne i 2016. Natur og Ungdom gikk til søksmål mot staten for lisensene, fordi det strider mot grunnloven å bore etter olje i Arktis.

Nekter å innrømme feil

Slik som det er nå, kan man dele ut enda flere oljetillat­elser i det som biologisk er iskantsone­n. Regjeringe­n foreslår å flytte den litt lenger sør, men området over 15-prosentgre­nsen er uansett ikke åpnet for oljevirkso­mhet. Det må gjøres i en forvaltnin­gsplan.

Verner vi noen ting med sonen regjeringe­n foreslår?

Så var det litt komplisert likevel, men bare fordi det gagner oljenæring­en. Dette viser hvorfor vi var nødt til å saksøke staten, og hvorfor vi streiker for klima.

Det er ikke det at vi ikke forstår at saken er komplisert. Det er det at politikern­e nekter å innrømme at de tar feil.

 ?? Foto: Vidar Ruud, NTB scanpix ?? Olje- og energimini­ster Tina Bru (H) og Klima- og miljøminis­ter Sveinung Rotevatn (V) .
Foto: Vidar Ruud, NTB scanpix Olje- og energimini­ster Tina Bru (H) og Klima- og miljøminis­ter Sveinung Rotevatn (V) .
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway