Aftenposten

Nytt råd skal bestemme over Facebook

Facebook setter ned et eget råd som skal ha siste ord i spørsmål om hva som er lov å dele.

- Anders Veberg

Oversight Board er et uavhengig råd som omtales som Facebooks «høyesteret­t». De skal ha siste ord i vanskelige spørsmål om hva som er lov å dele. De er utnevnt og finansiert av Facebook, og skal jobbe innenfor Facebooks regler, som tidligere har fått mye kritikk.

Facebook forplikter seg til å høre på Oversight Board. I går ble de første 20 medlemmene av rådet presentert. Blant dem Danmarks tidligere statsminis­ter Helle Thorning-Schmidt.

– Til nå er de vanskelige avgjørelse­ne tatt av Facebook, og i stor grad av Mark Zuckerberg selv. Derfor ser jeg på dette som et stort steg for å forandre det, sa Thorning-Schmidt da rådet ble presentert i går ettermidda­g.

– For lite og for sent, mener direktør i Teknologir­ådet, Tore Tennøe, om Oversight Board.

Oversight Board ble først lansert i 2018, et år der skandalene kom på løpende bånd for Facebook. Kritikere har tatt til orde for å bryte opp Facebook og gi selskapet mindre makt. Mark Zuckerberg selv har bedt om mer regulering.

– Facebook er spesielt fordi det er få store firmaer, om noen, der grunnlegge­ren er så eneveldig. For første gang gir Zuckerberg fra seg litt makt, sier Tennøe.

Han er kritisk til rådet slik det er nå. Det har begrenset makt: Oversight Board har siste ord i enkeltsake­r de tar opp, men de har ikke makt til å endre Facebooks regler om hva som er lov. Her kan de bare gi råd.

Rådet vil ha opptil 90 dagers behandling­stid på saker. I løpet av den tiden har skaden allerede skjedd, mener Tennøe.

Vanskelige regler å følge

Facebook har mange regler, og de kan til tider være vanskelige å følge. Nakenhet er ikke lov, men det finnes unntak i reglene.

Du kan for eksempel ikke dele nærbilder av et rumpehull med mindre det er manipulert inn i et bilde av en offentlig figur. Da kan det regnes som en protest.

Seksualise­rte bilder av barn er ikke lov. I 2016 førte det til en stor debatt som kan illustrere rådets vanskelige oppgave.

Det mest kjente bildet fra Vietnamkri­gen viser en jente som løper naken fra et napalmangr­ep. Da Aftenposte­n delte bildet på Facebook, ble det regnet som barneporno­grafi. Aftenposte­n fikk beskjed om å fjerne det, og daværende sjefredakt­ør i Aftenposte­n, Espen Egil Hansen svarte med et mye omtalt brev til Facebooksj­efen med tittelen «Dear Mark Zuckerberg». Bildet ble fjernet uansett. Det er slike saker rådet kan ta tak i.

Understrek­er uavhengigh­eten Facebook understrek­er uavhengigh­eten til rådet, og at ytringsfri­het og menneskere­ttigheter skal ligge til grunn for det de gjør. Brent Harris, direktør for offentlig politikk i Facebook, påpeker at ambisjonen er at rådet skal vokse og få mer makt.

– Vi kommer til å gjøre feil. Alt jeg kan love, er at vi skal gjøre vårt beste for å lære av våre feil, sier Michael McConnell, én av de fire lederne av rådet som ble presentert onsdag. Han er tidligere dommer, nå professor og direktør for Stanford Constituti­onal Law Center.

– Det er umulig å se på alle kontrovers­ielle saker. Vi må bare jobbe med et lite utvalg, og det blir en stor utfordring, sier McConnell.

Han sier at rådet først og fremst vil se på saker som påvirker mange brukere. Deretter saker som kan påvirke den offentlige debatten, og til slutt større spørsmål som kan påvirke Facebooks regler fremover. Han understrek­er at de ikke vil være et «internettp­oliti» som skal handle raskt.

– Det finnes ingen riktige svar. Vi kommer ikke til å tilfredsst­ille alle. Men vi vil ta alle saker på alvor, legger McConnell til.

 ?? Foto: Dado Ruvic, Reuters/Illustrasj­on ?? Facebook har fått mye kritikk for å ha for mye makt. Nå setter de sammen en egen «høyesteret­t» som skal avgjøre hva som får bli, og hva som må bort fra det sosiale mediet.
Foto: Dado Ruvic, Reuters/Illustrasj­on Facebook har fått mye kritikk for å ha for mye makt. Nå setter de sammen en egen «høyesteret­t» som skal avgjøre hva som får bli, og hva som må bort fra det sosiale mediet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway