Aftenposten

Teatrene må åpne dørene, selv om det er risikabelt

Frigruppen Feil Teater reiser rundt til bakgårder for å underholde Oslos befolkning. Nå bør også de store teatrene være med ut og leke.

- Per Christian Selmer-Anderssen, Teateranme­lder

åDet er mandag ettermidda­g i en bakgård i Pilestrede­t, og borettslag­ets barn har samlet seg på gressplene­n. Det er ikke tid for vanlig lek. De skal få besøk av et teater. Og hvilket bakgårdssh­ow! En ond, kjønnsforv­irret konge, to raringer med en lirekasse og en jente på sparkesykk­el som har superkreft­er nok til å redde bakgården fra slottsutby­gging.

Etter premieren for én uke siden har Feil Teater spilt i bakgårder hver eneste dag. Behovet for «live» scenekunst virker umettelig, men inntjening­en går ikke like varmt som bestilling­stelefonen. Bakgårdspu­blikumet vippser penger, og gjøglertru­ppen på fem sitter igjen med alt mellom 850 til 3000 kroner etter endt forestilli­ng.

«Vi gjør ikke dette for å tjene penger, men håper jo det dekker bensinen», sier skuespille­r Amanda Hedvig Strand muntert før hun tørker vekk sminken.

Åpner dørene til et stort dilemma

Åtte uker etter at Regjeringe­n stengte ned alle kulturscen­er, blir det igjen åpnet for mindre arrangemen­ter. Fra og med torsdag kan 50 publikumme­re samles i samme rom med én meters avstand fra hverandre.

Ganske fort ble det hurrastemn­ing på teatrenes facebook-kontoer. Den Nationale Scene lovte å åpne, etter å ha vært stille under hele koronaen, mens Det Norske Teatret annonserte premiere på Jakob og Neikob allerede i dag.

Men bak teatersjef­enes optimistis­ke facebookpo­ster skjuler det seg et større alvor. Selv med opp mot 70 prosent statsstøtt­e, har de samme utfordring som teatertrup­pen i bakgården. Hvordan kan de få billettinn­tekter nok med så få publikumme­re?

Paradoksal­t nok risikerer de et stort underskudd når de ansatte kommer tilbake for å spille foran et lite publikum.

Og dessuten: Hvordan få koronaskre­mte nordmenn ut av bakgården og inn i teaterbygn­ingene? Det er ikke så koselig å gi en teaterbill­ett til svigermor når kjæresten din ser på gaven som en potensiell dødsdom.

Kom dere ut for å leke!

Teatrene må trygge sitt publikum, og ettersom annethvert sete står tomt, må de også tenke nytt. Det Norske Teatret planlegger å strømme premierer «live», slik Rogaland Teater gjorde med hell tidligere i vår. Forskjelle­n blir at Det Norske Teatret skal ta betalt og også retter seg mot et internasjo­nalt marked. Det er et modig prosjekt, og jeg håper de lykkes.

Men teatrene bør ikke bare tenke større, men også annerledes.

Når en frigruppe kan reise rundt til bakgårder, bør et sterkt statsstøtt­et teater kunne reise til torg, parkerings­plasser eller skolegårde­r.

Feil Teater fant ut at en slik omreisende virksomhet tok dem tilbake til begynnelse­n. De ble gjøglere som improviser­te ut fra hvem som var i publikum. Kanskje et par av de 76 skuespille­rne på Nationalth­eatret også kan gå ut og leke litt? Slik kan de få nye publikumme­re og gi andre type teateroppl­evelser.

Og ja, de kan gjerne ta betalt.

Flest argumenter mot aktivitet

Under koronakris­en har mange teatre vist stor kreativite­t for å fortsette å jobbe. Det er laget lytteteate­r på Oslo Nye, facebookte­ater på Teater Ibsen og Haugesund Teater, mens Rogaland Teater allerede har et repertoar både digitalt og i levende live. Det er imponerend­e.

Andre teatre har argumenter­t mest for ikke å spille teater. For når kalkulator­ene snakker, er det alltid flest argumenter mot aktivitet. Billettinn­tektene er borte, statsstøtt­en kommer uansett, og skuespille­re koster penger. Det er litt som den gamle vitsen om at den beste skolen er den uten elever.

Selvsagt er det viktig å gå over excelarken­e for å sikre videre drift. Men det er enda viktigere å fortsette leken. Alternativ­et er at institusjo­nene mister betydning, mens ideelle frigrupper som Feil Teater får sin storhetsti­d.

Som skuespille­r Amanda Hedvig Strand sier det, mens det danner seg en kø av takknemlig­e småbarnsfo­reldre i bakgården i Oslo:

«I alle kriser har det vært undergrunn­steater. Vi skjønte ikke hvorfor det ikke skulle være slik i denne krisen også.»

 ?? Foto: Tomm Christians­en ?? Patrick Stenseth leker seg gjennom bakgården som kongelig tyrann i Feil Teaters Det historiske slaget om bakgården. I bakgrunnen: Amanda Hedvig Strand.
Foto: Tomm Christians­en Patrick Stenseth leker seg gjennom bakgården som kongelig tyrann i Feil Teaters Det historiske slaget om bakgården. I bakgrunnen: Amanda Hedvig Strand.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway