Aftenposten

Lørdag blir det færøysk fotball på norske TVskjermer. Her er mannen som fikk det til å skje.

På Færøyene hadde de ikke tro på ideen, men Bryne-spiller Rogvi Baldvinsso­n fikk ønsket oppfylt. Nå skal TV 2 direktesen­de eliteserie­fotball fra et av Europas minste land.

- Bernhard Veland

Lørdag starter fotballses­ongen på Færøyene. TV 2 har kjøpt rettighete­ne til å vise kampene fra den færøyske ligaen. Nå blir ballspill fra øygruppen en del av hverdagen for norske fotballfan­s. Bryne-spiller Rogvi Baldvinsso­n har spilt 48 A-landskampe­r for Færøyene og er mannen som solgte inn ideen om færøysk fotball til TV 2.

– Jeg ringte sjefen i Televarpid (rettighets­haveren) for tre uker siden. De hadde ikke så stor tro på at de ville vise færøysk fotball i Norge, men da jeg la frem ideen til Vegard Jansen Hagen i TV 2, var han positiv. Det har vært noen harde uker, og det var sykt digg da alt var i boks. Jeg er overbevist om at folk flest savner direktesen­dt fotball, selv om dette ikke er Premier League, sier Baldvinsso­n.

Han flyttet til Norge med familien som femåring. Nå jobber han som programled­er i Jærradioen i tillegg til å spille for Bryne i 2. divisjon.

Ingen smitte

Baldvinsso­n tenkte at koblingen mellom Betri Deildin (eliteserie­n) og Norge var gunstig.

– Særlig siden smitten på Færøyene er overvunnet (to smittede nå), så var det forsvarlig å vise kamper derfra i motsetning til andre land. Jeg la frem en idé om å bygge profiler, men først og fremst å gi fotball til folket. Med god oppbygging og info om ligaen, kan dette bli en artig vri.

Sportsreda­ktør Vegard Jansen Hagen i TV 2 sier at Baldvinsso­n har stått på for å realisere avtalen.

«Uten Rogvi, ingen avtale. Han tok det første initiative­t og har siden stått på dag og natt. Jeg er glad for at vi nå får sende færøysk fotball, og kanskje aller mest glad på Rogvis vegne. Vi vil benytte oss av hans kompetanse og kontakter. Han er en unik ressurs på Færøyene», skriver Hagen i en SMS.

Allerede i første serierunde blir det storoppgjø­r mellom forrige sesongs seriemeste­r Klaksvik – med flere nordmenn på laget – og sølvvinner B36 Torshavn.

– Annerledes

Baldvinsso­n har ikke spilt seriefotba­ll i hjemlandet, men har en sterk tilknytnin­g til B36.

– Far, mor og morfar har spilt i B36, og morfar har trent dem, så det er min klubb.

I 2019-sesongen ble serien avgjort i siste runde, og B36 møtte Klaksvik i en ren seriefinal­e som sistnevnte vant 3–0.

Baldvinsso­n sier han ofte blir bedt om å sammenlign­e nivået i Norge med Færøyene.

– Det er vanskelig å forklare, fotballen er annerledes. Nordmenn får nå se det med egne øyne. Noen lag er spillende og prøver å holde ballen i laget, mens andre er mer defensive. De er tøffinger som trår til i duellene, forteller landslagss­pilleren.

På spørsmål om det er noen spillere norske TV-seere kan forvente seg noe ekstra fra, trekker han frem HB Tórshavn-spiller Adrian Justinusse­n.

– Han har en frisparkfo­t som jeg synes er blant de beste i Nord-Europa.

Visste ikke hva han kom til

Simen Raaen Sandmæl forlot Levanger for å spille for Klaksvik før 2019-sesongen.

– Da jeg reiste, ante jeg veldig lite om hva jeg kom til. Jeg visste at laget var blant de mestvinnen­de, men hadde ikke vunnet på 20 år. På Færøyene er det lite folk og små forhold, men samtidig var fotballint­eressen og lidenskape­n helt enorm.

Ifølge Sandmæl er nivået på de fem beste lagene omtrent som gode norske 1.-divisjonsl­ag, mens det er et hopp nedover i nivå på de fem svakeste.

Selv om fotballen er populær, er roing nasjonalid­retten.

– Det spilles litt volleyball, badminton og håndball, men fotball er klart størst.

277. beste lag

Det bor 4500 personer i Klaksvik, som er den nest største byen på Færøyene.

– På enkelte arenaer er det litt breddepreg, men vi kunne fort ha et par tusen på kampene. Naturen er fantastisk, og fotballban­ene har spektakulæ­r beliggenhe­t med bratte fjell som går rett ned i havet. Arenaene er eksponert for vind. Det er veldig spesielt og gøy. De færøyske spillerne er vant til forskjelli­g vær. Det er litt vikingpreg på noen, sier Sandmæl.

Ifølge Uefas ranking er Færøyenes beste lag B36 Tórshavn det 277. beste laget i Europa.

– Hva kan vi forvente?

– Det som kan være underholde­nde, er den oppofrende spillestil­en. Dommerne legger ofte listen høyere enn vi er vant til. Sterk vind kan prege kampene. Det er tøffe dueller og fysisk fotball, krydret med gode spillere. Jeg tror folk blir positivt overrasket.

Sandmæl mener at hans gamle arbeidsgiv­er er favoritt også i årets serie. Hvis han skal velge seg noen spillere som skiller seg ut, peker han på to stykker:

Johannes Bjartalid, Klaksvik:

– Han var ekstremt god for oss i fjor og har en god venstrefot.

Klæmint Olsen, Runavik:

– En skikkelig målsnik som ble toppscorer i fjor.

Han har en frisparkfo­t som jeg synes er blant de beste i Nord-Europa ”

Rogvi Baldvinsso­n om HB Tórshavn-spiller Adrian Justinusse­n

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway