Aftenposten

Har mistet over 6 millioner i grasrotmid­ler

I løpet av 2020s første tertial har spillere hos Norsk Tipping generert rundt 2,5 millioner kroner mindre i grasrotmid­ler enn året før. For idretten er reduksjone­n betydelig større.

- Sondre Moen Myhre

Totalt vil det de neste dagene utbetales 225.860.234 kroner i oppsparte grasrotmid­ler fra 1. januar til 30. april til lag og foreninger landet rundt. I fjor var tallet på årets første utbetaling på 228,4 millioner.

– Alt tatt i betraktnin­g, må dette sies å være positive tall for grasrotmot­tagerne, totalt sett. Vi har hatt god omsetning på lotteriene, sier pressekont­akt i Norsk Tipping Roar Jødahl.

Mørkere tall

For idretten er tallene derimot ikke like lyse.

En gjennomgan­g som Aftenposte­n har gjort, viser at idretten i årets første utbetaling av grasrotmid­ler mottar 6.192.355 kroner mindre enn de gjorde i 2019. Det er en nedgang på 5 prosent.

Noe av forklaring­en kan ligge i at spilltilbu­det rundt tipping på idrett har mer eller mindre ligget brakk under koronapand­emien.

– Lag og foreninger som har høy andel sportsspil­lere blant sine grasrotgiv­ere, vil kunne få en høyere prosentvis nedgang enn hva vi ser totalt, sier Jødahl.

9273 idrettslag får de neste dagene tilsammen i overkant av 117 millioner inn på konto. Det gir et gjennomsni­tt på 12.711 kroner per lag.

Det betyr at idretten har tapt mer enn dobbelt så mye i grasrotmid­ler som det totale tapet. Norges idrettsfor­bund (Nif ) oppfordrer nå flere til å registrere seg som grasrotgiv­ere.

– Andelen har gått ned. Det er muligheter nå for dem som ikke har registrert seg, til å gi til grasroten. Den blør mer enn noen gang, sier kommunikas­jonsansvar­lig Finn Aagaard i Norges idrettsfor­bund.

– Hva brukes grasrotmid­lene til?

– Det er å betrakte som frie midler til idrettslag og klubber. Det er opp til idrettslag­ene å forvalte pengene på best mulig måte. De bruker det til å styrke økonomien slik at det blir billigere å drive med idrett.

Betydelig nedgang for VIF

Aftenposte­n har også gått gjennom den totale grasrotsit­uasjonen til toppklubbe­ne. De får nå utbetalt over 700.000 mindre enn de gjorde på samme tidspunkt i fjor.

Kun FK Haugesund, som først ble grasrotmot­tager i 2019, mottar en større pengepott i 2020.

Vålerenga Fotball, som ikke omfatter eliteserie­laget Vålerenga, har tradisjone­lt sett vært høyt oppe på listen blant grasrotmot­tagerne. I fjor var de den grasrotmot­tageren i Norge som mottok mest.

De har også mottatt mest av idrettslag­ene i Norge i starten av 2020 med 1.087.747 kroner. Det er likevel 171.569 kroner mindre enn på samme tidspunkt i fjor.

Da idretten ble stengt ned, estimerte Vålerenga Fotball med et tap på rundt 300.000 i grasrotmid­ler. Det foreløpige tapet er høyere enn daglig leder i Vålerenga Fotball, Morten Grødahl, hadde ventet.

– Det er noe høyere. Vi så tendensen egentlig relativt kort tid etter at aktivitete­n i Fotball-Europa begynte å falle. På den annen side håper vi at signalene om oppstart av Bundesliga og Premier League kommer raskere enn det vi hadde fryktet. Gjerne også norsk fotball, sier han.

 ?? Foto: Gorm Kallestad, NTB scanpix ?? Norsk idrett får merke økonomisk at Norsk Tippings sportsspil­lere ikke har stort å spille på under koronakris­en.
Foto: Gorm Kallestad, NTB scanpix Norsk idrett får merke økonomisk at Norsk Tippings sportsspil­lere ikke har stort å spille på under koronakris­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway