Aftenposten

Kan trene kunder innendørs

Han gjør det samme i to yrker. Men ikke hvor som helst. Kanskje får han en god nyhet i dag?

- Mette Bugge og Silje Dyregrov

Øystein Jensen er fysioterap­eut og personlig trener (PT) i Oslo. Etter at fysioterap­euter fikk anledning til å behandle kunder fra 20. april, har 39-åringen fra Oslo hatt nok å gjøre. Men som PT får han ikke jobbe innendørs.

Dette reagerer han sterkt på, og debatten går også livlig på Facebook-gruppen Fagforum for personlige trenere.

Mange synes det er vanskelig å forstå hvorfor fysioterap­euter, frisører, tatovører og mange andre yrkesgrupp­er kan jobbe med kunder inne, men ikke personlige trenere. De påpeker også at man i flere av de nevnte yrkene er tettere på sine kunder enn det personlige trenere er.

– Jeg føler at det virker tilfeldig hvem som får lov til å få gjenoppta sin drift. Det oppleves nesten som at myndighete­ne har kastet terning, sier Jensen.

– Ikke mer smitterisi­ko

Han savner ikke bare en avklaring på når de personlige trenerne kan starte opp igjen innendørs, han mener også de blir forskjells­behandlet.

Jensen påpeker at ikke alle PT-er jobber på treningsse­nter. Treningsse­ntrene har som kjent vært stengt siden midten av mars.

– Svært mange PT-er er frittståen­de og holder til i egne lokaler. Det er der vi mener det begås en feil. Det blir ikke gjort noen distinksjo­n mellom personlig trening og gruppetren­ing. Det å ha en personlig trening og én kunde som blir instruert i et lokale, er annerledes enn å ha et stort rom der mange folk oppholder seg.

Kristian W. Glomset er osteopat, men også PT. Han er også utestengt fra det ene og ikke det andre.

– Jeg synes det er veldig merkelig. Nå jobber jeg på en tverrfagli­g klinikk på Kolbotn. Der har vi et treningsro­m. Det er fritt frem å bruke det med pasienter så lenge vi følger bransjenor­men for smittevern.

Som personlig trener kan jeg ikke bruke de samme fasilitete­ne.

29-åringen har vært PT i åtte år. Han vet akkurat hva han skal gjøre for å følge reglene myndighete­ne har gitt.

Utendørs har han hatt kunder. Det er lov, med en mindre gruppe og god avstand. Det er inne begrensnin­gene kommer.

PT-er ikke er en organisert gruppe med et fagforbund i ryggen.

«Gjenåpne gradvis»

Vi sendte spørsmål til Helsedepar­tementet om hvorfor fysioterap­euter kan trene kunder én til én innendørs, eller i grupper på opptil fem, men ikke PT-er. Vi spurte også om det kan bli aktuelt med tilpassede retningsli­njer for PT-ene.

Helseminis­ter Bent Høie svarer i en epost at de går for en «gradvis og kontroller­t» gjenåpning av samfunnet, og at det i dag vil komme en mer helhetlig plan for tiltakene fremover.

«Klarer vi sammen å holde smitten nede gjennom å være flinke med å holde avstand, være hjemme hvis vi er syke og vas

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway