Aftenposten

Marta Øvstegård Eigeles

- Eli M Nielsen Karagøz Bjarne Rostad

Marta var en ildsjel. Hun har betydd veldig mye for veldig mange. Hun døde 14. april av korona, smittet under et opphold i Spania. Hun ble 87 år gammel.

Bak Martas åpne og vennlige fasade fantes en handlekraf­t som skapte resultater. Etter utdannelse som diakonisse ved Haraldspla­ss i Bergen arbeidet hun i England og Tyskland. Hun lærte seg engelsk, tysk og hebraisk og dro til Jerusalem som misjonær for Israelmisj­onen. Der jobbet hun med besøkstjen­este for holocausto­verlevende og med etablering­en av Ebenezerhj­emmet. I Jerusalem møtte hun sin kjære Marian. Det ble de to gjennom livet. Tilbake i Norge ble hun leder ved Heimly alders- og sykehjem. Marta hadde et stort nettverk i det kristne og det jødiske miljøet i Oslo.

Vi kjente Marta fra da hun og Marian som pensjonist­er fant sin plass i Gamlebyen kirke. Som kirkeverte­r ønsket de velkommen til gudstjenes­te. Sammen holdt de Teologisk og filosofisk forum. Senere engasjerte hun seg i opprettels­en av Foreningen Gamlebyen kirke og i Gamlebyen og Grønland menighet.

Marta var varm og omsorgsful­l, med administra­tiv og økonomisk kunnskap og teft. Noen av hennes innsatsomr­åder var menighetsr­åd, prostiforu­m, diakoniutv­alg, økonomi- og eiendomsut­valg, samarbeids­organet for kirkene i Gamle Oslo, styret for Hans Konow stiftelse og kontaktutv­alg for bydel Gamle Oslo og kirken.

Mange som har sine kjære på Gamlebyen kirkegård, har tent lys på julaften og allehelgen­sdag. Marta holdt Gamlebyen kirke åpen og ønsket velkommen ved lysgloben. Mange fikk samtaler som de vil huske. Og Marta selv strålte av glede over disse møtene.

Vi savner den livfulle og inspireren­de Marta. Våre tanker og bønner går til Marian og øvrige familie.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway