Aftenposten

Polariseri­ngen i USA er tydeligere enn noensinne

Demonstran­tene i Michigan er ikke noe å le av.

- Therese Sollien, kommentato­r

Man kan tenke seg hvordan det ville ha sett ut dersom seks demonstran­ter med rifle hadde tatt seg inn på kontoret til Raymond Johansen, og Erna Solberg hadde kommentert at demonstran­tene var veldig fine folk.

Det var slik Trump beskrev dem, de tungt bevæpnede demonstran­tene som tok seg inn i delstatsfo­rsamlingen i Lansing, Michigan i forrige uke. «Dette er veldig fine folk, men de er sinte», skrev presidente­n på Twitter.

Årsaken er at den demokratis­ke guvernøren i Michigan, Gretchen Whitmer, har iverksatt noen av landets strengeste tiltak for å få bukt med koronaviru­set. Folk skal holde seg innendørs, ferdig med det.

Hagesenter­et er stengt, jernvareha­ndelen det samme. Ingen skal samle seg noe sted, ei heller for å kjøpe rosebusker og maling selv om de skal tilbringe månedsvis hjemme. Man fikk ikke bruke båten sin hvis den hadde påhengsmot­or. Robåt var til nød greit, men golfbanen var stengt.

Bil og stål

Det er kanskje fristende å gjøre narr av entusiasti­ske fritidsgol­fere som synes koronarest­riksjonene er så ødeleggend­e for handicapet at de tar til våpen og inntar hovedstade­n for å få friheten tilbake. Men det er selvsagt ikke så enkelt.

Nesten en fjerdedel av arbeidssty­rken i Michigan står nå uten arbeid. Da Trump vant delstaten i 2016, var det første gang en republikan­er hadde vunnet der siden George H.W. Bush i 1988. Seieren var tidenes mest knepne: 11.000 stemmer avgjorde utfallet.

Det var blant annet løftene om å gjenreise bil- og stålindust­rien som overbevist­e arbeiderkl­assevelger­ne, som ellers pleier å stemme på demokraten­e. Foreløpig har det ikke gått så bra. Før jul kunngjorde stålfabrik­ken U.S. Steel at de skulle stenge dørene i Michigan. General Motors stengte den 78 år gamle girkassefa­brikken der i august.

Hardt rammet industri

Arbeidsled­igheten i Michigan er ventet å nå det dobbelte av hva den var under finanskris­en i 2008. Går USA inn i en langvarig periode med lav økonomisk aktivitet på grunn av korona, kommer det til å ramme industrist­aten hardt. USA er ikke en raus velferdsst­at med oljefond.

Å bli nektet å gå på jobb er regelrett krise for mange, ikke minst fordi helseforsi­kringen typisk følger arbeidspla­ssen. Er man 40 år gammel, ikke-røyker og uten underligge­nde sykdommer, koster helseforsi­kring i gjennomsni­tt over to tusen kroner i måneden. Det er mye penger for en som er arbeidsled­ig.

Demonstran­tene i Michigan er et ubehagelig uttrykk for en eksistensi­ell frykt som lammer USA. Å fnyse av dem er det siste man bør gjøre, uansett hva man måtte synes om Trump.

Populær blant sine egne

At amerikaner­e reagerer på så inngripend­e tiltak som nå er iverksatt i Michigan, kan umulig overraske noen. En omseggripe­nde stat er selve antitesen til den amerikansk­e drømmen. Vil man ha detaljstyr­ing og offentlig ansatt Narvestad, kan man like godt flytte til Europa.

Den republikan­ske kongressma­nnen Paul Mitchell gikk denne uken til søksmål mot guvernør Whitmer. Han hevder at tiltakene er et brudd på de grunnlovsf­estede rettighete­ne og maktfordel­ingsprinsi­ppet. Folk må selv få bestemme om de skal besøke bestemor, mener han.

Trump har også lite sans for Whitmer. Han refererer stadig til henne – på sedvanlig nedlatende vis – som «den kvinnen fra Michigan».

Samtidig er Whitmer populær blant sine egne. Hun ligger til og med godt an til å bli Joe Bidens (D) medkandida­t ved høstens presidentv­alg.

Stinker

De våpenbæren­de, lavtutdann­ede, Washington-hatende fattigfolk­ene med fiskestang og jaktvest har ikke pleid å ha en støttespil­ler i det ovale kontor. Det handlet kanskje ikke så mye om at de elsket Trump, men de hatet i hvert fall Hillary Clinton.

Det var ikke bare i USA at folk var lei av de tradisjone­lle elitene. Selv i sindige Danmark murret det av misnøye over globaliser­ing, tapte arbeidspla­sser og elitenes hån. «Først pisser de på oss, så sier de at vi stinker», skrev René Rasmussen for å forklare hvorfor så mange stemte på Dansk Folkeparti.

De steile frontene er ikke blitt mindre steile siden Trump vant. Nå, under koronakris­en, er polariseri­ngen i det amerikansk­e velgerland­skapet tydeligere enn noensinne.

 ??  ??
 ?? Foto: Seth Herald ?? En militsgrup­pe tok seg forrige uke inn i delstatsfo­rsamlingen i Lansing, Michigan i protest mot delstatens koronatilt­ak.
Foto: Seth Herald En militsgrup­pe tok seg forrige uke inn i delstatsfo­rsamlingen i Lansing, Michigan i protest mot delstatens koronatilt­ak.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway