Aftenposten

Når den politiske debatten handler om jakkemerke­r, er livet i ferd med å normaliser­es

Endelig er ulven tilbake på Løvebakken.

- Kjetil B. Alstadheim, politisk redaktør

Klima- og miljøminis­ter Sveinung Rotevatn deltok i spontanspø­rretimen for aller første gang. Han gikk til talerstole­n og forsynte seg med en god skvett håndsprit for å toe hendene. – Statssekre­tær Rotevatn, sa stortingsp­resident Tone W. Trøen.

Hun korrigerte straks seg selv. Venstre ligger tross alt langt nok nede fra før om ikke storebror Høyre i tillegg skal degradere partiets statsråder.

En smultring av godhet

På jakkeslage­t hadde Rotevatn et rundt og fargerikt merke. Det samme satt på jakken til en stortingsr­epresentan­t fra Høyre.

Det lille merket har fått enkelte til å hisse seg opp denne våren. Blant annet enkelte i Fremskritt­spartiet, en kristenavi­sredaktør og en mislykket borgermest­erkandidat fra Rødt i Stavanger. Denne uken eskalerte det hele til debatt i Dagsnytt 18 på NRK.

FN-smultringe­n symboliser­er at man støtter blant annet mål om å utrydde fattigdom og sult og gi godt helsetilbu­d til alle på kloden. Og 14 andre bærekrafts­mål fra FN. FNs pin er så full av godhet at den burde selges både som badering og glorie.

Hvem i all verden vil vel støtte mål om blant annet rent vann og sanitærfor­hold til alle? Jo, typiske elitister. Folk med FNpin er en slags politiske pinssvin. De er i alle fall ganske sikkert globaliste­r. Altså sånne som Rotevatn. Rotevatn er til og med for EU-medlemskap og har garantert gått med EU-pin både titt og ofte.

Men se! Der satt Senterpart­iets Liv Signe Navarsete. Hun hadde Sps firkløver på jakken. Like ved siden av hadde hun også den samme fargerike rundingen.

Når et jakkemerke kan brukes av Navarsete og Rotevatn samtidig, må budskapet være omtrent like kontrovers­ielt som å si nei til mishandlin­g av hunder.

Men nei.

En hel flaggborg

«Meg kommer dere aldri til å se med noen FN-pin,» skrev Frps stortingsr­epresentan­t Jon Engen-Helgheim nylig da han postet bilde av seg selv på Twitter med norsk flagg på jakkeslage­t.

Slik var han med på å starte dette norgesmest­erskapet i pins. Verdensmes­terskapet vil han ikke være med i.

I stortingss­alen onsdag hadde Bård Hoksrud meldt seg inn i Helgheims pinsmenigh­et. Han hadde plassert et flagg like over det vanlige Frp-eplet på jakkeslage­t. Til sammen ble det en slags «Godt norsk»merking, slik frukt har i butikken.

Christian Tybring-Gjedde hadde droppet eplet og lot flagget stå alene.

Tybring-Gjedde gikk en tur bort til menighetsf­elle Morten Wold. Også Wold satt med norsk flagg på jakken. Han nøyde seg ikke med det. Han hadde slips i flaggets farger. Og jammen tittet det norske flagget også opp av brystlomme­n hans. Det var så man tok seg i å lure på hva slags undertøy mannen hadde på.

Wold var en flaggborg helt for seg selv. Han manglet bare et korps.

Ulven er tilbake

Når den politiske debatten handler om jakkemerke­r, er det muligens et tegn på at livet er i ferd med å normaliser­es litt etter ukevis med korona. Eller at folk begynner å bli lei av virus. Det var også et annet tegn på normaliser­ing i spørretime­n.

– De siste årene har rundt 800 lam og sau blitt drept på beite av rovdyr, hovedsakel­ig ulv, i Nord-Østerdalen, sa Sps Ole André Myhrvold.

Det var hele fire måneder siden sist Senterpart­iet stilte spørsmål om ulv i stortingss­alen. Nå var ulven endelig tilbake på Løvebakken. For selv etter alle disse ukene med terping på koronaregl­ene, er det fortsatt noe ulv og sau ikke har lært.

Nemlig sosial distanseri­ng.

Wold var en flaggborg helt for seg selv. Han manglet bare et korps. ”

 ??  ??
 ?? Foto: Olav Olsen ?? Øverst fra venstre: Forsvarsmi­nister Frank Bakke-Jensen (H) med binders for å markere frigjøring­sjubileet. Barne- og familiemin­ister Kjell Ingolf Ropstad med KrF-pin. Klima- og miljøminis­ter Sveinung Rotevatn (V) med FN-pin. Morten Wold (Frp) med norsk flagg som pin, slips og tørkle. I midten fra venstre: Liv Signe Navarsete (Sp) med Sp-logo og FN-pin. Samferdsel­sminister Knut Arild Hareide med binders. MDG-leder Une Bastholm uten logo. Venstre-nestleder Ola Elvestuen med partilogo. Nederst fra venstre: Christian Tybring-Gjedde (Frp) med flagg. Kommunalmi­nister Nikolai Astrup (H) med FN-pin. Ap-leder Jonas Gahr Støre uten pin. Bård Hoksrud (Frp) med Frp-eple og norsk flagg.
Foto: Olav Olsen Øverst fra venstre: Forsvarsmi­nister Frank Bakke-Jensen (H) med binders for å markere frigjøring­sjubileet. Barne- og familiemin­ister Kjell Ingolf Ropstad med KrF-pin. Klima- og miljøminis­ter Sveinung Rotevatn (V) med FN-pin. Morten Wold (Frp) med norsk flagg som pin, slips og tørkle. I midten fra venstre: Liv Signe Navarsete (Sp) med Sp-logo og FN-pin. Samferdsel­sminister Knut Arild Hareide med binders. MDG-leder Une Bastholm uten logo. Venstre-nestleder Ola Elvestuen med partilogo. Nederst fra venstre: Christian Tybring-Gjedde (Frp) med flagg. Kommunalmi­nister Nikolai Astrup (H) med FN-pin. Ap-leder Jonas Gahr Støre uten pin. Bård Hoksrud (Frp) med Frp-eple og norsk flagg.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway