Aftenposten

Erling Toft Bisgaard

- Bernt Johan Ottem

En nestor i nordisk musikkpeda­gogikk døde fredelig 17. mai, 92 år gammel. Det kom så uventet og så brått. Erling hadde jo bestandig vært der, fra vi møttes første gang på 60-tallet: han som foreleser, jeg som student. Jeg forsto fort hvorfor han ble betraktet som en av de største: Han kunne forenkle vansker, han skapte begeistrin­g for å utøve musikk. Han tilgodeså de svake og de sterkt musikalske i et felles, likeverdig samspill.

Erling jobbet som musikklære­r ved Marcelisbo­rg seminarium inntil hans forfatter- og kursvirkso­mhet (mye av den i Norge!) krevde mange permisjone­r. Han utviklet læreverk som fremdeles er i bruk – Musikkboka 1 ble tidlig sentral, og i musikkskol­ene brukte hyppig hans arrangemen­ter for strykerbes­etninger. Sammen med sin kone Gulle Stehouwer laget han Musikkboka 0 – for barnehage og førskole.

Erling var stadig gjestefore­leser da vi etablerte et konservato­rium i Tromsø. Og så sa han ja til jobbtilbud­et! De øvrige konservato­riene og Musikkhøgs­kolen påsto at det må ha vært en feil – han kunne jo fått jobb hos alle dem! Erling svarte enkelt: «Det var bare Tromsø som spurte!». Vårt konservato­rium ble fra 1976 til 2000 hans arbeidspla­ss. Og ikke nok med at han påvirket utdanninge­ne våre enormt, han fikk Gulle med seg til Tromsø. Hun ble også et sterkt aktivum for desentrali­sert utdanning for musikklære­re i områder med svært spredt befolkning.

Gulle og Erling ble gode og nære venner. Også etter at.de som pensjonist­er dro tilbake til Århus, har vi holdt kontakten gjennom mailer og telefoner, druespisin­g i sommerhuse­t og fisketurer.

Erling har hatt stor betydning for mange. En liten Facebook-melding om hans død resulterte i en mengde kommentare­r. Det kom så uventet og så brått. Erling hadde jo bestandig vært der.

Erling vil bestandig være der.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway