Aftenposten

Debatten om rasisme kan godt fornorskes

Joikakaker – og kommentarf­elter i NordNorge – viser at det ikke er tatt et ordentlig oppgjør med et mørkt kapittel i norsk historie.

- Kommentar Kjetil B. Alstadheim

Hvorfor er det å ha samiske røtter fremdeles ikke en selvfølge å snakke om? ”

«Samesatan» sto det nylig i kommentarf­eltet til en Facebook-gruppe som støtter utbygging av vindkraft på Øyfjellet i Nordland. Samiske reineiere er kritiske til utbygginge­n. En annen omtalte samer som aper. Begge deler er anmeldt til politiet.

Slikt er ikke uvanlig i nordnorske kommentarf­elter. For et år siden ble en mann dømt for hatefulle ytringer etter at han skrev et innlegg som inneholdt blant annet «samejævlan» og «klovnedrak­tan».

Gina Utsi, som er fra Kautokeino, har bodd i Tromsø i ti år. Hun fortalte til NRK i fjor at hun ikke bruker samekofte i byen.

– Hvis jeg har koften på meg i byen, så frykter jeg at folk skal begynne å joike, imitere, mobbe, sjikanere, rope og skrike, sa hun.

Hvor utbredt rasisme og sjikane mot samer og kvener er, finnes det ikke helt gode tall for. Men en ny rapport fra Senter for samisk helseforsk­ning ved Universite­tet i Tromsø gir en liten pekepinn. Der oppgir en av tre med samisk bakgrunn at de har opplevd diskrimine­ring. En av ti hadde opplevd det de siste to årene. De fleste som hadde opplevd å bli diskrimine­rt, oppga at de ble diskrimine­rt på grunn av etnisitet.

Fortielse om røtter

Forsvarsmi­nister Frank Bakke-Jensen fortalte i februar i fjor om sitt samiske opphav. På Høyres årsmøte i Tromsø brukte han egen families historie om fortielse og fornektels­e til å ta et oppgjør med intolerans­e.

Slikt er viktig, og statsminis­ter Erna Solberg trakk ham og andre frem som eksempler i en tale på Samefolket­s dag. Samtidig sier det noe om hvilke problemer som ligger der. Hvorfor er det å ha samiske røtter fremdeles ikke en selvfølge å snakke om?

Artisten Ella Marie Hætta Isaksen, kjent blant annet fra TV-programmet Stjernekam­p, viser med stolthet sitt samiske opphav. Hun har samtidig snakket om smerten hun føler for at hun må forsvare «min rett til å snakke mitt språk, gå med kofte og være samisk».

Granskning av fornorskni­ng

Hættas besteforel­dre opplevde den historien som nå granskes av en kommisjon oppnevnt av Stortinget, nemlig politikken for fornorskni­ng.

Fra 1850 til rundt 1950 var målet at samer, kvener og norskfinne­r skulle legge av seg eget språk og kultur. Det ble ansett å være til deres eget beste. Det ble uttalt på 1800-tallet at «den eneste redning for lapperne er å absorberes av den norske nasjon». Bak lå en tanke om at naturfolk burde «sivilisere­s». Joik og samisk kultur ble tabu. Barn ble sendt på internat for å lære norsk og bare norsk. Skjeletter ble gravd opp for å måle skaller i forskning på rase og intelligen­s.

Fornorskni­ngen handlet ikke bare om «godhet». Bak lå også ønsket om nasjonsbyg­ging og bekymring for folk som identifise­rte seg som noe annet enn bare norske. Andre hensyn, som næringsint­eresser, spilte også inn.

Det er blitt bedt om unnskyldni­ng fra høyeste hold, blant annet av kong Harald i 1997, for overgrepen­e som ble begått. Kommisjone­n Stortinget har satt ned, er et uttrykk for at opprydning­en ikke anses som ferdig.

Under ledelse av tidligere statsråd og Kristelig Folkeparti-leder Dagfinn Høybråten skal kommisjone­n med det ambisiøse navnet Sannhets- og forsonings­kommisjone­n levere en rapport høsten 2022. Den vil kunne avdekke at Norge har mer å gjøre opp for enn mange er klar over.

Hermetikks­trid

Den historien kan også forklare hvorfor en boks ferdigmat kan sette så sterke følelser i sving.

I USA og andre land har debatten om rasisme ført til at filmer og TV-serier tas bort fra strømmetje­nester eller utstyres med en liten varselplak­at fordi de demonstrer­er fordommer og utdatert menneskesy­n. Her hjemme selges fortsatt Joikaker med en lett karikert samegutt på innpakning­en. Da Sametinget ba Nortura om å endre navn og markedsfør­ing av produktet, slo avisen Nordlys hardt til på lederplass.

«Et slikt krenkelses­hysteri er antagelig mer skadelig for samenes anseelse enn Joika-kakene noen gang vil være i nærheten av», mente avisen.

Avisen har senere beklaget og slettet den formulerin­gen. Men avisen mener fremdeles at Sametinget burde konsentrer­e seg om viktigere ting, og at «samiske talsmenn bør senke skuldrene og ta det rolig».

«Jeg kommer aldri til å roe meg ned, i alle fall ikke når dere ber meg om det», svarte Ella Marie Hætta Isaksen.

Det er ti år siden krydderser­ien med varemerket Black Boy ble begynt faset ut og omdøpt til Toro Krydderier. Det som en gang var et varemerke som fremsto eksotisk, hadde fått en annen undertone.

Nortura har nettopp moderniser­t produktet. Men ikke ved å endre navnet eller tegningen. Bare ved å bytte til «ny og klimasmart emballasje» i papp.

Kanskje også Nortura – og Nordlys – snart ser at det ikke er nok.

 ??  ??
 ?? Illustrasj­on: Marvin Halleraker ??
Illustrasj­on: Marvin Halleraker
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway