Aftenposten

Alkohol reduserer ungdoms smittevern

Over 12.000 ungdommer ble spurt om koronalive­t. Emil Reidar Henriksson og Mathias Morberg kjenner seg igjen i flere av funnene.

- Gina Grieg Riisnæs og Siri Øverland Eriksen (foto)

Over 12.000 Osloungdom­mer ble spurt om koronalive­t. Ungdom i øst drikker minst og er flinkest.

Flere tusen ungdommer er blitt spurt om hvordan de opplevde og håndterte koronasitu­asjonen i ukene mens skolene var stengt. Nå er svarene klare. Fra andre undersøkel­ser over flere år er det kjent at vestkantun­gdommer i Oslo drikker mest. Nettopp drikkekult­uren blant unge har hatt innvirknin­g på smittevern, viser den nye undersøkel­sen, som er gjennomfør­t av Velferdsfo­rskningsin­stituttet Nova ved Oslo Met.

– Det er vanligvis mye mer alkohol blant ungdom på vestkanten enn i andre deler av byen. Men at dette er blitt oppretthol­dt i så stor grad under pandemien er overrasken­de, sier Willy Pedersen.

Han er professor i sosiologi ved Universite­tet i Oslo og forsker ved Oslo Met, og har arbeidet med undersøkel­sen.

12.600 ungdommer i alderen 13 til 19 år deltok i studien. Den tar for seg perioden mellom 23. april til 8. mai, mens skolene fremdeles holdt stengt.

Over halvparten av de eldste ungdommene, de som går siste året på videregåen­de, møtte andre som drakk alkohol eller drakk alkohol selv i denne perioden, oppgir de.

Av alle ungdommene som drakk alkohol i perioden, var det 27 prosent som oppga at de i liten grad fulgte reglene for smittevern.

Blant dem som ikke drakk alkohol, var det kun 7 prosent som i liten grad fulgte reglene.

Gir blaffen i godt selskap

18-åringene Emil Reidar Henriksson og Mathias Morberg kjenner seg igjen i funnene.

– Nå som det er sommer, har alt løsnet opp mye mer. Da møtes unge kanskje i parken, enten det er for drikking eller bare for å slappe av. Ellers drar man jo gjerne på fester, sier Morberg.

Aftenposte­n møter ungdommene på Tjuvholmen, som de siste ukene har vært tettpakket. Men den verste varmen har gitt seg nå, og det er bare de to og tre andre som har tatt turen innom bryggekant­en.

– Her på Tjuvholmen har det vært helt pakket de siste dagene. Du kan ikke gå forbi noen uten å skumpe borti andre. Da tenker du oi, dette er jo en smittefare­sone, sier Henriksson.

– Opplever dere at unge likevel gir litt blaffen i smittevern?

– Jeg tror folk er bevisste på det. Men de glemmer det litt. Når du er med venner, tenker du ikke over korona, det havner litt i bakhodet, fortsetter han.

– Ikke så bra

Og det er ikke bare Oslo-ungdom som kjenner seg igjen i undersøkel­sen.

– Helt ærlig? Ikke så bra, ass, sier Sindre Scheffer (19) på spørsmål om hvordan han har opplevd smittevern blant unge. Han er fra Nesodden, men er enig i at alkohol påvirker hvor nøye unge tenker gjennom avstandsre­gler og håndvask.

– Folk er litt mindre obs på smittevern når de er ruset, sier 19-åringen, som nylig la russebukse­ne på hyllen.

– Der har det vært veldig løst på akkurat smittevern. Folk har møttes i en rundkjørin­g eller likende, så ender du plutselig opp i en veldig stor gjeng, sier han.

Mer alkohol på vestkanten

– De som er i situasjone­r hvor det brukes mye alkohol har ekstremt mye dårligere smittebere­dskap. Jeg vil si at å holde alkoholkon­sumet i sjakk er noe det beste vi kan gjøre for å hindre nye utbrudd av smitte, sier Willy Pedersen.

Nettopp den debatten blusset opp for fullt etter at Oslos utesteder fra og med forrige uke fikk lov til å servere helt frem til kl. 03 igjen. Både i Bergen og Oslo ble det meldt om syden-stemning i sentrum, og både ved utesteder og ellers var unge samlet tett.

Den nye undersøkel­sen, som bare i begrenset grad tar for seg aldersgrup­pen som går ut på byen lovlig, viser at korona-drikkingen var mer utbredt på Oslo vest enn i ytre øst. Det merkes i svarene for øvrig.

– Vestkantun­gdommen utmerker seg ikke på en veldig positiv måte i denne studien, sier Pedersen.

Mer hjemmekont­or, mer krangling?

Unge med minoritets­bakgrunn skiller seg ut positivt i tallene. De drakk mindre, og de scorer litt høyere på om de har fulgt smittevern­reglene.

Samtidig har unge med minoritets­bakgrunn i mindre grad kranglet med familien i koronaperi­oden.

I denne gruppen oppgir også færre at foreldrene har hatt hjemmekont­or enn hva tilfellet er for unge med norskfødte foreldre. Men motsatt: Unge med minoritets­bakgrunn opplevde i større grad at foreldre ble permittert­e eller mistet jobben.

Det samme sees i øst/vest-skillet. Hjemmekont­or var vanligere, og færre mistet jobben, i vest enn i øst.

– Det er funn som tyder på at det også ble litt mer krangling hos familier på vestkanten enn andre steder. Selv om familiene der har større boliger og mye ressurser. En ville trodd at trangboddh­et på østkanten kunne få frem konflikter. Men det er faktisk en tendens til det motsatte, sier Pedersen.

Et flertall av alle de spurte, uansett al

Det er vanligvis mye mer alkohol blant ungdom på vestkanten enn i andre deler av byen. ”

Forsker Willy Pedersen

der, svarte at de i koronaperi­oden i større grad enn før har brukt tid på å gjøre hyggelige ting sammen med familien. Spesielt gjelder det de yngste, altså ungdommene som går på ungdomssko­len.

Rundt én av fire unge i Oslo oppgir å ha vært veldig mye eller ganske mye plaget av ensomhet da landet var stengt ned. Dette er likevel bare beskjedent høyere enn normalsitu­asjonen. Også ellers har mange unge dette problemet.

Kjønnsfors­kjeller og håndsåpe

Studien peker også på kjønnsfors­kjeller i smittevern mellom jenter og gutter. Flere jenter enn gutter svarte at de var nøye på håndvask.

– Vi går jo på Munch videregåen­de, hvor det går 80 prosent jenter. Så vi har sett helt klart at det er jentene som først går og tar sprayen for å vaske bordene. Det ville ikke være overrasken­de hvis gutter er litt dårligere på det, sier 18-åringen Emil Reidar Henriksson.

– Hva tror dere det kommer av?

– Frontallap­pen, svarer Henriksson. – Jenter tenker litt over konsekvens­er i ung alder. Gutter er kanskje litt mer, ah, jeg har ikke korona, da får jeg ikke korona, legger han til.

Sindre Scheffer (19) og Sigve Adriansen Gundersen (19) er ikke fra Oslo, men kjenner seg igjen i undersøkel­sen. Scheffer la nylig årets russebukse­r på hyllen og opplever at russen har vært veldig løse på smittevern.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 18-åringene
Emil Reidar Henriksson og Mathias Morberg har sett at alkoholvan­er påvirker smittevern blant unge i Oslo.
18-åringene Emil Reidar Henriksson og Mathias Morberg har sett at alkoholvan­er påvirker smittevern blant unge i Oslo.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway