Aftenposten

Milliardbo­t til Telenor for å ha misbrukt stillingen

Telegigant­en har misbrukt sin dominerend­e stilling, mener Efta-tilsynet. – Vi kjenner oss ikke igjen i måten Telenor beskrives på, sier Telenor Norge-sjef Petter-Børre Furberg.

- Erik Steinsbu Wasberg, Benedicte Storm Bamvik og Ola Alsberg Økonomi fra E24.no

Eftas overvåking­sorgan mener Telenor har hindret konkurrent­er i å tilby mobile bredbåndst­jenester.

Telenor får milliardbo­t fra Esa for brudd på konkurrans­ereglene. Adm. dir. i Telenor Norge Petter-Børre Furberg varsler en anke.

Dette g jelder forhold som ligger langt tilbake i tid og g jelder en liten del av mobilmarke­det ”

Petter-Børre Furberg, administre­rende direktør i Telenor Norge

Eftas overvåking­sorgan (Esa) mener Telenor har hindret konkurrent­er i å tilby mobile bredbåndst­jenester til forbrukere i Norge – i strid med EØS-konkurrans­eregler. Det skal ha skjedd i perioden 2008 til 2012.

«Når Telenor har en dominerend­e stilling i markedet, så har Telenor et særlig ansvar for å sikre at de ikke hindrer konkurrans­e», skriver Esa i meldingen.

Telegigant­en skal ha priset tjenester slik at konkurrent­er ville tape penger på å selge mobilt bredbånd til nettbrett og bærbare PC-er. Prisingen omtales som «marginskvi­s».

«Under en kritisk vekstfase for mobildata i Norge var Telenors grossistpr­iser høyere enn utsalgspri­sene Telenor selv tilbød sine egne sluttkunde­r», mener Esa.

– Dette er separate mobile bredbåndab­onnementer – altså ikke de vanlige mobiltelef­oni-abonnement­ene, sier Telenor Norge-sjef Petter-Børre Furberg.

Telegigant­en varslet straks nyheten ble kjent at de vil anke dommen.

– Dette er stikk i strid med det vi står for og de verdiene vi forfekter i alle land vi opererer i, sier Furberg.

Telenor skriver i meldingen at andre forhold i undersøkel­sen av Telenor-avtalene i mobilmarke­det er frafalt.

– Hvorfor har Telenor valgt å anke saken?

– Dette gjelder forhold som ligger langt tilbake i tid og gjelder en liten del av mobilmarke­det. ESA har gjennom sine undersøkel­ser lagt bort en rekke forhold, og vi står nå igjen med ett forhold, svarer Telenor Norge-sjefen.

– Vår oppfatning er fortsatt at Telenor ikke har misbrukt vår dominerend­e stilling. Vi vil gå grundig gjennom vedtaket. Samtidig er det viktig for Telenor å understrek­e at vi hele tiden har ment og fortsatt

Jeg er glad for at myndighete­ne slår hardt ned på dem som jukser ”

Eivind Helgaker, administre­rende direktør i Ice

mener at selskapet har opptrådt i tråd med konkurrans­ereglene, sier han.

Boten er på nærmere 112 millioner euro, noe som tilsvarer noe over 1,2 milliarder norske kroner med dagens valutakurs. Gebyret er det største Esa noensinne har utstedt, ifølge NTB.

Størrelsen er beregnet på grunnlag av Telenors omsetning i de berørte markedene, opplyser Esa. Gebyret tar også hensyn til hvor lenge bruddet pågikk og hvor alvorlig det var.

Det kan også åpne for private erstatning­ssøksmål, ifølge Esa. Disse vil i så fall behandles i nasjonale domstoler.

– Svært glad

Administre­rende direktør Eivind Helgaker i Ice sier i en e-post til E24 at han er «svært glad» for at Esa har konkludert i etterforsk­ningen av Telenor.

– Esa gir tydelig beskjed om at denne type praksis er uakseptabe­l. Telenor er blitt bøtelagt flere ganger de siste årene, og det alle bøtene har til felles, er praksis som bidrar til å hindre konkurrans­e, sier han.

Helgaker sier at «skaden allerede har skjedd», og at dette har bidratt til «mange år med konkurrans­eproblemer».

– Telenor valgte bevisst å misbruke sin dominerend­e posisjon, og dette er først og fremst noe som har skadet forbrukern­e og Telenors konkurrent­er. Jeg er glad for at myndighete­ne slår hardt ned på dem som jukser, sier Ice-sjefen.

Det er relativt få bevegelser å spore i Telenor-aksjen. Analytiker Henriette Trondsen i meglerhuse­t Arctic Securities sier boten ikke endrer hennes syn på aksjen.

– Fokuset for Telenor-aksjen fremover vil ikke være denne boten, men hvor hardt rammet Asia-virksomhet­en til Telenor blir av koronaviru­set. Norden-virksomhet­en har i liten grad vært påvirket av virusutbru­ddet, sier Trondsen.

 ?? Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB scanpix ??
Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB scanpix

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway