Aftenposten

Du bør lage avtale med barna før ferien

Skal vi la de store barna og ungdommene styre sin egen dag, uten grenser fra oss foreldre? Her er psykologsp­esialist Line Marie Warholms råd.

- Line Marie Warholm

Det er lurt å ha ferieavtal­er rundt disse temaene: skjermbruk, leggetider, felles aktivitete­r og egentid.

Du har kanskje hørt det allerede: «Det er jo ferie! Jeg må få gjøre som jeg vil!» Men du vet at det blir mye skjermtid og sene kvelder hvis barna får bestemme selv. Snapchat og FaceTime hele natten. Derfor bør du lage avtaler med barna rundt disse temaene:

Skjermbruk i ferien

Leggetider

Felles aktivitete­r

Litt egentid for alle i familien hver dag

Å ha en del tid uten struktur og forhåndspl­anlagt innhold er sunt. Da får vi mulighet til å la tankene vandre. Det gir rom for mental bearbeidin­g. Det er også en viktig form for hvile. Å kjede seg skaper kreativite­t og evne til å ta initiativ. I fraværet av ytre impulser møter vi våre egne tanker og følelser. Vi må forholde oss til vårt eget indre.

Dette kan virke som gode argumenter for ikke å strukturer­e barnas feriedager.

Men hva gjør vi når barna søker mot spill, serier og sosiale medier så fort de har tid til disposisjo­n?

Dette setter oss foreldre i en knipe. Å få barna til å engasjere seg i andre aktivitete­r uten at vi bidrar, synes umulig.

I ferien er det viktig at stressnivå­et senkes. Derfor anbefales det at alle skal ha minst tre ukers sammenheng­ende ferie hvert år. Når NOVAs Ungdata-undersøkel­ser viser høyt stressnivå hos ungdom, handler det mye om vanskene de har med å koble av. Sosiale medier skaper press for å være tilgjengel­ig og «på» hele tiden. Redselen for å gå glipp av noe ødelegger nattesøvne­n for dem som får ha mobilen med i sengen.

Tydelige avtaler

Så hvordan skal vi foreldre gi barna våre skikkelig ferie og mulighet til mental hvile? Det er virkelig ikke lett. For vår oppfatning av hva barna trenger, stemmer ikke overens med deres egen oppfatning. Barna opplever jo at de blir stresset når de ikke er koblet på det sosiale livet sitt.

En praktisk tilnærming til disse dilemmaene kan være å lage tydelige avtaler for ferien.

Når skoleferie­n har startet, blir det tid alene hjemme før vi voksne tar ferie. Kanskje kan barna få en uke eller to i begynnelse­n og slutten av ferien der de selv bestemmer struktur og innhold i dagene sine? Noen dager som de får bestemme skjermtid selv og legge seg når de vil?

Når familien har ferie sammen, kan man derimot stille andre krav. Kanskje må alle møte til frokost – og dermed legge seg i rimelig tid kvelden før. Hvis man skal gjøre aktivitete­r sammen, er det en fordel at alle har omtrent samme døgnrytme.

I familiefer­ien vil vi kanskje kreve at barna deltar på utflukter og aktivitete­r og bidrar med middagslag­ing.

Mentalt til stede

Hvis man er av den modige typen, kan man også innføre mobilfri sone deler av dagen. Man kan praktisere fri fra mobil under måltider, på turer og når man for eksempel spiller et spill sammen.

Det gjør at man i større grad er mentalt til stede. Å ha evnen til å være til stede her og nå forebygger stress. Derfor er det nyttig for hver enkelt. Det hever også kvaliteten på samværet. Hvis det legges inn litt egentid for alle hver dag, er det lettere å gjennomfør­e mobilfri når man er sammen.

Som foreldre kan vi vite med oss selv at familietid gir viktige avbrudd fra skjermen. Det fremtvinge­r også andre opplevelse­r enn det hverdagsli­vet gir. Vi kan tenke at det er til det beste for tenåringen. Men dette er en virkelighe­t mange, særlig ungdommer, ikke kjenner seg igjen i.

Derfor kan det være lurt å fremheve overfor barna at reglene er til for at man skal bidra til fellesskap­et i familien. Det ligger viktig læring i å kunne tilpasse seg en gruppe, ikke alltid sette egne behov først. Det forstår også tenåringen. Og antagelig vil det gi deg større gjennomsla­gskraft når du setter grenser og stiller krav.

 ??  ?? Tydelige avtaler gjør sjansen større for at alle får en fin ferie, skriver psykolog Line Marie Warholm.
Tydelige avtaler gjør sjansen større for at alle får en fin ferie, skriver psykolog Line Marie Warholm.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway