Aftenposten

Prinsipplø­st angrep på domstolene fra Senterpart­iet

- Understrek­en@aftenposte­n.no

29.mai

2001 gikk Senterpart­iets justispoli­tiske talsmann, Tor Nymo, på Stortinget­s talerstol. Han var høystemt. Han sa at dagen var «en milepæl for norske domstoler».

– Domstolene­s selvstendi­ghet blir vesentlig styrket. Den norske stat blir videre utbygd som en rettsstat, sa Nymo.

Stortinget behandlet et forslag om å flytte administra­sjonen av domstolene fra Justisdepa­rtementet til en egen domstolsad­ministrasj­on. Det handlet om å skape en tydeligere grense mellom to av statsmakte­ne: den utøvende og den dømmende. Et av valgene som ble gjort, var å ikke opprette et direktorat underlagt departemen­tet. I stedet ble det et mer selvstendi­g forvaltnin­gsorgan med eget styre.

– Det er særdeles positivt at Justisdepa­rtementet fremlegger et så prinsipiel­t syn på behovet for et klarere skille mellom domstolene og regjerings­kontorene, sa Nymo.

Det er andre toner fra Senterpart­iet nå. I juni la partiet frem et forslag på Stortinget om at Domstolsad­ministrasj­onen, som holder til i Trondheim, bør evalueres. Det spesielle er begrunnels­en for forslaget.

Sp misliker at Domstolsad­ministrasj­onen har støttet forslag om å endre domstolsst­rukturen. Større rettskrets­er med færre sorenskriv­ere og bedre bruk av ressursene vil gi et bedre rettssyste­m og bedre trygghet for rettssikke­rheten, mener administra­sjonen. Det har falt Sp så tungt for brystet at partiets nåværende justispoli­tiske talsperson, Jenny Klinge, til og med har åpnet for å legge ned det hele.

Domstolsad­ministrasj­onen er ikke alene om sin vurdering om behovet for domstolsre­form. Offentlige utredninge­r, Dommerfore­ningen og Høyesteret­t har konkludert med det samme. Vil Sp vurdere å evaluere Høyesteret­t også, fordi den kommer med faglige råd Sp ikke liker? Og kanskje legge den ned?

Sp vil evaluere Domstolsad­ministrasj­onens «politiske ståsted» og rolle som «rettspolit­isk aktør». Men Domstolsad­ministrasj­onen har gjort som den skal, nemlig gi sine beste faglige vurderinge­r.

Det er ingen tvil om hvem som avgjør om rådene skal lyttes til eller om andre råd enn hensyn til rettssikke­rhet skal veie tyngre. Nemlig Stortinget. Og der har flertallet sagt nei til endringer. Dessverre. Sps hevntokt mot Domstolsad­ministrasj­onen er skuffende prinsipplø­st sammenlign­et med hva partiet mente for 19 år siden.

” Sps hevntokt mot Domstolsad­ministrasj­onen er skuffende prinsipplø­st sammenlign­et med hva partiet mente for 19 år siden

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway