Aftenposten

Hengebro loves nytt liv

– Vi skal gjenåpne den med brask og bram, lover Henrik Glette hos bro-eier Statnett.

- Robert Veiåker Johansen

Kristoffer Heian skulle se nærmere på broen han hadde lest så mye om. Da møtte dette synet ham.

Den dårlige nyheten er at broen må utbedres. Den gode er at vi skal åpne den med brask og bram når arbeidet er utført. ” Henrik Glette, Statnett

Historien om broen over Bjørnsjøhe­lvete i Nordmarka ble en føljetong denne våren. Den over 60 år gamle broen over elven mellom Bjørnholt og Skjærsjøen ble truet av riving da eieren, Statnett, ikke ville ha noe mer med den å gjøre. Det hjalp heller ikke at Oslo kommune varslet at dette ikke var kommunens sak

Men folkeaksjo­ner har hjulpet før og også denne gangen. Orienterin­gsløperen Sindre Langaas startet Facebook-gruppen «Folkeaksjo­nen for vern av hengebroen over Bjørnsjøhe­lvete». Den har nå 2400 medlemmer.

Oppmerksom­heten gruppen fikk, gjorde at den vanskelig tilgjengel­ige broen ble et populært utfartsste­d. Broforkjem­per Langaas så seg nødt til å henge opp advarsler på trærne i nærheten.

– Jeg fikk litt «hetta» da jeg så hvor mye oppmerksom­het folkeaksjo­nen fikk. For om noen faller ned, og det viste seg at de var ved broen fordi de hadde hørt om den gjennom folkeaksjo­nen, ville jeg ha følt et ansvar, sa han til Aftenposte­n.

Utbedres og åpnes

En uke ut i mai snudde Statnett. Broen skulle ikke rives. Ikke med én gang i hvert fall. Men den måtte undersøkes grundig og stenges mens arbeidet pågikk.

– Det store engasjemen­tet rundt denne broen har overrasket oss. Og vi lytter. Vi kan ikke rive broen nå, sa selskapets kommunikas­jonsdirekt­ør, Henrik Glette, til Aftenposte­n.

Nå er undersøkel­sene over. Glette deler resultatet inn i én dårlig og én god nyhet:

– Den dårlige er at broen må utbedres. Den skal få alt fra nytt dekke til nytt rekkverk. Den gode nyheten er at vi skal åpne den med brask og bram når arbeidet er utført, sier han.

– Med hornmusikk?

– Jeg tror i hvert fall ikke jeg vil anbefale å ha et helt korps oppå den hengebroen, sier kommunikas­jonsdirekt­øren og ler.

Men grevlingen som lurte seg utpå etter stengingen noen uker ut i mai, den er invitert. Jobben med å gjøre broen helt trygg skal på anbud, og det er fortsatt uklart når arbeidet kan starte opp.

 ?? Foto: Privat ??
Foto: Privat

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway