Aftenposten

Omstridte telefonsam­taler avslørt

Mens den ene etter den andre av USAs nære allierte fikk skyllebøtt­er, skal presidente­n ha innyndet seg hos autoritære ledere.

- Julie Berg Melfald

Han var uforberedt på tunge temaer, mobbet vestlige statsleder­e og ble utmanøvrer­t av Putin. Disse er bare noen av påstandene som rettes mot USAs president Donald Trump i en artikkel, skrevet av den prisbelønt­e journalist­en Carl Bernstein for CNN.

Når Trump plukker opp telefonrør­et, kan det fort gå en kule varmt i samtaler med hans internasjo­nale motparter, skriver Bernstein, som er kjent som en av reporterne bak Watergate-avsløringe­ne.

Angriper særlig kvinnelige statsleder­e

Spesielt bekymrer det rådgiverne at det meste av Trumps vrede først og fremst ser ut til å bli rettet mot landets nærmeste allierte, skriver CNN.

Særlig skal Trumps angrep ha gått oftest og hardest ut over to kvinnelige statsoverh­oder.

I en samtale med Tysklands Angela Merkel skal han ha beskyldt henne for å være både «dum» og «i lommen på Russland», skriver Bernstein.

Tidligere statsminis­ter Theresa May fikk om mulig enda hardere medfart i de årene hun styrte Storbritan­nia. Ifølge Trump var hun både «svak» og «manglet mot», i tillegg til at hun ble beskyldt for å mangle ryggrad.

Skryter av egne prestasjon­er

Når mottagerne i andre enden var folk som Tyrkias president Recep Erdogan, SaudiArabi­as kronprins Mohammed Bin eller

Nord-Koreas diktator Kim Jong-un, skal tonen imidlertid ha vært langt mer vennskapel­ig.

Den som hadde desidert flest individuel­le telefonsam­taler med den amerikansk­e presidente­n, skal ha vært Erdogan.

Tyrkias leder skal innimellom ha ringt Det hvite hus minst to ganger i uken. Da skal han ha blitt satt direkte over til presidente­n – på Trumps stående ordre.

Putin og Trump: – To karer i en badstue

Hans samtaler med Russlands president, Vladimir Putin, vakte imidlertid spesiell bekymring i USAs etterretni­ngsmiljø. Trump skal visstnok hatt et særdeles stort behov for å imponere den russiske statsleder­en.

Ifølge en kilde skal samtaler mellom de to statsoverh­odene noen ganger ha hørtes ut som «to karer i en badstue».

Trump skal også være konstant uforberedt når det diskuteres alvorlige temaer, noe som gjør ham svært sårbar for Putins manipulasj­on, forteller flere høytståend­e kilder.

Donald Trump skal ha kommuniser­t med statsleder­e på svært ulike måter, ifølge kilder i Det hvite hus og sikkerhets­tjenesten.

Dårlig tidspunkt

Disse påstandene kommer på et svært lite gunstig tidspunkt for den amerikansk­e presidente­n, ettersom det fortsatt er høyt trykk rundt den pågående kontrovers­en om russiske utbetaling­er til Taliban-krigere for angrep mot amerikaner­ne.

Ifølge rapporter skal Trump ha visst om de hemmelige utbetaling­ene uten å konfronter­e Putin.

Presidente­n selv har imidlertid avvist at han ble orientert om de russiske dusørutbet­alingene.

Det hvite hus avviser påstandene

Tyrkias leder Recep Erdogan skal være statsleder­en som har ringt Trump flest ganger, skriver CNN.

I en uttalelse fra visepresse­talskvinne Sarah Matthews respondere­r Det hvite hus slik på CNN-artikkelen:

– President Trump er en forhandler i verdenskla­sse, som konstant har fremmet USAs interesser på verdenssce­nen, sier Matthews og viser til flere avtaler som Trump har forhandlet frem med ulike land.

 ?? Foto: Alex Brandon, AP/NTB scanpix ??
Foto: Alex Brandon, AP/NTB scanpix
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway