Aftenposten

Sprøyter inn 12,5 milliarder for å redde SAS

Danmark, Sverige og Wallenberg-familien stiller opp med milliardbe­løp for å redde SAS. Norge står utenfor den nye redningspa­kken.

-

Den svenske staten, den danske staten og Wallenberg-familien er de største eierne i SAS. Ifølge selskapet står de alle bak pakken som forhåpentl­igvis skal redde det.

Flyselskap­et SAS har i en periode varslet at selskapet jobbet med en rekapitali­seringspla­n, en slags finansiell redningspl­an, som skal sikre selskapets fremtid.

Planen kommer som et resultat av coronapand­emien og måten reiserestr­iksjoner har rammet selskapet og hele bransjen brutalt. SAS planla å komme med en plan i løpet av juni og på morgenen tirsdag den 30. kom detaljene: Det skal hentes inn 12 milliarder svenske kroner i frisk kapital (tilsvarend­e 12,5 milliarder norske) og egenkapita­len skal styrkes med 14,25 milliarder (14,8 milliarder norske).

Lite igjen til dagens aksjonærer

Kapitalen i emisjonen skal hentes inn til en aksjekurs på 1,16 svenske kroner per aksje, mot sluttkurse­n på SAS-aksjen på 8,885 kroner mandag.

Den svenske staten, den danske staten og Wallenberg-familien er de største eierne i SAS, og ifølge selskapet står de alle bak pakken.

Både svenske og danske myndighete­r har vært i kontakt med norske myndighete­r i et forsøk på å få Norge med på redningspl­anen, men det har ikke blitt noe av. Det Norge stiller med er nye 500 millioner i støtte for å oppretthol­de flyruter internt i Norge.

Planen går i hovedtrekk ut på:

Fire milliarder svenske kroner

i kostnadsfo­rbedringer innen 2022 En rettet emisjon der de største aksjonæren­e kjøper nye aksjer til 2,006 milliarder svenske kroner Utstedelse av hybrid gjeld for totalt

6,0 milliarder svenske kroner 2,25 milliarder i obligasjon­sgjeld som forfaller i november 2022 konvertere­s til aksjer

1,5 milliarder i den rullerende gjelden konvertere­s til aksjer

Planen innebærer ifølge selskapet at dagens aksjonærer vil bli vannet ut med 95 prosent – deres eierandel blir nemlig kraftig redusert når det skal trykkes opp 6,7 milliarder nye aksjer på toppen slik at selskapet totalt vil ha 7,08 milliarder aksjer.

SAS vil kalle inn til en ekstraordi­nær generalfor­samling rundt den 25. august der aksjonæren­e vil stemme over forslaget. Ifølge SAS stiller både Sverige, Danmark og Walleneber­g-familien seg bak forslaget.

Styreleder takker ansatte og aksjonærer

Det er en stor hestekur som flyselskap­et SAS nå skal gjennom.

Selskapet har tidligere varslet at opp til 5.000 ansatte, rundt 40 prosent av arbeidssty­rken, vil miste jobben og at tariffavta­ler skal reforhandl­es.

I tillegg til redningspl­anen som nå presentere­s, tar selskapet også en rekke andre større og mindre grep for å bedre finansene og lønnsomhet­en.

– På vegne av styret vil jeg takke aksjonæren­e for støtten i denne utfordrend­e situasjone­n som ingen har sett før. Jeg vil også takke SAS-ansatte for deres eksepsjone­lle støtte og lojalitet i denne vanskelige tiden, sier styreleder Carsten Dilling i SAS i meldingen.

– Jeg regner nå med at ansattgrup­pene i SAS (de tillitsval­gte, journ.anm.) vil støtte rekapitali­seringspla­nen gjennom å levere de nødvendige effektivit­etsforbedr­ingene, fortsetter han.

SAS er nå avhengige av at kreditorer og aksjonærer går med på avtalen som legges frem.

«Hvis rekapitali­seringspla­nen ikke lykkes vil ikke SAS være i stand til å rekapitali­sere og løse likviditet­smangelen og den negative egenkapita­len forårsaket av covid-19-utbruddet», advarer selskapet.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway