Aftenposten

Forsker: Private apper slipper altfor lett unna

Datatilsyn­et har gått høyt på banen mot det offentlige denne våren. Forsker Gisle Hannemyr mener mer av ressursene bør gå til å undersøke private aktørers håndtering av personinfo­rmasjon.

- Gina Grieg Riisnæs og Paul Audestad (foto)

Datatilsyn­et ser ut som andre moderne kontorarbe­idsplasser. Men Datatilsyn­et er tildelt svært viktige arbeidsopp­gaver på vegne av oss alle, av Stortinget.

Kritikken har haglet fra Datatilsyn­et de siste månedene. Da den mye omtalte Smittestop­p-appen kom på markedet, var organet tidlig på ballen og kritiserte appens behandling av personoppl­ysninger. Etterretni­ngstjenest­ens nye lov, som ble vedtatt 8. juni, har også fått krass kritikk. Datatilsyn­ets mener den ferske e-loven legger opp til masseoverv­åking av nordmenn.

I begge tilfellene går Datatilsyn­et ut mot offentlige virksomhet­er. Men nå får tilsynet selv pekefinger­en rettet mot seg.

Hardere ut mot offentlige

– Jeg registrere­r at det ser ut som Datatilsyn­et bruker mye krefter på å ettergå bruk av persondata i det offentlige, og at tilsynet ikke på samme måte ettergår private aktørers bruk og misbruk av persondata, sier Gisle Hannemyr, forsker ved Institutt for Informatik­k ved Universite­tet i Oslo.

I senere år har Datatilsyn­et gjennomfør­t stadig færre tilsyn.

• I 2018 ble 196 tilsyn g jennomført. Blant dem var 177 hos offentlige virksomhet­er, mens 19 var hos private.

• I 2019 ble ingen tilsyn registrert g jennomført.

Hannemyr mener Datatilsyn­et i større grad aktivt burde undersøke private appers håndtering av personvern.

– Det ligger et klart potensial for å misbruke personvern når de ikke har noen oversikt over hvem det er som har tilgang til disse dataene, og hvilke forhold disse brukes til, sier han.

Mener private slipper unna

Her opplever Hannemyr at private virksomhet­er i større grad enn offentlige slipper unna kontroll. Det mener han er kontrovers­ielt, og han bruker Smittevern-appen som eksempel:

– Datatilsyn­et sendte et varsel om vedtak som i praksis ikke ga FHI noe annet valg enn å stenge appen. Dette til tross for at appen klart opplyste om formålet med behandling­en, som var kontaktspo­ring og forskning på smittespor­ing, og at ingen formålsutg­lidning var påvist, sier han.

– Det reageres ikke på samme måte når private aktører samler inn tilsvarend­e data og selger dem videre uten at de som bruker disse appene, kan ha noen som helst oversikt over hvem dataene deres utleveres til, eller hva slags videre formål dataene brukes til.

Er en utbredt praksis

I januar la Forbrukerr­ådet frem rapporten «Out of Control». Der kartla de ti privat

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway