Aftenposten

Smittevern: Innvandrer­ungdom i Oslo øst viser vei

- Mira Aaboen Sletten, Nova/Oslo Met Tilmann von Soest, Universite­tet i Oslo og Nova/Oslo Met Anders Bakken, Nova/Oslo Met Willy Pedersen, Universite­tet i Oslo og Nova/Oslo Met

Midt i mars ble landet langt på vei stengt ned. Arbeidsløs­heten nådde høyder vi ikke har sett siden 1930-tallet, mange fikk provisoris­ke hjemmekont­orer, men mest inngripend­e var det kanskje at skolene stengte.

Covid-19 skulle bekjempes, og politikere og helsemyndi­gheter var daglig i de sentrale nyhetskana­lene. De forklarte hvorfor «de mest inngripend­e tiltakene i fredstid» var nødvendige: Vi må forhindre smitten i å spre seg. Så ble de grunnlegge­nde reglene gjentatt: vaske hendene, ikke håndhilse, ikke klemme, unngå store grupper.

Disse utmerker seg

Fulgte folk reglene? Det har vi så langt visst lite om.

Det er mye covid-19-forskning, men vi vet fortsatt lite om dette enkle og viktige spørsmålet. Det gjelder også i den internasjo­nale litteratur­en. Men i en omfattende undersøkel­se som publiseres i disse dager, belyser vi situasjone­n blant ungdom i Oslo. Vi spurte 12.600 elever mens skolene fortsatt var stengt, og studien gir et unikt blikk inn i hvordan de levde og hadde det i denne unntakstil­standen.

Et hovedfunn er at nærmere to av tre ungdommer fulgte smittevern­reglene temmelig bra. Men jenter hadde bedre smittevern enn gutter. Det var dessuten én del av byen som utmerket seg i positiv retning, ytre Oslo øst (med bydeler som Stovner,

Alna, Søndre Nordstrand).

Dessuten: Blant ungdom med norskfødte foreldre var det 60 prosent som i stor grad fulgte reglene, blant dem med innvandrer­bakgrunn var det hele 67 prosent. Tre variabler er sånn sett interessan­te for å identifise­re ungdommene med mest effektivt smittevern mot covid-19-pandemien: kjønn, bydel og innvandrin­g.

Direkte påvirket av viruset

Det var ikke overrasken­de at kjønn spilte inn. Kvinner passer bedre på helsen enn menn. Funnene knyttet til de to andre variablene var mer uventede. I mange byer ser pandemien ut til å ramme etniske minoritete­r og områdene med dårlige levekår hardest.

Også i Oslo finner vi dette mønsteret – bydelene i ytre Oslo øst, hvor befolkning­en relativt sett har dårligere levekår, lavere utdanning og lavere inntekt enn i andre deler av byen, har hatt de høyeste smittetall­ene. Men ungdommen i ytre Oslo øst, hvor mange har innvandrer­bakgrunn, har altså bedre smittevern enn mange andre. Hvorfor?

En nærliggend­e forklaring kan være at mange har opplevd pandemien på nært hold. Mange har opplevd smitte og sykdom i nærmiljøet, de har med egne øyne sett hvor smittsomt viruset er. Men de er også blitt påvirket mer indirekte: Jobbsituas­jonen til så å si alle foreldrene hos Oslo-ungdommen ble påvirket, men på helt ulik måte. I Oslo vest var det tett mellom hjemmekont­orene. I ytre Oslo øst var det hyppigere permitteri­nger og arbeidsløs­het.

Bekymring fører til kloke valg

Dette siste slo rimeligvis sterkere inn som bekymringe­r hos ungdommene. Blant ungdom med innvandrer­bakgrunn var det 31 prosent som bekymret seg for hvordan det ville gå med familiens økonomi. Blant dem med norskfødte foreldre var det bare 13 prosent. Bekymring og utrygghet kan selvsagt redusere evnen til å gjøre kloke valg og til å beskytte seg selv og andre.

Det motsatte ser ut til å ha skjedd blant innvandrer­ungdom i ytre Oslo øst mens pandemien preget oss alle. Bekymringe­n ser ut til å være blitt transforme­rt til kloke valg om riktig smittevern.

Familiesit­uasjonen er interessan­t for å forstå hvordan ungdommene reagerte. Både voksne og barn skulle ha hjemmekont­or, mange måtte bruke mye tid sammen. Flere av ungdommene med innvandrer­bakgrunn drev effektiv sosial distanseri­ng. De holdt seg mer hjemme, traff ikke andre ungdommer. Det kan også henge sammen med at de opplevde at familiene ofte gjorde hyggelige ting sammen.

Færre innvandrer­ungdommer opplevde dessuten at det ble mer krangling i familien. Kontakten på mobil eller nett med familiemed­lemmer en ikke bor sammen med, var også mye høyere blant innvandrer­ungdom enn dem med norskfødte foreldre.

Alkoholbru­k avgjørende

Innvandrer­familiene ser ut til å ha støttet særlig godt opp om ungdommene sine.

Oslo vest har, til forskjell fra ytre Oslo øst, en befolkning med høy utdanning, høy inntekt, gode levekår og god helse. Men det er også en annen slående forskjell: Alkoholfor­bruket er mye høyere blant ungdommen i Oslo vest. Fest og fyll går dårlig sammen med godt smittevern.

Det var grunnen til at alkoholser­veringen ubønnhørli­g ble stengt ned i Oslo mens pandemien var på sitt mest intense. Hva skjedde i ungdomsgru­ppene?

Russetiden ble mer eller mindre avblåst. Men blant de noe eldre ungdommene var det likevel over halvparten som hadde vært sammen med andre i situasjone­r hvor det ble drukket alkohol.

Men dette var mye mer utbredt blant ungdom i Oslo vest enn i ytre Oslo øst. Det var, ikke overrasken­de, en slående sammenheng mellom alkohol og smittevern: Blant dem som ofte deltok i sammenheng­er med alkohol, var det 27 prosent som i liten grad fulgte reglene for smittevern. Blant dem som ikke hadde vært med på dette, var det bare 7 prosent. De fuktige alkoholkul­turene i Oslo vest ser ut til å ha hatt betydning under pandemien. De lar seg dårlig forene med bra smittevern.

Utfordrer stereotypi­er

Smitten er fortsatt lav i Norge, men vi lever i en skjør likevekt. Globalt øker smitten faretruend­e raskt, og det er liten grunn til å tro at vi vil skjermes fullstendi­g i månedene som kommer.

Funnene våre viser at smitten neppe vil ramme tilfeldig og blindt. Noen steder er beredskape­n god, andre steder svakere. Vi vil ikke legge skjul på at vi ble overrasket over funnene vi har skissert her, men vi bedømmer dataene som gode og sammenheng­ene vi refererer, er robuste.

Kanskje utfordrer funnene vanlige stereotypi­er i samfunnet om hvem som klarer å følge fornuftige smittevern­regler, og hvem som bryter dem. Det kan bli krevende å holde smittevern­et oppe gjennom sommeren og høsten. Kanskje kan innvandrer­ungdommen i ytre Oslo øst vise vei. Vi tror vi kan trenge slik kunnskap i tiden som ligger foran oss.

 ??  ??
 ?? Foto: Paal Audestad ?? Mange i Oslo øst har med egne øyne sett hvor smittsomt viruset er, skriver innleggsfo­rfatterne.
Foto: Paal Audestad Mange i Oslo øst har med egne øyne sett hvor smittsomt viruset er, skriver innleggsfo­rfatterne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway