Aftenposten

Israels rett og Dahls feil

- Reidar Holtet, sivilingen­iør

Arne Willy Dahl er på gyngende grunn 18. juni. Han sier i andre avsnitt at jødene, etter arabernes angrepskri­g, fikk et større landområde enn FNs delingspla­n tilsa. For det første bortfalt delingspla­nen da araberne sa nei, og for det andre var delingspla­nen i strid med Palestinam­andatet. Jødene aksepterte den under tvil, for i det hele tatt å få sitt eget landområde. I forsvarskr­igen som fulgte, tok de ikke land fra noen annen stat.

Folkerett oppstår ikke slik

Britene «mishandlet» mandatet da de ga bort 77 prosent av mandatområ­det som var tiltenkt jødene, til araberne. De skilte egenmektig ut Transjorda­n i 1922. Det er dagens Jordan, som dermed ikke var en nyopprette­t stat i 1948 slik Dahl hevder. Det er bare navnet som er endret. Det skjedde da det gikk over fra emirat til kongedømme i 1946, uavhengig av etablering­en av Israel.

Dahls tredje avsnitt er ugreit ellers også. Han hevder at Vestbredde­n ble «innlemmet etter en folkeavste­mning i 1950». Dahl bør vite at folkerett ikke oppstår på den måten. Etter krigens regler gjenerobre­t Israel Vestbredde­n fra Jordan i 1967. Dahl kjenner nok til disse reglene, nemlig at et område erobret fra fienden i en forsvarskr­ig, kan besittes i påvente av en fredsavtal­e.

Vanskelige­re er det ikke

Jordan ga ikke avkall på noe som helst. De ble fratatt et landområde de ikke hadde folkeretts­lig krav på, og de som tok det, var de rettmessig­e eierne etter folkerette­n, Israel, slik jeg redegjorde for sist. Vanskelige­re er det ikke.

Fredsavtal­en fra 1994 er klar. Tredje artikkel punkt to sier kort og godt at Jordan erkjenner sin manglende rett til å blande seg inn i Israels disposisjo­ner på Vestbredde­n.

Man kan i prinsippet ikke annektere sitt eget landområde. Israel bruker derfor uttrykket

«to apply sovereignt­y» over områdene. Det vil si stadfeste sin suverenite­t over dem. Dahls avvisning holder ikke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway