Aftenposten

Universite­tene svikter fagfeltet

- Pål Grøndahl, ph.d., psykologsp­esialist

Fra rettssaken mot Philip Manshaus. Artikkelfo­rfatteren etterlyser norske professora­ter i rettspsyki­atri og rettspsyko­logi.

Det upresise begrepet «Lex Breivik» viser til de juridiske innstrammi­ngene som kom etter massedrape­ne i 2011. Dette viste seg nå sist, etter moskéskyti­ngen i Bærum, der Philip Manshaus fikk en strengere forvarings­straff enn Anders B. Breivik – nettopp på grunn av Breivik.

Dommen mot Manshaus var forutsigba­r. I kjølvannet av sjokkerend­e og ekstrem kriminalit­et er svaret alltid det samme: krav om handling, som igjen gir strengere straffer. Et annet forutsigba­rt moment var at Manshaus ga nytt liv til utilregnel­ighetsdeba­tten.

Politisk vegring

Den internasjo­nale rettshisto­rien viser at det er nettopp ekstreme saker som 22. juli-saken, som fører til at utilregnel­ighetsjuse­n endrer seg. Den politiske og faglige viljen til å gjøre noe uten å ha en spektakulæ­r kriminalsa­k som bakteppe har vært minimal.

Politikere vegrer seg mot å ta skikkelig tak i et av strafferet­tens mer komplekse områder. Et saktearbei­dende utvalg er som regel svaret, og rapporten passer som oftest godt i en skuff i dypt inne i departemen­tet.

Siden jobben med en ny straffelov startet i 1814, har et tosifret antall utvalg i det stille jobbet med hva man skal gjøre med den «sinnssyke lovovertre­der». I praksis har lite skjedd. Det skyldes i stor grad både politisk og faglig apati. Men massedrap, terror og attentater skjer plutselig, og gjerningsm­annens psyke blir da ofte et tema. Da må det handling til. Men lovgivning gjort i affekt, er sjelden bra.

Faglig forankret debatt

«Great cases makes bad law» er et treffende juridisk postulat fra USA. Ekstreme saker som får bred oppmerksom­het, er sjelden godt grunnlag for nye lover. Norge har ingen professora­ter i rettspsyki­atri eller rettspsyko­logi, og universite­tene svikter fagfeltet. Gode fagmiljøer kan sikre enhetlig bedømmelse og samtidig bedre kvalitetss­ikringen. Slik legger man også grunnlaget for en debatt basert på vitenskap og faglighet fremfor tradisjone­r, synsing og spekulasjo­ner. Samfunnet endrer seg, og måten vi ser på utilregnel­ighet, er avhengig av tidsånden, psykiske lidelser, skyldevne, straffansv­ar og en humanistis­k strafferet­tspleie.

Vi trenger fagmiljøer som kan fange opp slike endringer og sette premisser for en debatt som ikke utelukkend­e er styrt av en akutt hendelse.

Hvordan kan straffelov­en best være formulert for å treffe utilregnel­ighetens vesen? Hvem skal ta den faktiske avgjørelse­n om utilregnel­ighet er til stede? Og hvordan skal utilregnel­ige lovbrytere tas hånd om?

Bedre å være i forkant

Akademisk er de norske rettspsyki­atriske fagmiljøen­e spredt og har knapt noen base i universite­tssystemet. Og det er her diskusjone­n og utviklinge­n av norsk rettspsyki­atri burde startet – innenfor et vitenskape­lig, forsknings­basert universite­tsmiljø.

For å sikre legitimite­t og vitenskape­lighet burde et minstekrav være et eller flere professora­ter knyttet til et fast fagmiljø ved en vitenskape­lig institusjo­n.

Vi vil oppleve nye tilfeller av terror og drap. Også i Norge. Da er det bedre å være i forkant, slik at «good law» kan håndtere «great cases».

Et minstekrav burde være et eller flere professora­ter knyttet til et fast fagmiljø ved en vitenskape­lig institusjo­n ”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway